Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Berea este noul spanac. Efectele asupra forţei şi vitezei. Studiu

4
14 Dec 2019 13:02:13
Autor: Daniela Serb
Berea este făcută în principal din hamei
Berea este făcută în principal din hamei

O nouă cercetare realizată de cercetători din Iaşi arată ce efecte are consumul moderat de bere asupra sănătăţii.

Studiul a avut ca obiectiv identificarea modificărilor produse de consumul moderat de bere asupra calităţilor motrice  - viteză şi forţă, precum şi identificarea modificărilor asupra indicelui de apă din organism, a ţesutului muscular şi a celui adipos, a frecvenţei cardiace şi oxigenului din sânge.

Cercetarea „Influenţa consumului de bere asupra calităţilor motrice forţă şi viteză” a fost finanţat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie şi realizat de conf. dr. Mariana Rotariu şi  asist.dr. Cătălin Ioniţe de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi şi s-a derulat în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019.  

Consum moderat şi dietă echilibrată

 „Studiul pe care l-am realizat a arătat că atunci când sunt respectate cantităţile indicate de un consum moderat de bere şi se urmează o dietă alimentară echilibrată, se observă efecte benefice asupra organismului prin creşterea indicelui de apă din organism, a masei musculare, dar şi prin scăderea ţesutului adipos. De asemenea, un consum moderat de bere poate ajuta organismul să se adapteze mai repede în urma unui efort fizic precum 100 metri viteză şi poate conduce la o mai bună oxigenare până la nivelul capilarelor mici”, potrivit dr. Cătălin Ioniţe.

Eşantionul a inclus 50 de subiecţi cu vârste între 20-35 de ani, sportivi amatori, cu o înălţime cuprinsă între 160-200 centimetri şi o greutate între 50-123 kilograme. Măsurătorile au fost efectuate înainte de ingestia berii, dar şi la o lună de consum zilnic, înainte şi după o situaţie de efort fizic, cantitatea de bere consumată respectând limitele consumului moderat stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: 330 ml bere/zi în cazul femeilor şi 660 ml de bere/zi în cazul bărbaţilor.

„Mă bucur că cercetători din România au aprofundat legătura dintre consumul moderat de bere şi rolul său în recuperarea după o activitate fizică, venind cu rezultate care sunt de interes pentru comunitatea ştiinţifică şi care evidenţiază noi efecte pe care consumul moderat de bere îl poate avea în raport cu sănătatea. Fiind o băutură populară, preferată de români, este important că putem evalua prin studii de specialitate, impactul pe care îl poate avea asupra stilului nostru de viaţă”, a spus, la rândul ei, conf. dr. Corina Zugravu, preşedinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.  

Berea este un aliment care consumat în mod moderat poate aduce beneficii organismului. Cerealele, în special orzul, reprezintă o sursă importantă de proteine, fibre şi vitamine de tip B.

Consumul moderat de bere şi parametrii forţă şi viteză

Potrivit studiului, consumul moderat de bere poate conduce la o normalizare a forţei musculare. Mai mult decât atât, persoanele care practică sport la nivel de amator nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la pierderea masei musculare, atâta timp cât respectă recomandarea făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi urmează o dietă echilibrată.

Astfel că la nivelul antebraţului drept s-a observat o medie de 50,503 kilogram-forţă (iniţial) şi 52,106 kilogram-forţă (după efortul fizic), care ulterior, după consumul de bere, a fost de 50,036 kilogram-forţă (iniţial) şi 51,441 kilogram-forţă (după efortul fizic) cu o abatere standard de +7 kilogram-forţă.

Pentru majoritatea oamenilor, braţul drept este predominant folosit pentru activităţile zilnice, de aceea este mai puternic şi mai îndemânatic decât cel stâng. „Astfel, în ceea ce priveşte antebraţul stâng, a rezultat o medie de 48,828 kgf (iniţial) şi 48,823 kgf  (după efortul fizic), care ulterior, după consumul de bere, a fost de 48,209 kgf  (iniţial) şi 48,846 kgf  (după efortul fizic) cu o abatere standard de +7 kgf„, se mai arată în cercetare.

„Analizând valorile la nivelul întregului lot s-a observat că în urma consumului moderat de bere, valorile obţinute s-au situat mai aproape de medie, faţă de valorile obţinute înaintea consumului de bere. Acest lucru ne indică faptul că plaja de valori obţinute în urma consumului de bere s-a micşorat, concentrându-se în jurul mediei. Acest lucru poate fi datorat variabilelor dependente, precum celor 17 vitamine, 14 minerale şi 16 aminoacizi esenţiali organismului oferiţi de consumul de bere, variabilelor independente precum oboseala psihică şi fizică, starea generală de sănătate, condiţiile meteo“, potrivit studiului.

