Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Cum să pregăteşti trecerea de la post la mesele bogate de Crăciun

0
20 Dec 2016 16:20:51
Autor: Alexandra Tudor
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm echilibrat, mai ales
 în ultimele zile de post şi de Sărbători.
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm echilibrat, mai ales în ultimele zile de post şi de Sărbători.

Dacă ai ţinut post şi mai ales dacă ai optat pentru unul aspru, ai nevoie de o trecere treptată la dieta obişnuită, bogată în proteine animale. Mesele de sărbători sunt şi hipercalorice, iar riscul de a suferi de boli digestive este crescut.

Decembrie este luna schimbărilor şi a exceselor alimentare. Ne punem la mare încercare organismul. Să nu uităm însă cât este de importantă pentru sănătatea noastră o alimentaţie pe cât posibil echilibrată şi o viaţă activă, chiar şi în perioada sărbătorilor, pentru a ne putea bucura pe deplin de ele.

O trecere bruscă de la mâncărurile de post la unele grele, de la un dezechilibru la  altul, este resimţită din plin de organism, iar de aici până la stări de disconfort şi chiar vizite neprevăzute la spital nu este decât un pas. Tocmai pentru a ne proteja de neplăceri, nutriţioniştii amintesc că este important să mâncăm echilibrat, mai ales în aceste ultime zile de post şi apoi în zilele aferente sărbătorilor de iarnă.

Postul sănătos te privează de boli digestive de Sărbători

Este bine ca atunci când postim să mâncăm zilnic cereale integrale, legume şi fructe, alimente vegetale cu conţinut crescut de proteine: soia, fasole uscată, mazare, linte, năut, ciuperci, nuci, migdale, arahide. De asemenea, trebuie profitat de zilele cu „dezlegare la peşte” pentru a aduce organismului proteine de calitate superioară, elemente minerale, vitamine şi grăsimi esenţiale Omega 3.

Postul este un bun prilej de a reduce consumul de grăsimi saturate (existente în alimentele de origine animală) şi de a beneficia de bogăţia de nutrienţi şi fibre alimentare, oferită de cerealele integrale, legume şi fructe, precum şi de leguminoase şi seminţe. Acompaniate de grăsimi vegetale bogate în acizi graşi esenţiali, Omega 3 şi Omega 6 care se găsesc în uleiurile vegetale, în margarinele de nouă generaţie şi în fructele oleaginoase, alimentele din post, alături de o hidratare corespunzătoare, pot oferi energia şi nutrienţii necesari bunei desfăşurări a funcţiilor organismului în această perioadă. Este recomandat ca persoanele cu boli digestive sau boli cronice, să urmeze postul doar după ce au consultat medicul specialist.

Află pe clicksanatate.ro cum să mănânci în zilele de Crăciun pentru a evita problemele de sănătate!

Cum se explică strălucirea femeilor din timpul sarcinii

Remedii naturale care diminuează febra şi durerea

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările