Cinci greşeli pe care le fac vegetarienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii asociază automat o dietă vegetariană cu sănătatea dar, în 
realitate, eliminarea cărnii din dietă nu produce efectele promise. FOTO Shutterstock
Oamenii asociază automat o dietă vegetariană cu sănătatea dar, în realitate, eliminarea cărnii din dietă nu produce efectele promise. FOTO Shutterstock

Cei mai mulţi oameni consideră că un „comportament riscant“ se referă la activităţile care implică droguri, viteza pe şosele sau sexul. Dar şi alimentele pe care le mâncăm în fiecare zi pot să implice riscuri, atâta timp cât ne schimbăm regimul alimentar fără a studia suficient implicaţiile, scrie „Huffington Post“.

Cât de riscant poate fi? Ei bine, un deficit de substanţe nutritive poate duce la o întreagă serie de efecte secundare negative, care pot varia de la creşterea în greutate la diminuarea funcţiilor creierului.

Beneficiile pentru sănătate oferite de un stil de viaţă vegetarian sunt de necontestat. Nenumărate studii au arătat că o dietă bine planificată, pe bază de plante, este asociată cu un risc mai mic de obezitate, boli de inimă, diabet şi accident vascular cerebral, precum şi cu o speranţă crescută de viaţă.

Oamenii asociază automat o dietă vegetariană cu sănătatea dar, în realitate, eliminarea cărnii din dietă nu produce efectele promise. Astfel, poţi fi un vegetarian bolnav, la fel cum poţi fi şi un omnivor bolnav. Beneficiile reale se observă atunci când carnea şi laptele sunt înlocuite cu mai multe fructe, legume, fasole sau soia.

Nutriţionistul american Kristin Kirkpatrick enumeră, pe blogul de pe „Huffington Post“, cele mai frecventă greşeli pe care le fac vegetarienii.

1. Obţinerea informaţiilor cu privire la dietă din surse de neîncredere

Dacă ai decis să fii vegetarian după ce ai citit într-o revistă că actorul tău preferat urmează o astfel de dietă, cu siguranţă ai nevoie de mai multe informaţii. Deşi probabil respectivul arată foarte slab şi sănătos, nu înseamnă că obţine substanţele nutritive adecvate, de care organismul are nevoie pentru a funcţiona optim. Deficitul de vitamine poate apărea cu uşurinţă într-o dietă vegetariană care nu este planificată corect. Un studiu recent a arătat că deficitul de vitamina B12 este destul de răspândit în rândul populaţiei vegetariene şi, pe termen lung, poate provoca leziuni ireversibile ale nervilor.

Ce e de făcut: Pentru a evita astfel de complicaţii, informează-te de la medic sau nutriţionist.

2. Obsesia pentru ronţăitul de chipsuri

Multe persoane elimină carnea din dietă şi mănâncă chipsuri, covrigei şi prăjituri pentru că nu ştiu ce altceva să mănânce. Aceste alimente nu aduc niciun beneficiu nutriţional. Sunt doar o altă formă de combustibil, lipsit de valoare, care te expune riscului de a dezvolta boli cronice.

Ce e de făcut: Este recomandat ca ele să fie înlocuite cu alimente mai bogate în nutrienţi, precum morcovii, untul de arahide, floricelele de porumb, biscuiţii din cereale integrale cu humus, migdale sau stafide.

3. Aceeaşi dietă în fiecare zi                               

Imaginează-ţi că în fiecare dimineaţă îmbraci aceeaşi ţinută. La fel este şi cu mâncarea: îţi lipsesc vitamine esenţiale, mineralele şi grăsimile sănătoase.  Varietatea dietei tale este cheia către sănătate.

Ce e de făcut: Asigură-te că obţii suficiente proteine (din nuci, seminţe, legume, tofu); calciu (din varză, broccoli); fier (din legume uscate, linte, soia); vitamina B12 (din cereale, lapte de soia); vitamina D de la soare şi din multe fructe.

4. „Bula“ proteinelor

Există două concepţii greşite atunci când vine vorba despre proteine. Prima se referă la faptul că poţi obţine proteine „reale“ doar din friptură şi pui, iar a doua spune că avem nevoie de foarte multe proteine pentru a fi sănătoşi. Dacă dieta ta nu mai permite extragerea proteinelor din carne, nu înseamnă că plantele nu conţin proteine.

Ce e de făcut: Lintea, soia, untul de arahide, fasolea neagră sau roşie, năutul şi mazărea sunt bogate în proteine. Mai mult de atât, nu avem atât de multă nevoie de proteine pe cât suntem tentaţi să credem.

5. Crezi că eşti imun la bolile alimentare

Multe persoane adoptă o dietă vegetariană după ce au suferit toxiinfecţii alimentare de la produsele lactate sau de la cele din carne. Din păcate, plantele nu elimină expunerea la bacterii. De fapt, aproape la fel de multe de toxiinfecţiii alimentare sunt determinate de consumul de plante, ca şi cel de carne.

Ce e de făcut: Pentru siguranţa ta alimentară, în special în rândul persoanelor care au suferit toxiinfecţii alimentare în trecut, poţi merge la un medic pentru a verifica dacă nu cumva eşti alergic la un vreun produs vegetarian.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite