Cum să alegi corect carnea de miel pentru Paşte şi cum deosebeşti mielul de alte specii de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de miel este destul de grasă şi trebuie consumată cu moderaţie de bolnavii cronic FOTO: Arhivă
Carnea de miel este destul de grasă şi trebuie consumată cu moderaţie de bolnavii cronic FOTO: Arhivă

Principalul criteriu de selecţie a cărnii de miel este prezenţa ştampilei Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare. Dar contează foarte mult şi greutatea animalului, şi aspectul cărnii, atrag atenţia specialiştii.

„Carnea de miel este o carne sănătoasă care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Paşte“, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Conţine grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc (reglează metabolismul, glicemia şi intervine în sinteza ADN-ului şi ARN-ului), de seleniu, este bogată în vitamine din complexul B şi, în plus, carnea slabă de miel are puţine calorii (160 de calorii la 100 de grame de carne slabă).

Mielul să nu fie mai mic de 12-14 kilograme

Totuşi, este foarte important să alegem, într-adevăr, carne de miel şi nu provenind de la alte specii de animale, şi să alegem cea mai sănătoasă şi mai proaspătă carne.

„Mieii nu trebuie să aibă mai puţin de 12-14 kilograme, deoarece carnea provenind de la mieii mai mici (de şase-şapte kilograme) conţine o cantitate mare de colagen şi este indigestă. În general, mieii nu se vând la kilogram, iar pentru a putea cumpăra un miel întreg, ar fi bine să se asocieze două-trei familii“, este de părere prof. dr. Mencinicopschi. Tot din cauza substanţelor indigeste pe care le poate conţine, carnea de miel este contraindicată copiilor mai mici de 10 ani.

„Bolnavii cronic cu afecţiuni precum guta, pancreatită acută ar trebui să mănânce cu moderaţie acest tip de carne sau, după caz, să o evite, deoarece conţine substanţe care le pot înrăutăţi boala“, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cum se deosebeşte mielul de alte specii, potrivit Autorităţii Sanitare Veterinare

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ne recomandă să cumpărăm carnea de miel numai din spaţiile sau unităţile înregistrate sau autorizate sanitar veterinar.

Astfel, carnea de miel sau de ied, precum şi organele provenind de la acestea trebuie să fie însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi să poarte marca de sănătate care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării au fost supuse examenelor veterinare ante-mortem, precum şi post-mortem, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, carnea de miel poate fi uşor confundată cu cea de câine de către o persoană neavizată. De aceea, este important să analizăm particularităţile dinţilor. „Ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, lipseşte dentiţia incisivă. Iar membrele anterioare şi posterioare se termină în formaţiuni ungulare, respectiv copite biongulate. În acest sens, este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru“, se arată în comunicatul ANSVSA.

  • De asemenea, oaia are 5 vertebre sacrale (de la nivelul pelvisului), în timp de câinele are doar 3, iar osul sacrum (al bazinului) este lung la ovine, în timp ce al câinelui este scurt şi aproape pătrat. 
  • Câinele are fibulă, osul mai subţire paralel cu tibia, iar mielul nu are acest os al gambei. 
  • Ficatul de miel are 4 lobi, iar cel de câine are 6.
  • Carnea de miel dezosată se deosebeşte de cea de câine prin mirosul înţepător de carne de oaie.
  • Grăsimea de miel este tare, uscată, sfărâmicioasă şi albă, în timp ce grăsimea câinelui este moale, untoasă, de culoare alb-cenuşie.
  • Carnea de miel este cu atât mai deschisă la culoare cu cât animalul este mai tânăr (roz-roşu). Carnea de câine este de culoarea roşu-închis.


Pe piaţă există două tipuri de carne sigură, în funcţie de origine:

1. Carnea de miel sau de ied care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare – are o marcă de sănătate ovală, cu dimensiuni de 6,5/4,5 cm şi următoarele inscripţii: în partea superioară ţara de origine, respectiv „România“, cu majuscule sau codul ISO al ţării – „RO“, în cazul cărnii din abatoarele româneşti; în centru – numprul de autorizare acordat de autoritatea veterinară a ţării de origine; în partea de jos – abrevierea Comunităţii Europene (CE, EC, EK, CEE etc.).

2. Carnea de miel sau de ied obţinută prin sacrificarea la cererea consumatorului, în locuri special amenajate temporar – are o ştampilă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm şi următoarele inscripţii: în partea superioară „România“, cu majuscule; în centru – indicativul judeţului, urmat de numărul de autorizare al unităţii şi numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii respective; în partea de jos – precizarea „Controlat sanitar-veterinar“, cu majuscule.

Carnea să fie elastică

Şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) oferă sfaturi privind achiziţionarea cărnii de miel fără riscuri pentru sănătate. Astfel, Bogdan Cristian Nica, preşedintele ANPC, recomandă să cumpărăm carne de miel numai din măcelării, magazine alimentare sau locuri special amenajate în pieţe. De asemenea, carnea trebuie să fie elastică, adică atunci când o apăsăm cu degetul să revină la forma iniţială (aşa garantăm prospeţimea cărnii), să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare.

Carnea achiziţionată se transportă în condiţii igienice, cât mai repede şi se depozitează la temperaturi de refrigerare, adică între 0 şi 4 grade Celsius. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite