De ce este mai bine să mănânci fructe şi legume româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeţi cu precădere fructele şi legumele de la piaţă, de la producătorii locali FOTO: Arhivă
Alegeţi cu precădere fructele şi legumele de la piaţă, de la producătorii locali FOTO: Arhivă

Este adevărat că, în ultimii ani, oferta de fructe şi de legume din supermarketuri este foarte variată indiferent de sezon. Cu toate acestea, specialiştii recomandă să ne adaptăm dieta la sezon, mai exact să consumăm în special ce produce ţara noastră.

Iarna este mai dificil să mănânci, de exemplu, roşii româneşti. Dar în acest sezon, organismul nostru nici nu are nevoie în mod deosebit de roşii, spun specialiştii. De fapt, „bioritmul fiecăruia dintre noi este adaptat la mediul înconjurător şi la sezon“, spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

În sezonul rece, ar trebui să mâncăm mai ales rădăcinoase, leguminoase (fasole, linte, hrişcă, soia etc.), orez, mere, gutui etc., alimente cu care s-au hrănit în această perioadă multe generaţii înaintea noastră (înainte să fie posibil importul de legume şi de fructe din ţările cu climă caldă tot anul).

„De asemenea, ar trebui să mâncăm cu precădere fructele şi legumele de pe o rază de 100 de kilometri faţă de zona în care ne-am născut şi am crescut“, recomandă prof. dr. Mencinicopschi. Aceasta pentru că le tolerăm şi ne-am adaptat mai bine la ele în decursul timpului, consumul de fructe exotice, de exemplu, fiind relativ nou la noi în ţară

Profesorul doctor Constantin Ionescu-Târgovişte, medic diabetolog, confirmă acest principiu al proximităţii. „Eu nu mă împac prea bine cu bananele, cu portocalele şi cu alte fructe din alte ţări. În schimb mănânc, cred, câte un kilogram de mere de Voineşti în fiecare zi“, mărturiseşte profesorul, care activează la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. Paulescu“ din Bucureşti.

Explicaţia este, potrivit specialistului, că legumele şi fructele care s-au dezvoltat în acelaşi mediu cu tine sunt mai uşor de asimilat de către organism.

Citeşte mai multe recomandări ale prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, precum şi realizările sale în cercetare, în domeniul diabetului, în ediţia curentă a publicaţiei „Weekend Adevărul“, care se găseşte de ieri la chioşcurile de ziare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite