Ce se întâmplă dacă ridici greutăţi timp de 20 de minute. Cercetătorii au descoperit un efect benefic neaşteptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu e un secret pentru nimeni faptul că ridicarea de greutăţi este esenţială pentru dezvoltarea şi consolidarea musculaturii. Potrivit unui nou studiu, efectele pozitive ale acestui tip de antrenament merg mult mai departe, o sesiune de doar 20 de minute de exerciţii intense îmbunătăţind memoria de lungă durată cu aproximativ 10%.

Antrenamentul cu haltere sau alte tipuri de greutăţi are un rol  fundamental în dezvoltarea masei muscalre şi în creşterea rezistenţei organismului la efort. Din acest motiv, este de multe ori privit ca fiind tipic bărbaţilor, în special al celor pasionaţi de culturism. Un studiu recent vine să demonteze această preconcepţie, arătând că exerciţiile fizice cu folosirea greutăţilor au efecte mult mai subtile, fiind recomandate atât bărbaţilor, cât şi femeilor.

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Georgia (Institute of Technology), cunoscut ca Georgia Tech, din Atlanta, Georgia, Statele Unite, au descoperit că ridicarea greutăţilor creşte semnificativ performanţele creierului în a stoca şi menţine informaţii, informează „Huffington Post“.

În cadrul studiului, specialiştii au rugat 46 de adulţi tineri sănătoşi să încerece să memoreze o serie de 90 de imagini derulate pe ecranului unui calculator. Diferenţa a fost că 23 de subiecţi au vizualizat respectivele imagini stând într-un fotoliu, iar ceilalţi 23 de participanţi în timp ce executau un exerciţiu la un aparat pentru picioare – a câte 50 de repetiţii. Imediat după aceasta, cercetătorii au luat probe de salivă de la fiecare persoană în parte.

Două zile mai târziu, aceleaşi persoane, bărbaţi şi femei, au avut o nouă întâlnire cu echipa care a coordonat studiul.  De data aceasta, subiecţii au vizualizat o serie de 180 de imagini, care le includeau şi pe cele 90 văzute anterior, fiind rugaţi să le identifice.

Rezultatele experimentului au fost surprinzătoare, spun cercetătorii. Persoanele care au ridicat greutăţi şi-au reamintit aproximativ 60% dintre imaginile văzute cu două zile înainte, pe când cele care nu au exersat au reuşit să identifice circa 50% dintre acestea.

Aceste descoperiri sunt încurajoare. Chiar şi fără a face scanări RMN costisitoare, rezultatele oferă indicii despre zonele creierului care beneficiază de pe urma acestor exerciţii“, a declarat dr. Audrey Duarte, profesor în fizilogie la Georgia Tech.

Autorii studiului cred că acest efect se datorează eliberării norepinefrinei, un hormon cunoscut ca având un rol important în procesul de memorare. Ca dovadă, remarcă aceştia, participanţii la studiu care au efectuat exerciţii prezentatu niveluri ridicate ale acestui hormon în proba de salivă, spre deosebire de cei care au fost inactivi. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite