Câtă sare au voie pacienţii cu poliartrită reumatoidă? Dieta bolnavilor cu această afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prea multă sare poate afecta organismul
Prea multă sare poate afecta organismul

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună în care sistemul imunitar care, de regulă, acţionează pentru apărarea organismului, îl atacă. Din ce cazuă se întâmplă acest lucru nu este pe deplin clar. Ce arată cercetările referitoare la dieta pe care ar trebui să o aibă un astfel de pacient.

Cauzele pentru care apare poliartrita reumatoidă nu sunt limpezi. Se bănuieşte că sistemul imunitar este agresat de un cumul de factori ca predispoziţia, factorii de mediu sau infecţiile. Sistemul imunitar îşi intensifică activitatea eliberând astfel o serie de factori inflamatori. Aceste substanţe provoacă inflamări cronice ale articulaţiilor, tendoanelor, muşchilor sau organelor interne, ajungând uneori la nivelul vaselor de sânge şi al nervilor.

Cercetătorii au încercat să afle dacă poliartrita reumatoidă poate fi agravată de anumite substanţe nutritive sau dacă, dimpotrivă, nutriţia poate ajuta. Din păcate studiile au fost îngreunate de faptul că e greu de controlat dacă cineva respectă sau nu dieta, precum şi din pricina faprului că aceste afecţiuni evoluează inegal.

Alimentaţia variată asigură necesarul de nutrienţi

Reumatismul secătuieşte organismul de energie, astfel că alimentaţia are un rol important. Statisticile au arătată că un sfert din pacienţii cu reumatism au şi deficit de nutrienţi. Sunt indicate trei mese pe zi pentru a avea o nutriţie sănătoasă.

Prima regulă pe care trebuie să o aibă în vedere pacientul cu poliartrită reumatoidă este aceea că trebuie să mănânce variat. Nu există o singură mâncare care să conţină toate substanţele de care organismul are nevoie.

Atenţie la grăsimi! Consumul de grăsimi saturate trebuie redus. Astfel se reduce riscul de infarct şi de boli cardiovasculare. Grăsimile sunt necesare ca sursă de acizi graşi nesaturaţi, de vitaminele A,D,E şi energie.

Pâinea trebuie consumată în porţii suficiente, mai ales cea integrală sau neagră, alături de cartofi, paste şi legume boabe – fasole, mazăre.

Dieta mai include zilnic două sute de grame de legume şi două bucăţi de fructe.

Renunţarea la sare nu este o idee bună. Dar organismul acestor pacienţi are nevoie de cantităţi minime care se găsesc deja în alimente. Mâncarea ar trebui condimentată mai degrabă cu mirodenii decât cu sare.

Necesarul zilnic de lichide – apă - este de un litru şi jumătate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite