Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Alimente care par sănătoase, dar nu sunt

2
7 Mar 2013 18:16:28
Autor: Theodora Şopaltă
Optează pentru o salată cât mai simplă şi în porţii reduse FOTO Shutterstock
Optează pentru o salată cât mai simplă şi în porţii reduse FOTO Shutterstock

Nu întotdeauna salata, pâinea integrală sau alimentele care nu conţin grăsimi sunt sănătoase. Expertul în nutriţie Katherine Brooking a dezvăluit, pentru „Fox News“, care sunt acele alimente pe care le considerăm sănătoase, deşi nu sunt, şi a oferit câteva alternative.

Salatele

Nu toate salatele sunt sănătoase. În cazul în care nu ţi-o prepari chiar tu, salata de ton, de pui sau de creveţi poate conţine grăsimi, multe având în compoziţie maioneză, brânză bogată în grăsimi ori crutoane. Dacă preferi să iei masa în oraş, optează pentru o salată cât mai simplă şi în porţii reduse.

Pâinea cu multicereale sau din făină integrală

Deşi sună ca şi cum ar fi sănătoasă, nu întotdeauna acest tip de pâine conţine cereale integrale sănătoase pentru inimă. Multe din pâinile prezentate ca fiind bogate în multicereale şi grâu sunt făcute de fapt cu cereale rafinate, care şi-au pierdut proprietăţile nutritive. Citeşte cu atenţie etichetele: dacă scrie că făina a fost rafinată, atunci nu beneficiezi de nutrienţii pâinii.

Batoanele energetice

Multe astfel de batoane conţin sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr şi grăsimi saturate, asociate cu înfundarea arterelor. În plus, anumite batoane (în special cele care înlocuiesc mesele) conţin peste 350 de calorii.

Carnea de curcan

Acesti tip de carne reprezintă o sursă bună de proteine şi o alegere potrivită pentru prânz sau cină, însă multe bucăţi din carnea de curcan pe care o găsim ambalată la magazin conţin sodiu. Aşa că asigură-te că-ţi cumperi carne proaspătă de curcan sau din varietăţile cu un nivel scăzut de sodiu.

Alimentele pe eticheta cărora scrie „fără grăsimi“

Fără grăsimi nu înseamnă fără calorii. Doar pentru că un anumit aliment nu conţine grăsimi, asta nu îl face sănătos. Desigur, există şi alimente sănătoase care nu au grăsimi, dar consultă întotdeauna etichetele pentru a te asigura dacă într-adevăr cumperi un produs nutriţional sau doar unul care nu conţine grăsimi. Caloriile, sodiul, fibra, vitaminele şi mineralele sunt aspecte care ar trebui luate de asemenea în considerare.

Cartofii copţi de la restaurant

Cartofii copţi reprezintă o mâncare sănătoasă. Sunt bogaţi în vitamina C, potasiu şi fibră. În plus, un cartof copt de mărime medie conţine aproximativ 160 de calorii. Dar dacă decizi să mănânci în oraş, nu opta pentru acest fel de mâncare pentru că nu este şi cel mai potrivit. În multe restaurante aceşti cartofi pot fi preparaţi cu unt, smântână, brânză, bucăţi de şuncă, dar şi alte alimente şi pot ajunge la 600 de calorii şi la 20 de grame de grăsimi.

Băuturile pentru sportivi

Deşi multe dintre băuturile pentru sportivi conţin electroliţi importanţi (precum potasiu sau sodiu) necesari pentru exerciţiile fizice, nu ai nevoie de o astfel de băutură pentru a-ţi stimula activitatea. Ele conţin 125 de calorii la fiecare 600 de mililitri. Aşa că lipseşte-te de caloriile în plus şi menţine-te hidratat cu apă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
8.03.2013, 09:05:35

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
8.03.2013, 09:06:36

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările