Adevăruri mai puţin ştiute despre zahăr şi substituenţii lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai greşită concepţie despre aceşti înlocuitori este că ei nu au nicio calorie. Adevărul este că unele, au la fel de multe calorii precum zahărul, iar, în unele cazuri, chiar mai multe.

Mai bine de o sută de substanţe calificate drept dulci pot fi numite zaharuri. Potrivit „Noii biblii a vitaminelor“ coordonată de farmacologul dr. Earl Mindell, cele cu care intrăm cel mai des în contact sunt fructoza – o glucidă naturală care se găseşte în fructe şi miere; glucoza – zahărul din sânge şi cea mai simplă formă în care sunt asimilaţi carbohidraţii; dextroza – obţinută din amidon şi identică glucozei din punct de vedere chimic; lactoza – zahărul din lapte; maltoza – o glucidă care se formează din amidon sub acţiunea fermentării; zaharoza – zahărul obţinut din trestie sau sfeclă de zahăr rafinat până se obţin din el granule.

Zahărul brun pe care o mulţime de oameni îl consideră mai sănătos decât cel alb este obţinut în SUA doar din cristale de zahăr stropite cu sirop de melasă. Mierea este un amestec de fructoză şi glucoză.

„Nu vă lăsaţi păcăliţi!“

Sorbitolul, manitolul şi xylitolul sunt alcooli naturali din zahăr ce se absorb în sânge mai lent decât glucoza sau zaharoza. Cea mai greşită concepţie despre aceşti înlocuitori este că ei nu au nicio calorie. Adevărul este că au la fel de multe calorii precum zahărul, iar, în unele cazuri, produsele folosite pe post de îndulcitori, conţin chiar mai multe calorii decât dacă ar fi fost făcute cu zahăr obişnuit. „Nu vă lăsaţi păcăliţi“ este sfatul farmacologului. Aceştia nu sunt substituenţi ai zahărului fără calorii sau cu puţine calorii, chiar dacă produsele care îi conţin sunt vândute în raionul de dietetice al magazinelor alimentare. Sunt de verificat eticheletele. Pe produsele care folosesc aceşti îndulcitori trebuie să fie specificat că nu sunt alimente cu număr redus de calorii sau pentru controlul greutăţii.

Aspartamul – Equal, NutraSweet, Sugar Twin -  este o asociere între doi aminoacizi: fenilalanina şi acidul aspartic şi nu are calorii. Deşi considerat sigur de FDA au existat numeroase efecte secundare asociate. Printre acestea se numără ameţeala, durerile de cap, creşterea poftei de mâncare, greţurile, oboseala, schimbările de dispoziţie şi crampele.

De asemenea, tot cu aspartamul au fost asociate şi tulburări mai grave de tipul atacurilor de panică, depresia, scleroza multiplă, fibromialgia, tulburările de vedere, lupus, problemele de vorbire şi diversele tipuri de cancere.

Acesulfam K – Sunette, Sweet One – este un îndulcitor nonnutritiv ce seamănă cu zahărul, derivat din acid acetoacetic, nu are calorii şi este folosit în multe alimente şi băuturi fără ştiinţa consumatorilor, ceea ce nu este un lucru bun pentru că conţine clorură de metilen o substanţă chimică periculoasă, potenţial cancerigenă. S-a constatat că un consum îndelungat poate determina cancerul, depresia, afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi confuzie mentală.  

Îndulcitori mult mai puternici decât zahărul

Zaharina – Sweet *n Low, Necta Sweet, Sweet*10 – un derival noncaloric din petrol estimat a fi de şapte sute de ori mai dulce decât zahărul şi, din punct de vedere chimic, asemănător cu acesulfam K, este absorbit de organism fără să fie modificat şi excretat neschimbat în urină. Singurul îndulcitor artificial din SUA a fost pe baza unor studii defectuoase, interzis timp de 40 de ani ca fiind cancerigen, dar în anul 2000 FDA l-a eliminat de pe lista cu substanţe presupus cancerigene.

 Sucraloza – Splenda – este de până la şase sute de ori mai dulce decât zahărul obişnuit şi asemenea zaharinei nu conţine calorii. Însă deoarece Splenda conţine o urmă de clor care nu este sigură pentru oameni, au existat preocupări referitoare la siguranţa acestuia, mai ales în cazul consumului pe termen lung.

Neotam este unul din cei mai puternici îndulcitori aprobaţi de FDA. Ar fi nevoie de 8.000 de linguriţe de zahăr pentru a putea egala puterea de îndulcire a unei linguriţe de neotam. Deşi conţine aceeaşi aminoacizi ca aspartamenul este metabolizat diferit , nu este o sursă de feninlanină, este sigur pentru persoanele care suferă de fenilcetonurie şi nu are nevoie de o etichetă de avertizare.

Cel mai sănătos îndulcitor stevia

Stevia rebaudiana nu are calorii

Stevia rebaudiana este o plantă din America de Sud folosită timp de secole ca îndulcitor şi plantă medicinală. De două sute de ori mai dulce decât zahărul, nu are calorii, este bună pentru diabetici şi are proprietăţi de stimulare a imunităţii.

În SUA, în ciuda faptului că cei trei îndulcitori – Truvia, PureVia şi Sweet Leaf – sunt făcuţi pe baza extractului de frunză de Stevia rebaudiana, planta ca atare nu a fost încă aprobată de autoritatea mai sus amintită. Din fericire, mai spune dr. Mindell, produsul poate fi cumpărat ca supliment alimentar sub formă de pulbere sau lichid. „Este alegerea mea pentru un substiuent sigur şi fără calorii al zahărului“, mai spune acesta.

Atenţie însă, că în caz de diabet şi hipoglicemie trebuie consultat medicul înainte de a introduce în alimentaţie orice produs care conţine îndulcitori alternativi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite