Ce este stevia rebaudiana şi de ce este bine să o consumăm când suntem la dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un îndulcitor cu puţine calorii, cunoscut încă din secolul al XVI-lea, stevia, a câştigat popularitate în ultimii ani ca alternativă naturală la zahărul bogat în calorii din alimente şi băuturi.

Stevia este originară originară din Brazilia şi Paraguay, dar se găseşe pe scară largă atât în ​​China, cât şi în Japonia. Dintre reprezentanţii genului, cea mai dulce este specia Stevia rebaudiana Bertoni, numită anterior Eupatorium rebaudianum.

Stevia oferă o alternativă gustoasă pentru a evita consumul excesiv de zahăr nesănătos, asta pentru că extractul de frunze de stevie este de până la 200 de ori mai dulce decât zahărul, o cantitate mică fiind suficientă în dieta, conform WholeFoods Magazine.

Deşi stevia continuă să fie o plantă rară în habitatul său nativ, producţia agricolă în America de Sud şi Asia şi utilizarea ornamentală în Europa şi America de Nord au făcut-o mai comună în lume decât a fost vreodată în trecut. 

Studiile au arătat că stevia a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru diverse scopuri în întreaga lume. Timp de secole, triburile Guarani din Paraguay şi Brazilia au folosit specia Stevia rebaudiana, pe care au numit-o iarbă dulce, în ceaiurile medicinale pentru tratarea arsurilor la stomac şi alte afecţiuni şi ca îndulcitor în yerba mate. Stevia rebaudiana a atras interese economice şi ştiinţifice datorită dulceţii şi presupuselor proprietăţi terapeutice ale frunzei sale, conform dietaromedic.ro.

Stevia organică nu conţine gluten, are efecte glicemice mici sau deloc şi nu este organism modificat genetic. Stevia non-organică poate fi cultivată folosind pesticide şi substanţe chimice, aşa că citirea etichetelor este importantă.

Tot ce trebuie sa stim despre stevia rebaudiana in dietele pentru slabire

Stevia este o alegere excelentă pentru dietele sărace în carbohidraţi, Paleo şi Keto, precum şi printre diabeticii care nu vor să renunţe la dulce în curele lor.

Utilizaţi stevia în cantităţi mici şi rar, nu neapărat din motive de sănătate, ci pentru că o cantitate mică este foarte eficientă. Mulţi oameni asociază gustul steviei cu cel al lemnului dulce sau anasonului.

Conform unui articol publicat în Journal of Nutrition, glicozidele de steviol de origine naturală sunt constituenţi ai frunzelor plantei Stevia rebaudiana Bertoni, care rămân nealterate în timpul extracţiei şi purificării.

Potrivit cercetătorilor, siguranţa consumului de glicozide de steviol de puritate ridicată într-o cantitate zilnică acceptabilă (DZA) este bine stabilită şi studiile pe oameni nu au arătat efecte secundare gastrointestinale negative.

Stevia rebaudiana poate fi găsită pe piaţă ca frunze uscate întregi sau sub formă de pudră, extract brut de frunze sau extract de stevia de puritate mare (ce conţine glicozide steviolice în proporţie de 95% sau mai mult).

De altfel, mai multe cercetări indică faptul că stevia nu creşte semnificativ nivelul de insulină sau de zahăr din sânge şi, deoarece nu conţine calorii, poate ajuta oamenii care încearcă să-şi reducă aportul de calorii să slăbească, conform healtline.com.

De altfel, deoarece consumul de zaharuri poate contribui la obezitate şi la dezvoltarea diabetului de tip 2, înlocuirea acestuia cu îndulcitori cu conţinut scăzut de calorii, cum ar fi Stevia, poate ajuta la gestionarea greutăţii şi poate reduce riscul de complicaţii asupra sănătăţii, spune Brown-Riggs, conform Insider.

Pentru cei care caută un îndulcitor „natural” cu conţinut scăzut de calorii, Stevia poate fi o alegere bună.

În plus, o analiză amplă din 2020 a constatat că participanţii la studiu care au consumat îndulcitori cu conţinut scăzut de calorii, cum ar fi Stevia şi îndulcitorii artificiali, au pierdut mai mult în greutate şi au consumat mai puţine calorii în general decât cei care au consumat zahăr.

Raportul Comitetului Consultativ pentru Ghidurile Alimentare din 2020 indică, de asemenea, dovezi din studiile de control efectuate la adulţi şi copii şi susţin înlocuirea îndulcitorilor care conţin zahăr cu îndulcitori cu conţinut scăzut de calorii pentru a reduce aportul de calorii şi greutatea corporală.

 Îndulcitorii cu Stevia sunt derivaţi din planta Stevia rebaudiana şi sunt consideraţi în general siguri pentru a fi consumaţi cu moderaţie. De fapt, cercetările arată că acestea sunt o alternativă sănătoasă la zahăr datorită capacităţii lor de a reduce aportul total de calorii şi de a ajuta la gestionarea greutăţii.

Beneficiile şi proprietăţile steviei rebaudiene 

„Îndulcitorii cu extract de frunze de Stevia sunt un instrument benefic şi critic în reducerea zahărului şi a caloriilor, pentru diabet, gestionarea greutăţii şi atunci când ne dorim un stil de viaţă sănătos”, conform WholeFoods Magazine.

Printre beneficiile consumuului de stevie se numără efectul hipotensiv, observat în urma unor studii. Cercetătorii spun că steviozidele ar putea fi un tratament alternativ sau adjuvant în hipertensiunea arterială, administrarea pe cale orală a steviozidelor nu modifică valorile IMC sau parametrii biochimici în sânge. Totodată, consumul de Stevia a avut efecte pozitive şi asupra reglării frecvenţei cardiace. 

    

Stevia rebaudiana Bertoni a fost folosită ca substanţă hipoglicemică de sute de ani în medicina paraguayană şi braziliană. Acţiunea hipoglicemică a glicozidelor a fost confirmată în un studii recente unde s-a observat o creştere mai mică a glicemiei postprandiale în grupul persoanelor care au consumat steviozide. Administrarea de steviozidă a determinat o reducere a rezistenţei la insulină şi o suprimare a secreţiei de glucagon. 

Conform unui studiu din 2009, extractul din frunze de stevia poate ajuta la controlul colesterolului. Participanţii studiului au consumat zilnic 400 ml de extract stevia timp de o luna. S-a constatat că stevia a redus colesterolul total, LDL colesterolul şi trigliceridele fără efecte secundare negative. De asemenea, a crescut HDL colesterolul. Nu este clar dacă utilizarea ocazională de stevia în cantităţi mai mici ar avea acelaşi impact (6).

Efecte adverse ale acestui tip de stevie

Reacţiile de hipersensibilitate la stevia, sub orice formă, par a fi rare. Toxicologia steviozidei a fost studiată pe larg, iar datele aferente, au indicat că aceasta este netoxică, nu are efect mutagen sau carcinogen şi nici nu s-au observat reacţii alergice atunci când este folosit ca îndulcitor. Cu toate acestea, se recomandă ca femeile însărcinate să nu consume stevia.

Există diferite tipuri de stevie, iar în SUA, Food and Drug Administration (FDA) nu a autorizat complet utilizarea plantei: FDA a interzis comercializarea steviei ca aditiv alimentar în 1987, dar în 1999 planta şi-a recâştigat statutul de ingredient alimentar dulce. Autorizarea plantei nu este reglementată de FDA, ci de Departamentul Agriculturii din SUA (USDA).

Autoritatea americană pentru controlul alimentelor şi medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) consideră extractul de stevia ca fiind, în general, un îndulcitor sănătos. Dar frunzele întregi de stevia şi extractul brut din această plantă nu au fost aprobate încă pentru folosirea ca aditivi alimentari. Autoritatea americană este îngrijorată cu privire la potenţialele efecte negative ale acestora asupra sistemului cardiovascular, aparatului reproducător şi asupra rinichilor, după cum au arătat studiile pe animale de laborator realizate zeci de ani în urmă.

De fapt, iniţial, FDA a interzis extractul de stevia în alt scop în afară de utilizarea ca supliment alimentar, motivând că informaţiile disponibile care atestă siguranţa acestuia sunt insuficiente.

De-abia în 2009, FDA a aprobat folosirea steviei ca îndulcitor, după o riguroasă analiză a tuturor studiilor pe această temă.

În Uniunea Europeană ,îndulcitorul stevia a fost aprobat şi mai târziu.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a evaluat siguranţa glicozidelor derivate din steviol, extrase din frunzele plantei Stevia rebaudiana Bertoni, în ceea ce priveşte utilizarea lor ca îndulcitor şi a emis un aviz, la 14 aprilie 2010. Pentru glicozidele derivate din steviol, autoritatea a stabilit o doză zilnică admisă (DZA) de 4 mg/kg de masă corporală/pe zi, exprimată în echivalenţi de steviol.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a studia efectele pe termen lung ale consumului constant al steviei, în special în ceea ce priveşte sănătatea rinichilor.

Informaţiile din acest articol nu înlocuiesc sfatul unui medic specialist. Vă recomandăm să consultaţi un medic şi să urmaţi indicaţiile acestuia, înainte de a încerca orice tratament.

 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite