Alimente pentru o memorie mai bună. Dieta care păstrează sănătatea creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a ne înfige într-o friptură garnisită cu cartofi prăjiţi ar trebuie să avem în vedere ceva: studiile arată că ceea ce mâncăm are impact asupra abilităţilor noastre de a ne aminti şi de a dezvolta sau nu prematur demenţă. Prin urmare, care sunt alimentele pentru o memorie mai bună?

Cât de ispititoare poate fi o friptură bine asezonată şi garnisită cu un munte de cartofi prăjiţi? Foarte! Şi totuşi. Friptura în care tocmai ne pregătim să înfigem furculiţa este plină de grăsimi saturate, despre care se ştie că duc la creşterea nivelului de LDL în sânge, supranumit şi colesterolul „rău“. Alte tipuri de grăsimi – cele trans – sunt şi ele foarte nocive.

Colesterolul „rău“ se depune pe artere şi în cele din urmă le distruge. „Ştim că asta este o veste proastă pentru inimă. Dar există dovezi că este la fel de proastă şi pentru creier“, spune dr. Francine Grodstein, profesor de medicină asociat la Harvard Medical School.

Dieta bogată în colesterol şi grăsimi stimulează formarea plăcilor de beta-amiloid la nivelul creierului. Acumularea acestei proteine duce la distrugerea celulei nervoase şi la apariţia bolii Alzheimer.

Conexiunea dintre dietă şi memorie

Un studiu publicat în Annals of Neurology şi realizat pe persoane de sex feminin a arătat că acelea care au consumat mai ales grăsimi saturate, provenite mai ales din carne roşie şi unt, au făcut faţă mai prost testelor de gândire şi memorie, comparativ cu cele care au consumat cantităţi mai mici din aceste grăsimi.

Legătura dintre dieta bogată în grăsimi saturate şi trans şi degradarea memoriei nu este pe deplin cunoscută, dar pare a fi mediată de o genă numită APOE. Această genă este asociată cu nivelul de colesterol din sânge, iar persoanele care au o variaţie a acestei gene - APOE e4 – au un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit health.harvard.edu.

Depunerile plăcilor de colesterol pe vasele de sânge creşte riscul de atac vascular cerebral. Pe de altă parte, în urma acestor depuneri celulele nervoase sunt private de sângele şi oxigenul de care au nevoie pentru a funcţiona normal, ceea ce compromite gândirea şi memoria.

Suc de fructe

Alimente pentru o memorie mai bună

Dacă grăsimile saturate şi cele trans sunt de ocolit, cele mono şi polinesaturate sunt eroii dietei care stimulează memoria.

În mod particular, dieta mediteraneană, care este un regim alimentar bogat în astfel de grăsimi nesaturate provenite din ulei de măsline, peşte şi nuci. Acest regim alimentar este asociat cu o rată mai mică de demenţă şi Alzheimer şi deficit cognitiv mediu – fază premergătoare apariţiei demenţei.

Dieta mediteraneană include câteva alimente pentru o memorie mai bună. Este vorba, în primul rând despre fructe, legume, cereale integrale, peşte, ulei de măsline. Toate acestea îmbunătăţesc sănătatea vaselor de sânge, reduc riscul de atacuri vasculare cerebrale şi de distrugere a memoriei.

Peştele este bogat în acizi graşi omega-3 care ajută la diminuarea nivelului de proteină beta-amioid  în sânge şi la păstrarea sănătăţii vasculare.

Alcoolul, consumat în cantităţi moderate, creşte nivelul de HDL – colestrolului „bun“. Totodată, alcoolul scade rezistenţa la insulină şi îmbunătăţeşte glicemia. Rezistenţa la insulină a fost asociată cu demenţa.

Exemplu de dietă pentru o memorie mai bună

Micul dejun: amestec de cereale integrale cu fructe de pădure proaspete şi migdale; iaurt grecesc cu afine.

Prânz: Salată grecească cu pui la grătar; pâine din cereale integrale cu humus şi roşii.

Cină: Somon la grătar cu roşii şi ulei de măsline, spanac sotat; pui fript cu usturoi şi lămâie, sparanghel.

Ar mai trebui spus că hidratarea are un rol important în întregul organism şi implicit la nivelul creierului. Efectul deshidartării asupra creierului este rapid: apar durerile de cap, atenţia şi concentrarea sunt afectate. Ideal ar fi să ne obişnuim să bem apă regulat, circa doi litri pe zi.

Glucoza este alimentul preferat al creierului, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l hrănim cu zahăr rafinat. Preferabil este cel provenit din fructe şi sucuri proaspete. O cantitate prea mare de zahăr în organism inflamează celulele, inclusiv pe cele nervoase, şi împiedică absorbţia nutrienţilor de care creierul are nevoie pentru a funcţiona normal. Totidată, zahărul în exces afectează o regiune din creier numită hipocamp, implicată în gestionarea memoriei.

Imagine indisponibilă

Ce mai trebuie pe lângă alimente

Dieta nu este singura cale prin care poate fi protejată memoria şi sănătatea creierului. Specialiştii recomandă celor care vor să-şi păstreze creierul în formă pe măsură ce îmbătrânesc să-şi controleze regulat nivelul colesterolului, glicemiei şi tensiunea arterială prin dietă, exerciţii fizice susţinute şi medicamente, dacă este cazul; să renuţe la fumat şi să-şi reducă greutatea corporală suplimentară.

În concluzie, ceea ce este bine pentru inimă este bun şi pentru creier. Protejând vasele de sânge printr-o dietă bună pentru inimă, protejăm totodată şi mintea. O serie de factori de risc cardiovasculari s-au dovedit a fi factori de risc şi în demenţă, inclusiv în Alzheimer, atrag atenţia medicii specialişti.

Atunci când optăm pentru o dietă săracă în grăsimi saturate reducem riscul de hipertensiune, diabet şi obezitate, lucruri despre care credem că sunt implicate în pierderea memoriei, conchid aceştia.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite