Cele mai bune alimente care nu trebuie să lipsească din dieta bolnavilor de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carotenoizii din dovleac reduc considerabil riscul unei recidive FOTO Arhivă
Carotenoizii din dovleac reduc considerabil riscul unei recidive FOTO Arhivă

Supravieţuirea în cazul unui diagnostic atât de grav cum este cancerul depinde într-o foarte mare măsură de tratamentul medicamentos, dar este condiţionată şi de dietă, atrag atenţia specialiştii.

Dovleacul şi cartofii dulci

Alimentele bogate în carotenoizi (substanţe care dau culoarea galbenă sau portocalie fructelor şi legumelor) reduc riscul recidivelor în cazul cancerului de sân, au dovedit studiile. De altfel, o cercetare publicată în revista „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“ a arătat că un consum sporit de carotenoizi este asociat cu şanse mari de supravieţuire îndelungată fără cancer.

Pentru a spori aportul de carotenoizi, trebuie să includem zilnic în dietă cartofii dulci şi dovleacul, spune medicul Mitchell Gaynor, fondatorul unei clinici oncologice din SUA, citat de CNN. „Înţelegem cancerul altfel decât îl înţelegeam în anii ’70, atunci când preşedintele Nixon a declarat război cancerului. Astăzi ştim că anumite medicamente fac organismul uman neospitalier pentru celulele canceroase. Scopul este să menţinem celulele canceroase în stare latentă, iar ceea ce mâncăm chiar poate face diferenţa“, subliniază specialistul.

Varza, conopida şi broccoli

O substanţă din compoziţia verzei protejează ţesuturile sănătoase atunci când o persoană cu cancer face radioterapie (tratament care ţinteşte cancerul, dar care, inevitabil, afectează şi ţesuturile sănătoase din jur).

Este vorba despre substanţa 3,3’- diindolylmethane (DIM) şi se găseşte din belşug atât în varză, cât şi în alte crucifere (conopidă, broccoli), potrivit cercetătorilor de la Centrul Medical al Universităţii Georgetown din Washington. „DIM are atât rolul de prevenţie a cancerului, cât şi de protector al ţesuturilor din jurul tumorilor în cazul radioterapiei“, spun specialiştii.

Peştele bogat în Omega 3

Peştele bogat în acizi graşi esenţiali Omega 3 îmbunătăţeşte, de asemenea, considerabil şansele de supravieţuire a bolnavelor de cancer mamar. În această categorie intră somonul, codul şi sardinele, de exemplu. Un studiu din 2011, publicat în „Journal of Nutrition“, a demonstrat că un consum ridicat de acizi graşi de acest tip „inhibă proliferarea celulelor canceroase la nivelul sânilor“ şi „reduce progresia tumorilor mamare“. Femeile tratate în stadii incipiente ale cancerului de sân şi a căror dietă era bogată în peşte cu Omega 3 şi-au redus cu 25% riscul de recidivă a bolii.

Leguminoasele şi cerealele integrale

Femeile care au o dietă bogată în fibre alimentare îşi cresc considerabil speranţa de viaţă, susţin cercetătorii de la Centrul pentru Tratarea Cancerului din Skokie, Illinois. Acestea sunt esenţiale pentru controlul apetitului şi pentru reducerea numărului de calorii aduse prin alimentaţie, ceea ce ajută la menţinerea unei greutăţi optime, astfel încât să crească speranţa de viaţă fără recidive ale cancerului. „Cu cât iei mai mult în greutate, cu atât cantitatea de estrogen din sânge este mai mare. Iar cu cât nivelul de estrogen este mai ridicat, cu atât riscul de cancer mamar sau de recidivă a acestuia creşte şi el“, susţine dr. Keith Block, şeful Centrului din Illinois, citat de CNN. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite