Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Controversă: suplimentele de calciu protejează cu adevărat oasele?

0
4 Mar 2013 06:09:00
Autor: Iulia Marin
Osteoporoza afectează sistemul osos
Osteoporoza afectează sistemul osos

Osteoporoza afectează mai degrabă femeile decât bărbaţii, iar unul dintre motive este lipsa de calciu din oase. Un nou studiu arată însă că administrarea suplimentelor de calciu şi vitamina D nu previne apariţia bolii.

 

Studiul publicat în Annals of Internal Medicine arată că nu există dovezi solide care să sprijine administrarea suplimentelor de calciu în rândul femeilor. „Un supliment nu îţi face nimic dacă eşti o femeie sănătoasă care a trecut de menopauză“, susţine coordonatoarea lucrării, Virginia Moyer.

Potrivit site-ului prevention.com, nu există dovezi care să indice că administrarea unor astfel de suplimente este într-adevăr eficace.

 În ce priveşte dozele reduse de calciu şi vitamina D administrate femeilor care au trecut de menopauză, autorii se declară chiar împotriva acestui obicei, deoarece suplimentele nu previn fracturile şi deteriorarea oaselor, în schimb există riscul ca femeile respective să dezvolte calculi renali.

Deşi concluziile studiului par îngrijorătoare, femeile nu trebuie să renunţe la suplimente înainte de a se consulta cu medicii lor, pentru a obţine recomandări personalizate, spune Moyer.

În special cele care au fost diagnosticate cu osteoporoză, o deficienţă de vitamina D sau alte afecţiuni care au un impact asupra densităţii osoase ar trebui să fie precaute, deoarece medicii au inclus în studiu numai femei care nu aveau astfel de probleme de sănătate.

Moyer susţine însă că bărbaţii şi femeile de toate vârstele ar trebui să recunoască faptul că suplimentele nu au un efect magic. Experţii arată că, de fapt, stilul de viaţă este cel care face diferenţa. „Ştim cu siguranţă că un regim alimentar sănătos şi exerciţiile fizice protejează oasele“, conchide ea. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările