Alimente care nu sunt alimente: fructele de pădure sunt înlocuite cu praf de insecte şi ceaiul la sticlă nu conţine ceai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngheţata cu afine, de două ori periculoasă. Îngheţata este doar un desert cu foarte puţine urme de lapte şi afinele din ea sunt doar un colorant alimentar, carmin sau E120
Îngheţata cu afine, de două ori periculoasă. Îngheţata este doar un desert cu foarte puţine urme de lapte şi afinele din ea sunt doar un colorant alimentar, carmin sau E120

Există mii de ingrediente care se regăsesc în alimentaţia noastră care nu sunt, propriu-zis, de mâncat. De la arome şi coloranţi artificiali, până la componente al căror nume este imposibil de pronunţat, ingredientele brioşelor, îngheţatei sau chiar piureului de cartofi sunt orice altceva, numai mâncare nu.

Afinele care nu sunt afine

Pe ambalajul produselor ambalate care pretind că au în compoziţie afine, rareori se găsesc, cu adevărat, afinele pe care le putem culege noi înşine din pădure. Este foarte interesant cum un fruct poate fi „falsificat“, secretul fiind puţină dextroză, nişte făină, o picătură de acid citric, gumă de celuloză, maltodextrină, arome artificiale, două tipuri de albastru, o parte de roşu şi gata.

Culoarea roşie, care se regăseşte şi în iaurturile cu fructe, este dată de carmin, un aditiv alimentar natural, deoarece este făcut prin zdrobirea gândacilor numiţi coşenilă (acest aditiv se mai regăseşte pe etichete şi sub numele de E120).
 

Ciocolata care nu este ciocolată

Biscuiţii cu fulgi de ciocolată şi chiar şi cerealele „aromate“ cu ciocolată sunt de-a dreptul praf în ochi. Ce înseamnă „cu aromă de ciocolată“? Păi... fără ciocolată. Ciocolata ar trebui să conţină, în primul rând, unt de cacao. Însă producătorii folosesc uleiuri şi grăsimi mai ieftine ca substituenţi, cum ar fi uleiul de palmier parţial hidrogenat, potrivit „Huffington Post“. Or, se ştie deja că uleiurile hidrogenate sunt extrem de nocive pentru sistemul cardiovascular.

Ouă care nu sunt ouă

Ouăle reprezintă un singur ingredient, însă ca să le înlocuieşti ai nevoie de alte 20. Din fericire se începe cu ouăle. Din nefericire, de aici încolo totul o ia razna: următorul ingredient de pe spatele produsului este un amestec patentat de „arome naturale“ care doar invocă gustul de ou.

Îngheţată care nu e îngheţată

În zilele noastre, în lunile călduroase, o îngheţată face minuni. Făcea mai multe minuni în trecut, când era mult mai uşor de preparat, deoarece multe ingrediente erau naturale. Acum, o putem denumi un desert îngheţat care conţine cel puţin 10% grăsimi din lapte. Pe lângă, mai conţine melasă, gume şi drojdie.

Cartofi care nu sunt cartofi

Piureul la cutie are ca principal ingredient cartoful, mai exact fulgi de cartofi deshidrataţi. Însă aceşti fulgi vin însoţiţi de conservanţi, emulsificatori, arome şi chiar grăsimi nesaturate. Oricum, când gustăm din piureul de la cutie încercăm să ne convingem că are gust de cartofi.

Ceaiul care nu este ceai

Este cea mai uşoară reţetă de pe pământ: apă şi ceai. Şi totuşi, companiile scapă din vedere lucrurile simple şi trec direct la complicat. În ceaiurile îmbuteliate există în jur de zece ingrediente din care cel puţin cinci sunt extracte ciudate din ceaiul verde. De fapt, ceaiurile conţin 21 de grame de zahăr şi zero ceai verde, deoarece un extract de ceai nu este ceai.


Citeşte mai multe despre aditivi alimentari şi mâncăruri nesănătoase:

Noua listă de aditivi alimentari aprobată de Uniunea Europeană

Începând cu data de 1 iunie 2013, o nouă listă de aditivi alimentari a intrat în vigoare la nivelul Uniunii Europene. Aditivii au intrat pe listă după ce au fost evaluaţi din punct de vedere ştiinţific, ei fiind siguri pentru consum. Principalul avantaj al noii liste de aditivi îl constituie transparenţa pe care o oferă, susţin oficialii europeni.

VIDEO Daciana Sârbu, la Adevărul Live: „Nu mai alegem numai produse ambalate frumos, ci şi produse tradiţionale şi bio”

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a discutat, la „Adevărul Live”, cu moderatoarea Adriana Mariş şi cu specialistul în nutriţie şi medicul sportiv Şerban Damian, despre cum să ne ajutăm copiii să mănânce sănătos într-o perioadă invadată de alimente pline de aditivi şi coloranţi, dar şi despre sporturile spre care pot fi îndrumaţi copiii în funcţie de vârstă.

Ce conţin de fapt băuturile energizante?

Pe măsură ce oamenii sunt tot mai îngrijoraţi cu privire la riscul pe care consumul de băuturi energizante îl presupune, un studiu recent analizează impactul asupra organismului al acestor băuturi populare printre adolescenţi .

„Biblia“ E-urilor bune de mâncat, dar nu prea

Republica Moldova ar putea avea, în sfârşit, o listă a aditivilor permişi pentru utilizare în industria alimentară. Documentul conţine însă şi substanţe toxice, interzise în mai multe ţări.

Berea şi îngheţata, cu bune şi cu rele

Îngheţata conţine şi grăsimi, şi zahăr. Combinaţia fatală pentru silueta şi pentru inima noastră. Dacă am mânca-o zilnic! Nutriţioniştii spun însă că ne putem desfăta cu 100 de grame săptămânal.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite