Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Cum găteşti ca să nu pierzi vitaminele

1
28 Jul 2014 09:53:58
Autor: Claudia Georgevici
Legumele şi carnea îşi păstrează mai multe proteine dacă sunt gătite în vase de ceramică
Legumele şi carnea îşi păstrează mai multe proteine dacă sunt gătite în vase de ceramică

Stresul de la serviciu şi presiunile de acasă te fac de multe ori să alegi pentru alimentaţia ta şi a familiei tale preparatele care se pregătesc cel mai uşor: le-ai pus la microunde sau le-ai aruncat în tigaie şi gata masa.

Nu puteai găsi un mod mai nociv de a găti mâncarea. Există mai multe feluri de a găti sănătos, care cer, într-adevăr, un pic mai mult timp, dar care, pe termen lung, îţi asigură ţie şi familiei tale o alimentaţie plină de vitamine.

Le găteşti la aburi: pline de vitamine

Gătitul la aburi este una dintre cele mai sănătoase şi mai eficiente moduri de a găti în special legumele, carnea de pui şi peştele. În acest fel, alimentele nu vin în contact cu apa şi nu-şi pierd vitaminele şi mineralele. Nu ai nevoie de ulei, alte grăsimi sau de sare.

Te gândeşti probabil la acele vase speciale de fiert pe aburi, care sunt mai scumpe. Nu ai neapărat nevoie de ele ca să găteşti astfel.

Îţi trebuie pur şi simplu o oală cu capac şi o sită. Pui legumele sau carnea în sită, pe care o aşezi într-o oală cu puţină apă. Ai grijă ca sita să nu fie în apă, ci deasupra ei. Acoperi oala cu un capac, o pui pe foc şi laşi alimentele până se pătrund.

Le fierbi în apă: fără grăsime

După gătitul la aburi, fierberea ar fi următoarea opţiune. Eviţi astfel să foloseşti multe grăsimi şi sare în prepararea legumelor şi a cărnii, pe de o parte, şi conservi o mare cantitate din vitaminele, sărurile minerale şi proteinele din alimente, pe de altă parte.

Dacă fierbi legumele în puţină apă, doar cât să le acopere, şi le ţii pe foc un timp scurt, ele îşi vor păstra o mai mare cantitate de calciu, fier şi magneziu.

Află mai mullte pe clicksanatate.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Florin Mihai
12.10.2014, 19:05:19

Un material foarte bine documentat. Felicitari!

Modifică Setările