Astfel, doctorii şi specialiştii din industria cafelelor spun că un aparat de espresso trebuie curăţat cu mare atenţie şi dezinfectat.
Astfel, un proprietar de cafenea, Paul Licşor, spune că aparatul de realizat espresso trebuie curăţat într-un anumit fel. ”Trebuie şters cu o cârpă specială şi nu clătit aşa cum mulţi sunt tentaţi. Acasă nimeni nu curăţă aparatul, noi o facem în fiecare seară”, a spus Licşor.
”Sunt destule bacterii care s-ar putea transmite, de exemplu stafilococul auriu, salmonella, E-coli. Dacă nu le spălăm, apa pe care o punem ajunge să fie contaminată tocmai în recipientele respective”, a precizat şi Adrian Marinescu, medic infecţionist pentru Digi24.
Majoritatea oamenilor care îşi prepară cafeaua la espressorul de acasă nu sunt însă conştienţi la riscurile pe care le presupune acest lucru.
Cea mai sigură metodă de preparare a cafelei este la ibric, spun doctorii.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
9 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
O tampenie colosala. De unde se contamineaza aparatul daca il ai acasa si il folosesti doar tu? Bacteriile respective nu circula liber prin aer, ele sunt "carate" de ceva. Un pericol mai mare al folosirii espressoarelor sau filtrelor de cafea este, cand nu sunt golite la timp si aerisite, sa apara mucegaiuri, care pot contamina cafeaua. Bacteriile pot fi distruse prin tratament termic, dar toxinele mucegaiurilor nu si nici gustul rau pe care ele il pot da cafelei. Cafeaua la ibric este preparata la cea mai scazuta temperatura, mai scazuta ca la filtru sau la espressor. Acolo sansele sa fie distruse bacteriile sunt cele mai mici, in plus, nefiind filtrata, raman in cafea toate lucrurile toxice si nedorite, inclusiv niste lipide care nu sunt benefice pentru organism si care sunt retinute in filtre sau la espressor. Mai mult - de ce as considera ca ibricul e mai curat si mai igienizat decat un filtru sau un espressor? Sunt destui care le spala de mantuiala.
Care specialistI? Specialisti in ce? In cafele, in aparate, in pericole? Au terminat facultatea de pericologie? Bacteriile sunt o falsa probleme. Cafeaua iese din aparat la circa 90 de grade. Tot traseul e sterilizat de fiecare data cand se face o cafea. Sigur, daca lasi zatul in portafiltru cu zilele, e altceva. Problemele pot veni din alta parte. Majoritatea expresoarelor de pe piata sunt aparate ieftine, cu portafiltru presurizat. Astea au un mecanism cu valva din plastic, prin care curge cafeaua firebinte. Asta inseamna ca bei de fiecare data plastic dizolvat in cafea. Si mai pot fi probleme din cafeaua iefina. Ceea ce se vinde la noi in magazine la 30-40 lei/kg, cu greu se poate numi cafea. Provenienta, continutul de toxine, prospetimea, procesarea, conservantii - toate sunt date necunoscute.
Depinde ce aparat de cafea ai. Au programe speciale de spalare interna cu pastile de detergenti, periodic. Manualul aparatului spune sa cureti recipientul de zat de fiecare data cand se umple pentru ca umezeala si caldura sunt propice aparitiei mucegaiului. Problema nu sunt aparatele, sunt utilizatorii
Articol de 2 lei. Probabil ca si diploma obtinuta la Spiru a celui ce a scris acesta cascadorie de informatii stiintifice.
ati uitat P la articol! pai numele medicului e foarte bine ca l-ati spus, dar al proprietarului de cafenea NU !!
Vezi toate comentariile (9)