Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Cât de sănătoase sunt legumele congelate

3
23 Aug 2015 08:31:43
Autor: George-Andrei Cristescu
Cât de sănătoase sunt legumele congelate. Fructe şi legume puse în congelator. FOTO Shutterstock
Cât de sănătoase sunt legumele congelate. Fructe şi legume puse în congelator. FOTO Shutterstock

Cât de sănătoase sunt legumele congelate. Legumele congelate, în funcţie de tipul lor, pot fi la fel de hrănitoare ca şi cele crude, cu toate că în cazul primelor conţinutul nutriţional este uşor mai scăzut.

Cât de sănătoase sunt legumele congelate. Timpul de păstrare al alimentelor

În funcţie de tipul lor alimentele au o perioadă de păstrare în congelator care poate varia de la o lună sau două până la aproape un an. Potrivit FreezerLabels.net  fripturile de porc sau de vită, dar şi de curcanul sau puiul întreg pot fi ţinute chiar un an congelate. 
 
Viţelul şi mielul trebuie congelate doar 9 luni, iar carnea de peşte între două şi şase luni. Legumele pot fi ţinute, la rândul lor, până la un an de zile. 
 
În ceea ce priveşte fructele şi legumele congelate, în cele mai multe cazuri, ele sunt „procesate" la scurt timp după ce au fost culese, în punctul maxim de coacere. Procesarea constă, mai întâi, în aducerea vegetalelor la temperatura de fierbere până când acestea sunt pe jumătate fierte. Dezavantajul este că astfel se pierde o parte din conţinutul de vitamina C şi de vitamine din complexul B. Apoi, ele sunt aduse brusc la temperaturi foarte scăzute. Specialiştii spun că prin această metodă se păstrează o mare parte din substanţele nutritive ale legumelor.

Cât de sănătoase sunt legumele congelate. Se pierd sau nu vitaminele din legume

Pentru ca legumele să-şi păstreze vitaminele şi substanţele nutritive trebuie acţionat rapid şi acestea să fie repede congelate. Vitaminele se pierd prin expunere prelungita la lumina (de exemplu, vitamina C se pierde circa 40% in primele 24 de ore de la recoltare).
 

Cât de sănătoase sunt legumele congelate. Nivel mai mare al nutrienţilor la legumele congelate? 

Unii specialiştii susţin legumele şi  congelate au un nivel mult mai mare de nutrienti decat cele proaspete, intrucat sunt congelate imediat dupa ce sunt culese. Pe de alta parte, cele de pe rafturile magazinelor sunt culese înainte de a fi complet coapte pentru a nu se strica până ajung în magazinele de desfacere 
 

Cât de sănătoase sunt legumele congelate. Legume care nu trebuie păstrate la congelator 

Potrivit FreezerLabels.net, printre alimentele care nu trebuie păstrate în congelator se numără: salatele, vinetele, cartofii, varza, ridichile sau castraveţii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Harry Minti
23.08.2015, 10:43:37

Proteinele animale: carne, lactate si oua, nu ma intereseaza daca sunt congelate. Acestea nu sunt hranitoare nici proaspete. Prin congelare și decongelare se elimina si apa pe care o mai contineau. In ceea ce priveste fructele si legumele, acestea trebuie mancate proaspete. Orice tratament in frigider sau congelator provoaca pierderea apei. Este vorba despre apa cea mai sanatoasa. Spre deosebire de proteinele animale, fructele si legumele au cea mai mare proportie de apă, pana la 70-80 %. Este singura proportie de apa din alimente, care se potriveste cu cea a corpului uman. Continutul in vitamine, elemente si enzime, ale fructelor si legumelor proaspete, le fac cel mai bine digerabile, in timpul cel mai scurt și cu un consum de energie minim din partea organismului. Mai ales, fructele, legumele, grauntele, nucile si semintele, procura energia cea mai mare, în timpul cel mai scurt, maximum 30 minute, spre deosebire de proteinele animale, care consuma din energia organismului, la un procent foarte mic de posibilitate de digerare, și în timp de câteva ore. De aceea masa de dimineata, inainte de a merge la lucru, este bine sa fie constituita din fructe si legume si ceva ovaz crud. Digestia este rapida si vom avea energia necesara si la inceperea lucrului. De asemenea, la orice masa, fructele si legumele se vor manca primele si abia, apoi, alte alimente care necesita timp de digestie mai mare. Daca le vom manca in alta ordine, fiecare dintre alimente nu se vor putea digera din cauza celuilalt. Fructele mancate dupa masa, sunt aproape digerate, in timpul mestecatului in gura, nu vor putea trece de alimentele mancate mai inainte, care au nevoie de timp de digestie mai mare. Toate raman in stomac prea mult, si vor provoca probleme diferite. Sunt probleme care se leaga. Depind si de noi.

+1 (3 voturi)
bogdan roman uriciuc
23.08.2015, 19:49:40

Aveți foarte mare dreptate! Cunosc și eu un caz în care, domnul Ianulea a rămas orfan de ambii părinți din pricina unei alimentații nesănătoase. În loc să mănânce ridichi cu fasole (pentru că iuțeala ridichei domolește fierbințeala fasolei) ei au măncat fasole cu ridichi (fierbințeala fasolei nu s-a potrivit cu iuțela ridichei, ceea ce a dus la hurdukarismós, sau ocluzie intestinală) și au decedat, lăsându-l pe domnul Ianulea singur pe lume la vârsta de șapte ani. Din gura lui o știu,acum om în etate, și vă rog să respectați și voi cele scrise mai sus.

+2 (2 voturi)
Nicoleta P
3.01.2022, 20:52:13

Îmi cer scuze pentru comentariul off topic. Eu nu l-am mai prins pe domnul Ianulea. Mă bucur să știu că dumneavoastră l-ați mai prins! Mâncarea sănătoasă și traiul într-o atmosferă nepoluată trebuie să fi făcut minuni... Eu am aflat povestea de la doamna Marghioala, care o povestise la rândul ei bunicii bunicului meu. Dânsei îi fusese povestită de către domnul Ianulea în persoană.

Modifică Setările