Citricele, adevărate medicamente naturale pentru rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grepfrutul are un conţinut semnificativ de narigenină, substanţa care menţine rinichii în formă FOTO Shutterstock
Grepfrutul are un conţinut semnificativ de narigenină, substanţa care menţine rinichii în formă FOTO Shutterstock

O substanţă din compoziţia grepfrutului, dar şi a altor citrice este un aliat de nădejde pentru sănătatea rinichilor. Aceste fructe previn mai ales chisturile renale, arată un studiu recent.


Narigenina, o substanţă de bază din compoziţia citricelor, ar putea sta la baza unor noi medicamente pentru tratarea bolii polichistice renale, potrivit specialiştilor de la Universitatea Royal Holloway, St. George, Universitatea din londra şi Kingston.

Boala se transmite genetic şi se manifestă prin formarea de chisturi la nivelul rinichilor, care duc, în timp, la reducerea funcţiilor renale, dar şi la hipertensiune arterială. Rinichii polichistici pot fi cauza unui infarct, atac cerebral sau anevrism cerebral. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârste între 30 şi 60 de ani.

Cum acţionează

Narigenina din citrice, mai ales din grepfrut, acţionează asupra unei proteine, numită PKD2, care este responsabilă cu dezvoltarea chisturilor la nivelul rinichilor, blocând formarea acestora.

„Această descoperire este un mare pas înainte în înţelegerea bolii polichistice renale şi a modurilor prin care aceasta poate fi tratată“, a subliniat profesorul Robin Williams, de la Universitatea Royal Holloway. 

Simptomele rinichiului polichistic

De obicei, rinichiul polichistic este depistat între 40 şi 60 de ani, pe fondul unei insuficienţe renale, al hipertensiunii arteriale sau al măririi în volum al rinichilor.

De asemenea, boala se manifestă prin dureri lombare (cauzate de mărirea rinichilor), dureri abdominale, sânge în urină, urinări frecvente, calculi renali sau infecţii urinare frecvente. 

Citeşte şi:

Cele 5 semne relevante care pot anunţa cancerul de sân

10.000 de românce primesc anual diagnosticul de cancer mamar, cele mai multe dintre ele în stadii avansate, când eficienţa tratamentului nu mai este maximă. Există câteva semne care ar trebui să-ţi dea de gândit şi să te trimită de urgenţă la medic pentru investigaţii amănunţite, astfel încât să depistezi din vreme boala.

Cum îţi dai seama dacă ai lipsă de vitamine şi minerale

Spasme musculare sau piele uscată? Deşi pot fi cauzate de efortul fizic intens, respectiv de expunerea prelungită la soare, aceste simptome pot ascunde o lipsă de vitamine şi de minerale.

Sportul poate fi la fel de eficient ca medicamentele pentru sănătatea inimii

Exerciţiile fizice pot fi la fel de bune ca un medicament pentru cei care suferă de boli de inimă, susţine un nou studiu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite