Ce şi cât trebuie să mănânce o femeie care alăptează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama are nevoie de hrană pentru menţinerea sănătăţii şi a energiei necesare îngrijirii copilului. Pe parcursul alăptării organismul mamei utilzizează complet substanţele nutritive din alimente.

Este folosit şi surplusul de grăsime acumulat în timpul sarcinii, astfel că în şase luni surplusul de greutate acumulat din sarcină dispare complet dacă mama alăptează exclusiv.

Pe durata alăptării, o femeie are nevoie zilnic de circa 700 de calorii în plus – 200 fiind preluate din rezerve, restul trebuind asigurat din alimente. Pentru un aport corespunzător de macro şi micronutrienţi mama trebuie să aibă o alimentaţie variată, din care să nu lipsească proteinele animale şi vegetale, lactatele, oul, legumele, fructele şi să mănânce atunci când îi este foame.

Mamele care vor să piardă mai repede în greutate trebuie să evite alimentele rafinate, dulciurile, gustările frecvente, conservele şi sucurile dulci.

Restricţiile dietetice venite mai ales din teama colicilor – cu excepţia băuturilor energizante care sunt nerecomandate – copilul este cel care comunică mamei ce nu trebuie să consume aceasta. Astfel, dacă mama asociază frecvent consumul unui aliment cu agitaţia, plânsul şi crampele celui mic se recomandă evitarea acelui aliment o perioadă de timp.

Este de evitat fumatul pe perioada alăptării, pentru că acest obicei reduce producerea laptelui, bebeluşii femeilor fumătoare fiind mai agitaţi. Sunt de evitat de asemenea, condimentele, prăjelile, plantele foarte aromate.

Alcoolul, dar şi berea trec în laptele de mamă şi pot determina somnolenţă şi intoxicaţie. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite