Cafeaua te balonează? Ce alte probleme digestive mai pot apărea în urma consumului regulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cafeina din cafea ne energizează, dar poate fi şi sursa unor probleme digestive
Cafeina din cafea ne energizează, dar poate fi şi sursa unor probleme digestive

Mulţi dintre noi nu ne putem începe ziua fără a ne savura mai întâi cafeaua de dimineaţă. Cafeina conţinută în cafea ne dă impulsul de energie necesar, dar poate fi şi cauza unor probleme de digestie.

Ne poate balona cafeaua? Ei bine, da. Cafeina conţinută în cafea supraexcită sistemul digestiv şi produce spasme la nivelul intestinelor. Balonarea produsă de cafea mai poate fi urmarea unor alergii sau a unor probleme medicale rpintre care:

Intoleranţa la lactoză. Multe persoane nu ştiu că balonarea poate surveni nu de la cafeina conţinută în boabele de cafea, ci de la laptele sau frişca adăugată în cafea. Aceste produse conţin lactoză, un tip de zahăr pe care unele persoane nu îl pot digera. Când adăugaţi lapte şi frişcă în cafeaua de dimineaţă declanşaţi o reacţie alergică întrucât nu aveţi o anumită enzimă – lactaza – care să descompună lactoza, potrivit newhealthadvisor.com. Această situaţie dezechilibrează sistemul digestive şi duce la apariţia crampelor, diareei, gazelor şi greţei.

Probleme digestive. Dacă acestea există, cafeaua nu face decât să înrăutăţească situaţia. De pildă, dacă aveţi sindromul intestinului iritabil vă puteţi simţi balonat imediat ce aţi înghiţit prima gură de cafea. Alte simptome pe care le puteţi experimenta sunt: presiune în abdomen, durere, gaze, greaţă, constiopaţie sau diaree. Cafeaua este de evitat şi dacă suferiţi de colită ulcerativă sau boala Crohn (afecţiune inflamatorie intestinală).

Creşte aciditatea stomacului. Cantităţile mari de cafea băute dimineaţa cresc aciditatea stomacului, dar şi alte plante care conţin cafeină au acelaşi efect stimulând celulele stomacului să producă acid hidrocloric care mai întâi stimulează digestia, dar, mai apoi cauzează probleme când nivelul scade, lăsând loc infecţiilor produse de bacterii, precum cea care duce la ulcer.

Stimulează refluxul esofagian. Consumul regulat de cafea creşte riscul de reflux esofagian prin afectarea sfincterului esofagului. Apar arsurile şi creşte riscul de ulcer şi modificări permanente la nivelul celulelor esofagului.

Un alt efect pe care cafeaua îl are asupra intestinelor este acela de stimulare a stomacului, care este silit să împingă mâncarea în intestine, chiar dacă aceasta este doar pe jumătate digerată. Această situaţie crează un mediu toxic la nivelul intestinelor, fapt care favorizează înmulţirea bacteriilor nocive care inflamează mucoasa pereţilor intestinali.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite