Cele mai sănătoase cereale integrale: cum facem alegerea corectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai sănătoase cereale integrale - din acestea ar trebui să fie compus micul dejun, potrivit recomandării nutriţioniştilor. Dar cum alegem cele mai sănătoase cereale integrale şi care sunt acestea?!

În comerţ, pe rafturile supermarketurilor şi la plafare, se găsesc numeroase tipuri de cereale integrale, motiv pentru care alegerea ideală este, în unele cazuri, dificil de făcut. Iată ce trebuie să urmăriţi pe eticheta produsului dacă vreţi că cumpăraţi cele mai sănătoase cereale integrale!

- Optaţi pentru cereale integrale fără indulcitori (nici naturali, nici artificiali)

- Aportul de fibre pe 100 de grame să fie de cel puţin 3 grame

- Să nu conţină mai mult de 250 de grame de sodiu pe suta de grame

- Să nu conţină grăsimi hidrogenate

Tipuri de cereale integrale sănătoase

Dieta bogată în orz, ovăz, grâu, mei, hrişcă şi secară întăreşte sistemul imunitar, stimulează formarea de globule roşii, întreţine sănătatea creierului şi contribuie la menţinerea în limite normale a greutăţii corporale. Specialiştii site-ului everydiet.org ne spun care sunt cerealele pe care trebuie să le integrăm în meniul de zi cu zi.

Orzul

Orzul este una dintre cerealele care au fost cultivate din cele mai vechi timpuri. Spre deosebire de alte tipuri de cereale, acesta îşi păstrează proprietăţile nutritive mai mult timp. Orzul contribuie la întărirea ligamentelor, a ţesuturilor conexe şi discurilor intervertebrale. Calmează stările inflamatorii ale mucoasei tractului digestiv. Orzul hrăneşte atât muşchii cât şi nervii, datorită conţinutului bogat de zahăr şi vitamina B1. Este bogat în fibre, proteine, antioxidanţi, vitamine şi minerale esenţiale pentru sănătate. Spre deosebire de alte cereale, are în compoziţie mai puţin amidon. S-a demonstrat în urma studiilor că orzul ajută la reducerea riscului apariţiei cancerului datorită conţinutului său ridicat de beta-glucan. Totodată, orzul scade valorile colesterolului, îmbunătăţeşte funcţia sistemului imunitar şi contribuie la diminuarea probabilităţilor declanşării bolilor cardiovasculare. Din toate aceste motive orzul face parte din cele mai sănătoase cereale integrale.

Secara

Pâinea cu secară sau alimentele amestecate cu aceste cereale sunt bogate în potasiu şi sunt foarte benefice ficatului, întăresc inima, plămânii şi membrele.

Ovăzul

Ovăzul este ideal pentru reglarea colesterolului, pentru inimă şi circulaţia sângelui în organism dar şi pentru prevenirea aterosclerozei. Ovăzul contine proteine, grăsimi esenţiale şi minerale, inclusiv calciu, magneziu, vitamine din grupul B, fier şi multe altele. Ovăzul este bogat în fibre solubile, în mod special beta-glucan, esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului digestiv, dar şi pentru stimularea sistemului imunitar şi inhibarea tumorilor. Aşadar, este tot una dintre cele mai sănătoase cereale integrale pe care ar trebui să le includeţi în alimentaţia zilnică.

Grâul

Grâul hrăneşte organismul uman prin conţinutul său bogat de vitamine, dintre care cele mai importante sunt vitaminele B6 şi B12, esenţiale pentru buna funcţionare a creierului.

Hrisca

Hrişca este bogată în fibre solubile esenţiale pentru dieta persoanelor care suferă de diabet zaharat, întrucât ajută la reglarea nivelului de glucoză din sange. Aceasta încetineşte rata de metabolizare şi absorbţie a glucozei în intestine. Hrisca este bogată într-un antioxidant numit rutina şi ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, dar şi la prevenirea blocării vaselor de sânge cu aterom sau colesterol rău, intrând astfel în topul celor mai sănătoase cereale integrale.

Meiul

Rolul meiului în alimentaţie este de a întări organismul în urma dezechilibrelor cauzate de stres sau alimentaţie nesănătoasă. Meiul conţine şi fluor, util în prevenirea cariilor dentare. Meiul decorticat contine fibre, vitamina B, proteine şi minerale. Nu conţine gluten şi nu determină formarea de acid gastric în timpul digestiei, fiind foarte usor de digerat. Este recomandat mai ales persoanelor care suferă de probleme digestive, dar şi de alergii alimentare.

Quinoa 

Quinoa este un aliment versatil şi delicios, cu un conâinut important de proteine, calciu, potasiu, acizi graşi sănătoşi, aminoacizi esenţiali şi fibre solubile. Contribuie la controlul apetitului alimentar şi poate fi folosită cu succes în curele de slăbire. Are o textura unică, nu conţine gluten şi are un gust uşor dulceag. Quinoa poate fi folosita cu succes în dieta persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, clasându-se la rândul său printre cele mai sănătoase cereale integrale.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite