Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Adevărul tulburător despre alimentele fast-food. Ce conţin ouăle, puiul şi cartofii prăjiţi

18
23 Nov 2013 15:04:52
Autor: Andrada Floria
Cea mai mare problemă cu restaurantele de tip fast-food este că atrag mai ales copiii FOTO Arhivă
Cea mai mare problemă cu restaurantele de tip fast-food este că atrag mai ales copiii FOTO Arhivă

Alimentaţia de tip fast-food este gustoasă, comodă şi relativ ieftină, spun specialiştii. Deci rămâne populară, în ciuda recomandărilor medicilor nutriţionişti de a o evita. Dar chiar şi atunci când ceri un banal sandvici cu ou, vei mânca, de fapt, o combinaţie de chimicale, arată studiile.

Aproape un sfert din tinerii români mănâncă zilnic la fast-food, arată Barometrul oficial privind tinerii din 2012. În plus, „există mulţi părinţi care le dau copiilor bani şi îi trimit să-şi cumpere ce vor de mâncare, iar copiii sunt atraşi cel mai mult de fast-food – gustos şi ieftin“, subliniază prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet. 

Ouăle din sandviciurile de dimineaţă

David DiSalvo, un editor al publicaţiei „Forbes“ a decis să trimită spre analiză la un laborator de specialitate ouăle din sandviciurile vândute la micul dejun în marile lanţuri de restaurante fast-food. A aflat astfel că „ouăle“ sunt, de fapt, o combinaţie bizară de ouă adevărate şi „amestec premium de ou“, mai ales la restaurantele Subway.

Printre ingredientele acestui amestec special se regăsesc glicerina – un solvent folosit în săpunuri, creme şi în unele loţiuni pentru bărbierit, silicat de calciu, folosit la acoperişuri şi la prepararea betonului, precum şi propilenglicol – solvent pentru vopsele, antigel şi deodorantele solide, gumă guar (agent de îngroşare), gumă xanthan (pentru a preveni separarea uleiului) şi dimetilpolisiloxan, un tip de silicon.

Nici la McDonald’s, ouăle nu sunt, pur şi simplu, sparte din coaja lor şi puse în sandvici. Ele sunt, de fapt, ouă întregi în care s-a adăugat conservantul fosfat de sodiu, acid citric, monosodiu fosfat (pentru păstrarea culorilor) şi nisină (conservant). Se prepară cu margarină lichidă. Aceasta, la rândul ei, este făcută din ulei de soia şi din uleiuri hidrogenate de soia şi de seminţe de bumbac, apă, ulei parţial hidrogenat de soia, lecitină din soia şi multe altele. Uleiul hidrogenat din seminţe de bumbat este alcătuit în proporţie de 94% din grăsimi saturate, cele mai nocive pentru sistemul cardiovascular, potrivit „Forbes“.

Specialităţile din pui de la McDonald’s

Oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical al Universităţii din Mississippi au avut curiozitatea de a afla ce se găseşte, de fapt, în specialităţile de pui numite „nuggets“ de la McDonald’s. „Carne separată mecanic“, în primul rând. Aceasta este, de fapt, un amestec de grăsime, cartilak şi bucăţi de os măcinate. Numai 40% dintr-un „nugget“ este carne de pui propriu-zisă, au constatat specialiştii.

Jamie Oliver, celebrul bucătar britanic, a demonstrat în cadrul unei emisiuni „Food Revolution“ cum se prepară carnea separată mecanic. Încercarea lui de a-i descuraja pe copii să mai mănânce nugggets a eşuat, însă.

Salatele de la restaurantele fast-food

Salata verde, care este baza multor salate de la restaurantele fast-food, poate să conţină propilenglicol, care are rolul de a menţine frunzele crocante şi proaspete, potrivit „Huffington Post“.

În plus, majoritatea acestor salate pot să aibă în compoziţie sosuri şi condimente sintetice, care le fac şi nedietetice, şi nesănătoase, spun specialiştii. „Te-ai uitat vreodată care sunt calităţile nutriţionale ale acelei salate de la restaurantul fast-food? Pentru că sunt obligate să treacă toate proprietăţile nutriţionale ale produselor pe care le vând. Uneori, această salată conţine la fel de multe grăsimi şi calorii ca un hamburger“, subliniază Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. 

Ce conţin delicioşii cartofi prăjiţi

De ce rămân cartofii prăjiţi de la McDonald’s la fel de aspectuoşi şi la peste 100 de zile după ce i-ai cumpărat, deşi gustul se schimbă imediat ce s-au răcit? Marion Nestle, şefa programului de studiu al alimentelor de la Universitatea din New York, a declarat pentru publicaţia americană „Salon“ că la prepararea cartofilor prăjiţi se folosesc cantităţi considerabile de propionat de sodiu, un conservant care previne formarea mucegaiului şi dezvoltarea bacteriilor. 


Citeşte şi:

VIDEO „Bombele chimice“ de zi cu zi, de pe mesele românilor, explicate de specialişti: „Gustul bun nu înseamnă că şi produsul e bun“

Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, nutriţionista Anamaria Iulian şi şefa Laboratorului pentru Chimia Alimentului de la Institutul de Bioresurse, Marta Zachia, au explicat, la Adevărul Live, ce amestecuri de chimicale se folosesc la prepararea unora dintre cele mai consumate alimente din România.

