Dietă şi Fitness

articolul anterior

40% dintre oamenii de pe planetă sunt supraponderali, iar jumătate din populaţie suferă de malnutriţie RAPORT

5
23 Nov 2021 12:55:07
Autor: Maria Ţaga
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Aproape jumătate din populaţia lumii suferă de o formă de malnutriţie, ceea ce are consecinţe nefaste atât pentru sănătate, cât şi pentru planetă, subliniază un raport publicat marţi de ONU şi citat de AFP.

Raportul anual intitulat Global nutrition report (GNR), ale cărui date provin de la organizaţii ca ONU, FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi Fondul ONU pentru copii UNICEF consemnează că, în prezent, 48% dintre oameni mănâncă ori prea mult, ori prea puţin, potrivit Digi24. 

În ritmul actual, lumea nu va reuşi să îndeplinească opt dintre cele nouă obiective stabilite de OMS pentru 2025 în materie de nutriţie, notează organizaţiile.

Este vorba în special de a reduce emacierea copiilor (atunci când sunt prea slabi raportat la înălţime) şi întârzierile de creştere (atunci când copiii sunt prea scunzi pentru vârsta lor), precum şi obezitatea în rândul adulţilor.

Raportul estimează că aproape 150 de milioane de copii sub cinci ani suferă de întârzieri de creştere, peste 45 de milioane sunt emaciaţi şi alţi aproape 40 de milioane sunt supraponderali, transmite Agerpres.

În acelaşi timp, peste 40% dintre bărbaţii şi femeile lumii, adică circa 2,2 miliarde de oameni, sunt supraponderali sau obezi, conform datelor din raport.

„Decesele evitabile survenite ca urmare unei alimentaţii inadecvate au crescut cu 15% din 2010”, reprezentând în acest moment „un sfert din totalul deceselor în rândul adulţilor”, a transmis preşedinta grupului de experţi independenţi ai GNR, Renata Micha.

Potrivit raportului GNR, oamenii nu consumă cantităţile recomandate de alimente benefice pentru sănătate cum sunt fructele şi legumele. Şi, după cum era de aşteptat, consumul de astfel de alimente este cel mai scăzut în ţările cu venituri mici.

În schimb, în ţările cu venituri mai mari se consumă în cea mai mare măsură alimente cu efecte nocive asupra sănătăţii cum sunt carnea roşie, produsele lactate şi băuturile îndulcite. De asemenea, tot în aceste ţări se înregistrează şi cel mai mare număr de persoane supraponderale, notează specialiştii. 

Pe lângă faptul că a perturbat sistemele alimentare şi de sănătate, pandemia de COVID-19 a împins circa 155 de milioane de persoane suplimentare în sărăcie extremă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Petrean Ion
23.11.2021, 13:15:29

cei mai grasi as america canii

+8 (8 voturi)
The Fog
23.11.2021, 14:18:25

Traim vremuri ciudate, cand oamenii saraci sunt grasi, si doar oamenii bogati isi permit sa fie slabi.

+8 (8 voturi)
plavanu'
23.11.2021, 15:09:48

40% dintre oamenii de pe planetă sunt supraponderali, MAJORITATEA LOR SUNT SUPRAPONDERALI FIINDCA MANANCA PORCARII DE GENUL JUNK FOOD SAU CARNE CE PROVINE DE LA ANIMALE CRESCUTE CU HORMONI DE CRESTERE. MANCAREA DE CALITATE SI NATURALA COSTA.

The Fog
23.11.2021, 15:40:55

Nu stiu daca e chiar asa simplu. Multi manaca prea mult pentru ca alta "distractie" nu au. Confortul modern inseamna mancare, masina, benzina si programe TV ieftine. Paine si circ, reteta veche de 2000 de ani si mai bine. La fal de bine te ingrasi si cu mancare "naturista" daca bagi toata ziua in tine si nu te misti destul, de teama sa nu pari fraier daca esti vazut in afara masinii.

+8 (8 voturi)
plavanu'
23.11.2021, 19:16:27

De regula se mananca mancare de slaba calitate dar bine chimicalizata cu glutamat. https://ro.wikipedia.org/wiki/Umami Umami, gustul savorii, este unul dintre gusturile de baza, împreună cu dulce, amar, acru și sărat. [1] Cuvântul este preluat din japoneză (うま味), și poate fi tradus ca „gust plăcut savuros”. Denumirea a fost dată de chimistul japonez Kikunae Ikeda, de la cuvintele umai (うまい) „delicios” și mi (味) „gust”; numele a fost dat după identificarea sa științifică din anul 1908. [2][3] Gustul umami provine de la receptorii gustativi specifici pentru glutamați.

Modifică Setările