În ceea ce priveşte viteza, este cunoscut faptul că după vârsta de 20 de ani ea nu se mai poate îmbunătăţi decât prin intermediul tehnicii de execuţie. Lucrul cel mai important pentru persoanele care nu practică sportul de performanţă este de a o menţine la acelaşi nivel.

„Viteza realizată de lot pe o distanţă de 100 metri a prezentat variaţii nesemnificative, de la 14,69234286 (m/s) la 14,83428571 (m/s), însemnând o diferenţă de 0,14194285 (m/s) pentru o abatere standard de 0,9138 (m/s), respectiv 0,9563 (m/s).  Acest lucru fiind explicat, şi în acest caz, de multitudinea de variabile independente la care au fost supuşi subiecţii“, se mai arată în raport.

Berea şi adaptarea la efort

Studiul indică o adaptare mai bună la efort în urma consumului de bere în cazul subiecţilor testaţi. Acest parametru a fost observat mai ales prin valoarea frecvenţei cardiace. Astfel, s-a observat o regularizare şi o organizare a datelor, printr-o reducere a frecvenţei cardiace cu aproape două bătăi pe minut după efortul fizic, în urma unui consum moderat de bere timp de 30 de zile. Acest lucru ajută organismul să îşi revină mai rapid după un efort fizic intens, cum este o alergare de 100 metri viteză.

Consumul moderat de bere şi masa musculară

În ceea ce priveşte parametrul masă musculară, studiul a arătat o creştere de aproape 1% a masei musculare în urma consumului dozei recomandate de 660 ml de bere/zi timp de 30 de zile, inclusiv la testarea subiecţilor după efort fizic. „Acest fapt poate fi explicat prin creşterea procentului de apă în organism, dar şi a complexului de vitamine de tip B, provenite de la cereale şi drojdie. Astfel, arderile sunt intensificate, rezultând o scădere a ţesutului adipos, ceea ce împiedică procesul de catabolism a ţesutului muscular, împiedică descompunerea proteinelor musculare şi stimulează sinteza proteică din muşchi. De asemenea, este facilitată sintetizarea în ţesutul muscular a adenozintrifosfatului, un compus organic natural, utilizat la contracţia musculară, a cărui energie eliberată se utilizează mai ales în procesul de sinteză a proteinelor“, arată autorii cercetării.

Consumul moderat de bere şi diminuarea ţesutului adipos

De asemenea, potrivit studiului, hidratarea organismului conduce la o posibilă îmbunătăţire a concentraţiei de oxigen din sânge, ceea ce ar genera o ardere calorică mărită. Studiul arată o diferenţă a parametrului de grăsime corporală atât înainte cât şi după consumul de bere. „Această variaţie înainte de consumul de bere indică o medie de 19,549% a stratului adipos înainte de efort fizic, respectiv de 19,470% după efortul fizic. După consumarea cantităţii de bere timp de 30 de zile, s-a constatat o scădere a ţesutului adipos din organism, dar şi o intensificare a arderilor în timpul efortului fizic.“

Măsurătorile în ceea ce priveşte parametrii de hidratare a corpului înainte şi după efectuarea de efort fizic, confirmă faptul că un consum moderat de bere poate favoriza o îmbunătăţire a hidratării corporale, coeficientul de hidratare a corpului fiind mai ridicat chiar şi după efort fizic, în cazul persoanelor care au consumat bere timp de 30 de zile. „Acest lucru se poate datora în special cantităţii ridicate de apă din compoziţia berii, de peste 90%, dar şi a vitaminelor şi mineralelor pe care berea le conţine: calciu, vitamine B (B9 - acid folic, B2, B3, B5), magneziu, sodiu, fier, potasiu.“


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ionel Marcu
14.12.2019, 16:53:44

Și berea asta de 1,5 lei, bănuiesc fără hamei, are același efect?

+3 (3 voturi)
Smeritu Pahomie
15.12.2019, 16:12:54

...nu hameiul sau alte ingrediente-i secretul.....totul consta in alcoolul continut care stimuleaza agitatia si miscare, arderi....care astfel duc la consumul de grasime.

Cody F. Rocco
14.12.2019, 21:44:49

asa... la cata bere bag io, ar trebui sa fiu un X-Man, gen!

+1 (1 vot)
Lica Mosu
15.12.2019, 08:49:22

Waw !! Ce des...coperire...deasa !! Pai, daca hameiul si orzul au vitamine si minerale benefice, asta insemneaza ce si berea e... PD Dar si prune are vitamine si minerale energetice, ceeace inseamna ca palinca e... tare...energetica !! PPS Vikingii stiau asta acu o....mie de ani !!

+1 (1 vot)
Modifică Setările