Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Ce beneficii pentru sănătate îţi poate aduce sauna

2
28 Aug 2013 03:16:52
Autor: Nadina Neamţu
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

În Finlanda, saunele au fost dintotdeanua asociate cu sănătatea. Primele saune au fost concepute de inventatorii scandinavi şi erau spaţii în care oamenii puteau să îşi împrospăteze mintea sau femeile, să nască. Chiar şi în zilele noastre, aproape toate locuinţele finlandezilor sunt dotate cu saună.


Elimină toxinele din organism

Silul de viaţă sedentar şi folosirea regulată a antiperspirantului previn organismul să elibereze toxine prin transpiraţie. Saunele cresc temperatura corpului, ceea ce stimulează glandele sudoripare. Transpiraţia conţine 99 la sută apă, iar procentul rămas este format din toxine precum sodiu, cupru, mercur, dar şi chimicale.

Relaxează muşchii şi ameliorează durerea

Când temperatura corpului creşte, vasele de sânge se dilată şi circulaţia creşte. Acest flux ajută organismul să se recupereze, mai ales în urma exerciţiilor fizice intense. Potrivit „Natural News”, un studiu a arătat că doar 10 minute de saună după sport poate accelera viteza de recuperare a organismului, permiţându-ne sa fim în formă pentru urmatoarea şedinţă.

Elimină stresul

Expus la caldură, organismul elimină endorfine, neurotransmiţători care au efecte analgezice si tranchilizante, astfel fiind un remediu ideal pentru a combate stresul, anxietatea, depresia si insomnia.

Sporeşte sănătatea cardiovasculară

Cercetări au arătat că bătăile inimii pot accelera de la 60-70 până la 110-120 de bătăi pe minut într-o sauna, urmând ca apoi sa scadă sub medie în timpul procesului de racire. Schimbul brusc de temperatură este ca un exercitiu fizic pentru muschii inimii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Homer Simpson
28.08.2013, 08:28:32

Si daca mai adaugi un brat de vihta (pentru cunoscatori) muiate in apa si cu care sa te lovesti/bati usor pe tot corpul e si mai bine, si nu poti sa mergi la sauna fara bere sau cider/cidru. Iar ca sa fie meniu' complet trebuie sa ai o terasa unde sa mergi sa te relaxezi intre sesiuni, un lac in apropiere sa innoti si musai zapada sa te tavalesti prin ea dupa ce ai iesit din sauna ... apoi sa fugi inapoi in sauna. Iar temperatura sa nu fie mai mare de 80 grade C.

+1 (1 vot)
654815544566
28.08.2013, 15:17:51

Abia astept sa vina iarna, vreau sa-mi fac si eu una... mai ales ca vara asta mi-am eliberat un spatiu perfect pentru sauna.

Modifică Setările