Cea mai nouă descoperire pentru slăbit uşor: tăiţeii „zero“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăiţeii „zero“ sunt preparaţi din făină din planta „limba diavolului“ FOTO: Shutterstock
Tăiţeii „zero“ sunt preparaţi din făină din planta „limba diavolului“ FOTO: Shutterstock

În Marea Britanie, tăiţeii „zero“ (Zero Noodles) au provocat o adevărată isterie în rândul femeilor, astfel încât comercianţii de-abia mai fac faţă comenzilor. Provin din China, nu conţin zahăr, nici grăsimi, şi au un miros subtil de peşte.

O porţie de 200 de grame de tăiţei „zero“, care te satură la fel de mult ca o porţie de orez, de paste sau de tăiţei clasici, cu ou, aduce organismului numai opt calorii. Aceştia nu doar ajută la slăbit, ci au efect benefic şi asupra nivelului colesterolului, reducând riscul bolilor cardiovasculare, pretind producătorii. Totul la preţul de doar 1,60 lire sterline (aproximativ 2 euro).

Secretul: făina din „limba diavolului”

În Japonia, aceşti tăiţei sunt folosiţi de multă vreme şi poartă numele de „shirataki“. Sunt făcuţi din tuberculii plantei konjac numită şi „limba diavolului“, originară din Asia. Din tuberculii procesaţi se face „făina glucomannan“, din care se obţin şi tăiţeii-minune.

Laura Lamont, nutriţionistă britamică, este cea care a început să importe produsul din China. „Tăiţeii îţi dau senzaţia de saţietate şi sunt săraci în calorii. Consistenţa acestora la prima încercare poate fi surprinzătoare pentru că nu au o textură obişnuită, dar după două-trei încercări, oamenii ajung să îi placă“, explică specialista.

Surprinzătoar este că aceşti tăiţeii conţin 96% apă şi doar 4% fibre glucomannan şi, totuşi, conferă senzaţia de saţietate. Laura Lamont spune că fac chiar mai mult decât atât. Ea indică o avalanşă de studii, publicate în reviste respectabile, care arată că fibrele glucomannan pot reduce nivelul colesterolului şi pe cel al zahărului din sânge.

În urmă cu doi ani, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (European Food Safety Authority – EFSA) a analizat toate benficiile pe care producătorii pretind că le are făina glucomannan şi au ajuns la concluzia că aceasta chiar ajută la slăbit. „Cel puţin 3 grame de gucomannan ar trebui să fie consumate în trei doze de 1 gram alături de un pahar sau două de apă înainte de masă“, potrivit EFSA.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite