Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Ce pericol ascunde cafeaua preparată la aparat. Avertismentul specialiştilor

9
24 Jan 2020 13:23:01
Autor: Calin Mihai
Cafeaua preparată tradiţional acasă este cea mai sigură
Cafeaua preparată tradiţional acasă este cea mai sigură

Cafeaua tip espresso preparată acasă poate fi contaminată cu bacterii sau mucegaiuri dacă regulile de igienă nu sunt respectate clar.

Astfel, doctorii şi specialiştii din industria cafelelor spun că un aparat de espresso trebuie curăţat cu mare atenţie şi dezinfectat. 

Astfel, un proprietar de cafenea, Paul Licşor, spune că aparatul de realizat espresso trebuie curăţat într-un anumit fel. ”Trebuie şters cu o cârpă specială şi nu clătit aşa cum mulţi sunt tentaţi. Acasă nimeni nu curăţă aparatul, noi o facem în fiecare seară”, a spus Licşor.

”Sunt destule bacterii care s-ar putea transmite, de exemplu stafilococul auriu, salmonella, E-coli. Dacă nu le spălăm, apa pe care o punem ajunge să fie contaminată tocmai în recipientele respective”, a precizat şi Adrian Marinescu, medic infecţionist pentru Digi24.

Majoritatea oamenilor care îşi prepară cafeaua la espressorul de acasă nu sunt însă conştienţi la riscurile pe care le presupune acest lucru.

Cea mai sigură metodă de preparare a cafelei este la ibric, spun doctorii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Sorin Ionascu
24.01.2020, 14:45:24

O tampenie colosala. De unde se contamineaza aparatul daca il ai acasa si il folosesti doar tu? Bacteriile respective nu circula liber prin aer, ele sunt "carate" de ceva. Un pericol mai mare al folosirii espressoarelor sau filtrelor de cafea este, cand nu sunt golite la timp si aerisite, sa apara mucegaiuri, care pot contamina cafeaua. Bacteriile pot fi distruse prin tratament termic, dar toxinele mucegaiurilor nu si nici gustul rau pe care ele il pot da cafelei. Cafeaua la ibric este preparata la cea mai scazuta temperatura, mai scazuta ca la filtru sau la espressor. Acolo sansele sa fie distruse bacteriile sunt cele mai mici, in plus, nefiind filtrata, raman in cafea toate lucrurile toxice si nedorite, inclusiv niste lipide care nu sunt benefice pentru organism si care sunt retinute in filtre sau la espressor. Mai mult - de ce as considera ca ibricul e mai curat si mai igienizat decat un filtru sau un espressor? Sunt destui care le spala de mantuiala.

+4 (4 voturi)
relu de la prefectura
24.01.2020, 15:39:14

Care specialistI? Specialisti in ce? In cafele, in aparate, in pericole? Au terminat facultatea de pericologie? Bacteriile sunt o falsa probleme. Cafeaua iese din aparat la circa 90 de grade. Tot traseul e sterilizat de fiecare data cand se face o cafea. Sigur, daca lasi zatul in portafiltru cu zilele, e altceva. Problemele pot veni din alta parte. Majoritatea expresoarelor de pe piata sunt aparate ieftine, cu portafiltru presurizat. Astea au un mecanism cu valva din plastic, prin care curge cafeaua firebinte. Asta inseamna ca bei de fiecare data plastic dizolvat in cafea. Si mai pot fi probleme din cafeaua iefina. Ceea ce se vinde la noi in magazine la 30-40 lei/kg, cu greu se poate numi cafea. Provenienta, continutul de toxine, prospetimea, procesarea, conservantii - toate sunt date necunoscute.

+4 (4 voturi)
Dexfm
24.01.2020, 21:46:28

Depinde ce aparat de cafea ai. Au programe speciale de spalare interna cu pastile de detergenti, periodic. Manualul aparatului spune sa cureti recipientul de zat de fiecare data cand se umple pentru ca umezeala si caldura sunt propice aparitiei mucegaiului. Problema nu sunt aparatele, sunt utilizatorii

+4 (4 voturi)
Frankie
24.01.2020, 22:42:00

Articol de 2 lei. Probabil ca si diploma obtinuta la Spiru a celui ce a scris acesta cascadorie de informatii stiintifice.

+3 (3 voturi)
foarte atent
25.01.2020, 08:04:44

ati uitat P la articol! pai numele medicului e foarte bine ca l-ati spus, dar al proprietarului de cafenea NU !!

Vezi toate comentariile (9)