Câte chimicale conţine hrana noastră?

Am auzit de nenumărate ori că alimentaţia ar trebui să-i ofere organismului energia şi substanţele nutritive necesare fără să-l suprasolicite, în caz contrar existând riscul unor boli precum cele de inimă sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnică este alcătuită din chimicale periculoase.

Există sau va exista fast-food sănătos? Cum să-ţi alcătuieşti meniul optim

Desigur că hamburgerii cu cartofi prăjiţi, shaorma şi aripioarele picante, înecate toate într-un pahar generos cu suc carbogazos alcătuiesc o bombă cu ceas care, mai devreme sau mai târziu, ne va compromite sănătatea. Cât de nocive sunt, de fapt, alimentele de tip fast-food? Există şi opţiuni sănătoase de „mâncare rapidă“, spun specialiştii.

Pericolul din farfurie. Despre margarină şi grăsimile trans

Margarina, aluaturile, produsele alimentare semipreparate, biscuiţii şi multe altele conţin grăsimi trans, nocive pentru sănătatea noastră, fiind responsabile de riscul crescut de boli de inimă, diabet şi depresie. În lupta noastră împotriva acestor grăsimi parţial hidrogenate, tocmai s-a făcut un pas înainte: Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) încearcă să limiteze aportul acestor grăsimi trans în produsele alimentare.

Problema copiilor obezi din România, dezbătută la Adevărul Live: excesul de kilograme în copilărie condamnă la o perpetuă luptă cu greutatea

Cazul băiatului de 5 ani care cântăreşte 120 de kilograme, din Dolj, nu este singular în România. De altfel, statisticile arată că numărul copiilor români obezi este din ce în ce mai mare, iar proporţia lor variază în prezent între 10% şi 14%. Medicul Anamaria Iulian, nutriţionist comportamental şi psiholog, a explicat, la Adevărul Live, care sunt cauzele şi consecinţele obezităţii infantile în România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Cîmpian Gabriel
23.11.2013, 15:46:27

Fara fast food, nutritionistii ar trebui sa-si caute alta ocupatie.

-2 (16 voturi)
Olteanul.com
23.11.2013, 17:09:34

Hm, fara fast food si cabinetele oncologice ar fi mai goale. Boala este buna pentru PIB, doar stiti ce profituri fac firmele din domeniul farma si ce bine platiti sunt agentii lor de vanzari??? Un cancer in plus = un consumator in plus pentru producatorii de medicamente. Te-ai ales cu o boala nasoala? Pregateste-te sa iti dai si ultimul banut pentru bunastarea astora. Iar in cazul in care esti greu de tratat o sa platesti pana in ultima zi a vietii tale.

+13 (15 voturi)
gex
23.11.2013, 19:57:21

nu mai stiu ce inseamna: copilul pentru familie. familia pentru societate. societatea pentru natiune si natiunea pentru stat. exact in aceasta ordine, totul s-a naruit. pentruca statul nu mai e interesat de individ. cele doua capete sunt rupte iremediabil. intreaga civilizatie umana e pusa fata in fata cu state care actioneaza acum direct spre inglobarea si transformarea umanitatii in fiinte care sa populeze un cadru constitutional. mecanisme de o profunditate si integrare aproape absolute sunt in functiune la turatie maxima. ce ne va aduce viitorul, in afara de mancarea toxica, vom vedea...adica sa traim si sa vedem...cine-o mai fi.

+3 (3 voturi)
Popescu Dorin Ioan
23.11.2013, 20:14:26

va obliga cineva sa intrati intr-un fast-food? sau intr-un cazino? sau bordel, etc? va obliga cineva sa cumparati 10 portii de mici cu mustar? va obliga cineva sa stati la soare 8h nonstop intre 10 si 18.00? sau sa fumati? sau sa va beti mintile si sa cadeti morti de beti sub masa? poti sa mananci ce vrei daca esti cumpatat si atent la ce mananci. nu am auzit pe nimeni sa faca diabet de la o bucatica de ciocolata - 10g. hai sa nu mai fim mai panicati decat e necesar. iar "specialistii" - pot sa se duca fericiti la draq. problemele sunt mult mai complexe decat o portie de cartofi prajiti.

-7 (13 voturi)
gex
23.11.2013, 21:48:44

nu a fi vrut sa raspund la asa o postare...dar raspunsurile cerute sunt evidente. cine vrea sa intre intr-un fast food? pai bai nene, de exemplu eu, care merg mult si nu am timp sa mananc acasa. nu pot sa mananc ciorba si tocana facute de nevast. ma opresc intr-un loc oropsit de soarta cu reclama mare...scrie pe el ce vrei tu de la Mc..la OM.. si altele ca MO...PET...KF...si intreb daca pot sa-mi dea si mie ceva fara margarina in sandvis, si fara slanina, sau fara carne de porc, ca vreau o salata de...si se uita la mine cala un EXTRATERESTRU! unde poate sa manance un om in aceasta lume fara sa-i fie abuzate intentiile? penal vorbind, cine profita de nestiinta altuia in scop de profit material intra la inselaciune...pai astia totzi, au nevoie de dosare penale...iar noi de debili mintali!

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările