Alimentele care ne afectează oasele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe lângă evitarea unor alimente nocive, mişcarea este indicată pentru păstrarea unui sistem osos sănătos FOTO Shutterstock
Pe lângă evitarea unor alimente nocive, mişcarea este indicată pentru păstrarea unui sistem osos sănătos FOTO Shutterstock

O alimentaţie corectă implică, de cele mai multe ori, consumul unor alimente sănătoase, care menţin organismul în „priză“. Mâncarea pe care o consumăm joacă un rol important în prevenirea şi ameliorarea diverselor simptome ale sistemului osos.

Uneori, consumul de lapte în cereale nu este de ajuns pentru a asigura necesarul de calciu necesar sistemului osos. Dar calciul nu este singurul de care oasele noastre au nevoie: vitamina D este esenţială pentru absorţia calciului. 

Asigurarea unui sistem osos sănătos implică şi exerciţii fizice, renunţarea la fumat, dar şi la unele alimente considerate a fi nocive pentru oase. Desigur, nu toţi oamenii trebuie să renunţe la cele cinci alimente pe care specialiştii citaţi de „Huffington Post“ le-au identificat ca fiind nocive, dar cei care au cazuri de osteoporoză în familie ar fi bine să le scoată treptat din alimentaţie sau să micşoreze consumul lor. 

Cafeina

Cafeina poate afecta absorbţia de calciu. „O cantitate mai mare de calciu este eliminată prin urină, în cazul în care consumul de cafea este unul mare“, avertizează Joan McGowan, doctor al diviziei de boli musculo-scheletice de la Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite ale Americii (SUA).

Pe de altă parte, efectul este unul relativ minor şi nu ar trebui să provoace pagube majore dacă dieta este bogată în calciu, mai copletează doctoriţa McGowan. Nu uita să iei în calcul şi cantitatea de cafeină din alte produse pe care le consumi, de la ciocolată la medicamente.

Băuturile carbogazoase

Pe lângă faptul că în unele băuturi răcoritoare poate fi găsită şi cafeină, există şi alte motive pentru care ar trebui să nu consumi acest fel de băuturi. În exces, fosforul care se găseşte în multe băuturi carbogazificate poate interfera cu absorţia calciului în organism.

Sarea

Cu cât consumăm mai multă sare, cu atât riscăm să eliminăm mai mult calciu prin urină şi transpiraţie. În timp ce o dietă echilibrată în calciu poate compensa pentru un aport moderat de sodiu, mulţi dintre noi consumăm foarte multă sare fără ca măcar să ştim. O soluţie a acestei probleme ar fi să ne documentăm mai mult cu privire la ingredientele de pe ambalajele produselor şi să mâncăm mai multă mâncare gătită în casă.

Alcool în cantităţi prea mari

Consumul moderat de alcool, definit în limita unui pahar de alcool pe zi pentru femei şi două pahare pentru bărbaţi, pare să confere o oarecare protecţie oaselor, după cum afirmă experţii. Cu toate acestea, prea mult alcool poate duce la pierderea de masă osoasă şi poate duce chiar la unele rupturi, adaugă doctorul Joan McGowan.

Prea multe proteine

Cantitatea potrivită de proteine este importantă pentru menţinerea unor oase sănătoase şi puternice, dar, uneori, ce-i prea mult strică! Femeile au nevoie de aproximativ 46 de grame de proteine pe zi, în timp ce bărbaţii de 56 de grame de proteine pe zi. Deşi este destul de greu ca cineva să aibă un aport excesiv de proteine, riscul constă în schimbarea pH-ului corpului, spune Joan McGowan.

Persoanele care mânâncă foarte multă carne şi puţine fructe, legume sau cereale pot avea un uşor dezechilibru, dar există şi cazul în care persoanele în vârstă suferă din cauza lipsei de proteine. Aceste persoane sunt cele mai predispuse la apariţie unor boli ale sistemului osos.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite