Cinci motive pentru a include cartofii în dieta ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartofii sunt bogaţi în vitamine şi substanţe minerale. FOTO: Shutterstock
Cartofii sunt bogaţi în vitamine şi substanţe minerale. FOTO: Shutterstock

Cartofii fac parte din dieta de bază a fiecărei persoane, însă există cazuri în care consumul acestora depăşeşte nivelul recomandat de nutriţionişti, fapt care duce la prezentarea unei imagini negative a acestor legume, potrivit „Huffington Post” C

Cartofii fac parte din lista alimentelor pe care le putem folosi pentru pregătirea a numeroase feluri de mâncare datorită faptului că pot fi gătiţi sub diferite forme: fierţi, prăjiţi, gratinaţi, iar lista poate continua.

Publicaţia „Huffington Post” prezintă cinci motive pentru a renunţa la ideile preconcepute în ceea ce priveşte consumul de cartofi şi să ţinem cont de proprietăţile lor.

1.Nivel ridicat de potasiu

O porţie medie de cartofi oferă jumătate din cantitatea de potasiu recomandată pentru organismul unui om. Astfel, acest tip de legume au de patru ori mai mult potasiu decât bananele, substanţă minerală considerată esenţială pentru un fizic sănătos şi pentru menţinerea la un nivel scăzut a tensiunii arteriale.

2.Cartofii conţin fibre

Şapte grame de fibre reprezintă un sfert din doza zilnică recomandată. Cartofii au un fibrele necesare, mai ales dacă este preferat consumul acelui soi care merge să fie pregătit în coajă la cuptor. O dietă bogată în fibre poate reduce riscul unui atac de cord şi previne diabetul zaharat.

3.Vitamina C, factor de echilibru al organismului

Vitamina C reprezintă un antioxidant care contribuie activ la stoparea proceselor degenerative din organism. Aşadar, aceasta ajută are rol de echilibrare a organismului fiind necesar în fixarea metabolismului calciului şi al altor minerale. De asemenea, previne apariţia astmului şi alergiilor.  

4.Procesarea proteinelor

image

FOTO: Huffington Post

Cartofii au şi un conţinut ridicat de mangan. Această substanţă minerală joacă un rol semnificativ în procesarea proteinelor şi carbohidraţilor, iar în acelaşi timp ajută la întărirea sistemului osos, potrivit WebMd. O porţie de cartofi poate oferi până la 33% din doza zilnică recomandată.

5.B6 şi rolul său

Vitamina care „lucrează în culise”, B6, după cum spune purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Americane Dietetice, Dee Sandquist, este prezentă în cartofi. B6 acţionează în procese de prevenire a problemelor cardiovasculare sau digestive. De asemenea, ajută la producerea de hormoni importanţi pentru creier.   

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite