Colica biliară. De ce apare şi care este dieta care previne litiaza biliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excesul alimentar şi mesele bogate în grăsimi sunt factori declanşatori ai colicii biliare. Un regim alimentar adecvat şi cumpătarea ne feresc de astfel de neplăceri.

Iarna, în general, creşte consumul alimentelor grase, crescând astfel şi riscul declanşării colicii biliare, reaminteşte dr. Mădălina Truică, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice la Smart Nutrition.

„De obicei, colica biliară este descrisă ca o durere cu caracter constant sau intermitent, localizată în cadranul superior drept al abdomenului, sub rebordul costal, cu o durata de 1 până la 5 ore. Durerea poate fi resimţită şi în alte zone ale abdomenului sau în spate, în regiunea scapulară.  De asemenea, poate fi acompaniată de greaţă şi vărsături“, explică medicul specialist.

Cel mai adesea, colica biliară apare atunci când un calcul blochează temporar canalul prin care lichidul biliar  - sau „bila“ - este eliberat în intestinul subţire. Bila este produsă de către ficat şi este înmagazinată în vezica biliară, apoi este eliberată în intestin, unde va fi amestecată cu alimentele parţial digerate. Rolul ei este de a ajuta la digestia alimentelor bogate în grăsimi.

Cauzele formării calculilor biliari

„Anumite categorii de persoane, precum femeile, vârstnicii, gravidele sau cele care urmează tratament cu contraceptive orale, prezintă un risc mai mare de a dezvolta calculi biliari. Persoanele cu obezitate sau cu diabet zaharat, cele care au scăzut rapid în greutate au mai multe şanse de a fi diagnosticate cu calculi biliari“, adaugă dr. Mădălina Truică.

Un regim alimentar dezechilibrat, hipercaloric, bogat în carbohidraţi rafinaţi şi sărac în fibre, bazat pe consumul de carne roşie sau preparate ce conţin în compoziţia lor carne grasă, fast food, alimente preparate prin prăjire, dulciuri, snacksuri, sucuri, pâine albă, lactate grase creşte riscul formării calculilor biliari.

Prin urmare, persoanele care se stiu diagnosticate cu litiază biliară sau cele care au mai avut în trecut colici biliare ar trebui să evite excesele alimentare sau consumul alimentelor bogate în grăsimi.

Lista alimentelor de evitat de către cei cu litiază biliară include carnea grasă, mezeluri care au în componenţa lor carne grasă şi slănină, alimentele prăjite, fast-food-ul, gogoşile, brânzeturile grase, cremele de brânză, smântâna, iaurturile grase, sulciurile, produsele de patiserie care conţin unt, untură, mascarpone, grăsimi hidrogenate.

Alimente recomandate pentru prevenţie

„Un regim alimentar echilibrat, variat, care sa conţină legume, fructe, lactate semidegresate, carne slabă şi cereale integrale se recomandă atât persoanelor care suferă de litiază biliară, cât şi celor care îşi doresc să prevină apariţia acestei boli“, atrage atenţia medicul mai sus citat.

Dieta include carnea slabă de pui sau de curcan – fără piele; peştele şi fructele de mare; lactate cu conţinut redus de grăsime – brânză dulce de vacă, urdă, chefir, iaurt, lapte bătut. Brânzeturile fermentate se vor consuma în cantităţi mici şi se vor alege cele semidegresate.

Legume şi leguminoase  - fasole, mazăre, linte, năut pot fi consumate crude sau preparate sub formă de supe, ciorbe, ghiveci. Se pot prepara la cuptor sau grătar. În extrasezon, se pot consuma legumele congelate, conservate sau murate.

Regimul alimentar este compus şi din fructe, pâine integrală, cereale integrale, orez brun, paste integrale, nuci, migdale, seminţe, caju, alune de pădure, uleiuri vegetale obţinute prin presare la rece.  

„Adoptarea unui regim alimentar sănătos care să conţină multe legume, carne slabă şi care să fie sărac în grăsimi şi carbohidraţi rafinaţi  - zahăr, sucuri, dulciuri, făină albă - reprezintă una dintre cele mai importante modalităţi prin care putem preveni apariţia bolii“, recomandă dr. Mădălina Truică.

„Desigur, se recomandă stabilirea unor strategii pe termen lung pentru controlul obezităţii, pentru a putea preveni scăderea bruscă în greutate cauzată de dietele mult prea restrictive. Ajutorul medicului nutritionist poate fi util în aceste cazuri, un regim alimentar sănătos, adaptat la preferinţele şi la patologia pacientului fiind de preferat unuia restrictiv“, conchide medicul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite