De ce este bine să mănânci castane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Introduse periodic în dietă, castanele ne ajută să prevenim diabetul şi să ţinem stresul sub control. Află căror calităţi li se datorează efectele benefice asupra sănătăţii şi cum se prepară corect.

Castanele comestibile sunt renumite îndeosebi pentru conţinutul bogat în fibre alimentare (previn afecţiunile digestive) şi în carbohidraţi complecşi(furnizează corpului energie timp îndelungat). În plus, conţin vitamine (B6, B9, C, E şi K) şi minerale (calciu, zinc, magneziu şi potasiu), care le fac potrivite pentru a fi consumate la orice vârstă. De remarcat este şi faptul că, deşi sunt incluse în categoria fructelor oleaginoase, castanele au cel mai scăzut conţinut de grăsimi saturate şi, totodată, sunt sărace în calorii. Castanele pot fi consumate chiar şi de persoanele cu intoleranţă la gluten, deoarece nu conţin această proteină ce produce reacţii inflamatorii la nivelul intestinului subţire.

Reglează nivelul glicemiei

Persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui să consume zilnic, timp de trei săptămâni, câte 100 g de castane, deoarece ajută la reglarea nivelului glicemiei. Potrivit medicului american Melinda Hemmelgarn de la Universitatea din Missouri, castanele conţin fibre (3 g la 100 g de fructe) care scad rata de absorbţie a zahărului în sânge. Datorită fibrelor din compoziţie, au un indice glicemic scăzut şi ajută astfel la prevenirea diabetului.

Aliate împotriva ridurilor

Pentru că au în compoziţie trei dintre cei mai puternici antioxidanţi, vitaminele A, C şi E, care combat radicalii liberi (degradează ţesuturile prematur), castanele sunt recomandate persoanelor cu tenul ridat şi lipsit de strălucire. În plus, substanţele din compoziţia lor stimulează producţia de acid hialuronic, o proteină esenţială în menţinerea elasticităţii pielii. Întrucât normalizează secreţia de sebum, castanele sunt indicate şi în dieta persoanelor cu acnee. Pentru a atenua imperfecţiunile de la nivelul pielii, doza zilnică recomandată este de 50 g de castane. Acestea se coc în cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 20 de minute. În prealabil, coaja se crestează, deoarece, în acest mod nu vor exploda în cuptor. Ulterior, castanele se mărunţesc şi se pot adăuga în supe. Primele rezultate apar după numai trei săptămâni.

Combat stresul şi oboseala

Potrivit specialiştilor americani de la Clinica Mayo, cura cu castane este unul dintre cele mai bune remedii pentru combaterea stresului. Acestea conţin magneziu, recunoscut pentru calităţile sale de tonic general, antidepresiv şi echilibrant psihic. În acest scop, castanele se recomandă sub formă de piure. 200 g de castane se spală bine şi se pun la fiert într-un litru de apă fierbinte. După 40 de minute, oala se ia de pe foc, apa se scurge, iar castanele se lasă să se răcorească. După aceea, se decojesc şi se pisează până ce obţine o pastă. Pentru a-i îmbunătăţi gustul, poţi adăuga o linguriţă de iaurt şi un vârf de cuţit de scorţişoară. Piureul din castane se recomandă dimineaţa, la micul dejun. Pentru rezultate vizibile, cura trebuie urmată timp de două luni.

Sunt gustarea ideală între mese

Studiile au arătat că persoanele care doresc să slăbească au mai multe şanse de reuşită dacă înlocuiesc gustările hipercalorice dintre mese cu castane. Ceea ce le recomandă este indicele glicemic scăzut, care întârzie apariţia senzaţiei de foame. Un alt motiv pentru a ne potoli foamea între mese cu o gustare de castane este numărul mic de calorii. Prin comparaţie, 50 g de castane coapte (circa cinci castane de mărime medie) conţin aproximativ 125 de calorii, iar 50 g de migdale circa 300 de calorii.

Specialistul nostru

Dr. Adrian Copcea
medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice Cluj-Napoca

Castanele fac parte din categoria „nuci şi seminţe", însă au caracteristici aparte în comparaţie cu acestea. În primul rând, sunt mai bogate în carbohidraţi şi mai sărace în grăsimi. În al doilea rând, castanele au un conţinut bogat de vitamina C, iar 150 g de castane pot furniza întreaga cantitate de vitamina C recomandată zilnic. Nu în ultimul rând, castanele sunt o sursă esenţială de fier, calciu, magneziu, zinc, fibre şi de grăsimi mononesaturate ce contribuie la scăderea colesterolului „rău".

Gustare

Pentru a face faţă stresului, mănâncă zilnic patru-cinci castane coapte.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite