Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Cafeaua şi ceaiul pot reduce absorbţia fierului în organism. De ce avem nevoie de acest mineral

0
16 Sep 2019 16:18:35
Autor: Daniela Serb
Cafeaua poate inhiba absorbţia fierului în organism
Cafeaua poate inhiba absorbţia fierului în organism

Fierul este un mineral esenţial pentru viaţă. El este necesar atât pentru producerea globulelor roşii din sânge – hemoglobina – a pigmentului roşu din muşchi – mioglobina - precum şi a unor enzime.

Fierul ajută creşterea şi dezvoltarea organismului, a rezistenţei împotriva bolilor. Tot el menţine culoarea sănătoasă a pileii şi previne anemia.

Cele mai bune surse naturale de fier se găsesc în carnea de porc, de vită, în ficat, în piersici uscate, în făina de cartofi, în glbenuşul de ou, în nuci, fasole, sparanghel, scoici sau piersici uscate.

Doar 8% din aportul total de fier este absorbit şi intră efectiv în circuitul sanguin. Un adult mediu care cântăreşte 75 de kilograme are aproximativ 4 grame de fier în organismul său.

Hemoglobina – care conţine cea mai mare cantitate a fierului – este reciclată şi reutilizată pe măsură ce celulele sângelui sunt înlocuite la fiecare 120 de zile. Fierul legat de proteine – feritina – este stocat în organism, la fel cum este stocat şi fierul din ţesuturi  - prezent în mioglobină – în cantităţi foarte mici.

Pentru a asimila fierul, organismul mai are nevoie de cupru, cobalt, mangan şi vitamina C. Fierul este necesar totodată pentru buna metabolizare a vitaminei B. Cantităţi mari de zinc şi vitamina E interferează cu absorbţia de fier.

Testare înainte de administrare

Lipsa fierului poate determina apariţia anemiei feriprive, în timp ce cantitatea excesivă contribuie la formarea radicalilor liberi şi la creşterea riscului de atac de cord, mai ales în cazul bărbaţilor, avertizează farmacologul dr. Earl Mindell.

Femeile cu sângerări abundente la menstruaţie, persoanele vegetariene sau cele care urmează diete stricte se pot confrunta cu un deficit de fier în organism.

Totodată, băutorii de cafea şi de ceai ar trebui să ştie că este foarte probabil ca aceste băuturi să inhibe absorbţia de fier în organism.

Înainte de administrarea de suplimente cu fier, fiecare persoană ar trebui să se testeze nivelul acestui mineral în sânge şi să discute cu medicul curant despre această oportunitate.

Suplimentele cu fier sunt contraindicate în cazul existenţei unei infecţii în organism pentru că bacteriile au nevoie de acest mineral pentru a se dezvolta.

Fierul interacţioneză cu medicamente antitiroiidiene amplificând efectul acestora şi scăzând funcţia tiroidiană; cu amiodarona – poate duce la prea mult iod în sânge - şi cu litiul – acest medicament luat împreună cu fierul poate să scadă prea  mult funcţia tiroidiană.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările