De ce nu reuşeşti să slăbeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dietele dezechilibrate, somnul insuficient şi unele medicamente ne pot împiedica să slăbim FOTO Shutterstock
Dietele dezechilibrate, somnul insuficient şi unele medicamente ne pot împiedica să slăbim FOTO Shutterstock

Scenariul pare perfect: ai alcătuit o dietă echilibrată, cu puţine calorii, ai început să faci mişcare... şi totuşi, rezultatele întârzie să apară, cântarul indicând aproape aceeaşi greutate, cu mici variaţii pe parcursul zilei. Care ar putea fi problema?


Reţii apă

Cum, în mod normal, la începutul oricărei cure de slăbire, mai întâi pierzi o cantitate crescută de apă, dacă nu reuşeşti să reduci numărul de kilograme, problema principală ar putea fi faptul că reţii apa. De fapt, foarte multă lume se confruntă cu această problemă, pentru că adaugă prea multă sare în mâncare, ceea ce determină retenţia apei în ţesuturi. Iar pentru că nu bem suficientă apă, ceea ce face ca organismul, atunci când o primeşte, este să o reţină cât mai mult timp în ţesuturi, ca măsură de protecţie antideshidratare.

Reţinem apă dacă: ne simţim balonaţi mare parte din zi, la finalul zilei sau în perioadele cu temperaturi crescute ni se umflă mâinile şi picioarele, transpirăm foarte puţin chiar şi pe caniculă şi dacă dimineaţa ne trezim cu „pungi“ sub ochi.

Principala măsură care trebuie luată în această situaţie este să reducem consumul de sare la maximum 3 grame pe zi. În plus, hidratarea corespunzătoare este foarte importantă în curele de slăbire, atât pentru a scăpa de problema retenţiei de apă, cât şi pentru a stimula metabolismul. Specialiştii recomandă completarea aportului de apă propriu-zisă cu fructe şi cu legume proaspete, dar şi cu ceaiuri diuretice şi laxative blânde.

Nu dormi suficient

În timpul odihnei, organismul consumă 60-75% din energie, iar dacă nu ne odihnim suficient, metabolismul este dat peste cap. De fapt, studiile au arătat că persoanele care dorm doar patru ore pe noapte prezintă un risc cu aproximativ 75% mai mare de a deveni supraponderale sau obeze în timp decât cele ce respectă programul normal de somn. Aşadar, pentru ca regimul de slăbit să aibă efectul scontat, iar rata metabolismului să nu aibă de suferit, trebuie să dormim 7-8 ore pe noapte.

În plus, în lipsa somnului suficient, în organism se eliberează o substanţă chimică numită grelină, care atunci când se acumulează excesiv în corp, duce la o senzaţie constantă de foame şi la întârzierea instalării senzaţiei de saţietate. Astfel, dacă nu dormim destul, ajungem să mâncăm excesiv şi să ne îngrăşăm.

O altă explicaţie este că în timpul somnului în corp se eliberează o altă substanţă, numită leptină, responsabilă cu controlul poftei de mâncare şi al saţietăţii.

Eşti prea stresat

Un nivel normal de cortizol, hormonul stresului, este, din când în când, binevenit pentru stimularea metabolismului, inima bătând mai tare, sângele curgând prin vene cu o presiune mai ridicată şi caloriile fiind arse mai rapid. Totuşi, dacă suntem supuşi unui nivel crescut de stres timp îndelungat, cortizolul în exces nu face altceva decât să încetinească metabolismul. Aşa se explică de ce în perioadele de stres cronic continuu ne îngrăşăm, în timp ce, în timpul examenelor, de exemplu, slăbeam în condiţii de stres. Şi dacă te afli în timpul unei cure de slăbire, trebuie să faci în aşa fel încât să elimini măcar o parte din factorii stresanţi pentru ca dieta să aibă efectul scontat.

În plus, atunci când suntem stresaţi avem şi tendinţa de a mânca mai mult, pe fond emoţional şi, prin urmare, ne este cu atât mai greu să ţinem un regim alimentar. Studiile arată că dacă nivelul de stres este mare, caloriile aduse prin alimentaţie se depun sub formă de grăsime în special în zona abdominală, ceea ce creşte şi riscul instalării sindromului metabolic, asociat cu predispoziţia către boli cardiovasculare şi diabet de tip II.

Te înfometezi sau nu mănânci suficient

Da, ai citit bine, pentru a slăbi sănătos, eficient şi pe termen lung trebuie să te hrăneşti corespunzător. Altfel, vei slăbi mult într-o primă fază, iar apoi va interveni efectul yo-yo, adică vei ajunge într-un punct în care fie nu vei mai reuşi să dai jos din kilograme, fie te vei îngrăşa la loc. Aşadar, este necesar ca dieta ta să cuprindă toate elementele nutriţionale şi să nu laşi să treacă prea mult timp între mese. În caz contrar, metabolismul încetineşte şi corpul „refuză“ să mai dea jos kilogramele în plus.

Masa de grăsime este mai mare decât cea musculară

Pentru ca metabolismul să funcţioneze la capacitate maximă, el are nevoie de muşchi, pentru că musculatura are nevoie de o cantitate mai mare de energie decât grăsimea. Aşadar, muşchii ard mai multe calorii. Prin urmare, dacă masa ta de grăsime este mai mare decât cea musculară, vei slăbi mai greu. De aceea, este important ca, pe lângă dietă şi pe lângă ceaiul de slăbit SilhouetteHelp, să ai şi un program regulat de mişcare: de cel puţin două-trei ori pe săptămână.

O problemă frecvent întâlnită la persoanele care au o masă de grăsime mai mare decât masa musculară este că, deşi au început un program de slăbit cu exerciţii fizice şi dietă, cântarul nu indică o reducere mare în greutate. Acest lucru se întâmplă dintr-un motiv cât de poate de simplu: muşchii întăriţi prin sport şi prin activarea metabolismului cântăresc mai mult decât grăsimea.

Aşadar, deşi am scăpat de grăsimea din corp, nu vom câtări cu mult mai puţin. De aceea, este important ca, pe lângă cântărire, să apelăm şi la alte metode de monitorizare a progreselor înregistrate în cura de slăbire, cum este măsurarea nivelului de grăsime. În caz contrar, doar utilizarea cântarului ne poate ştirbi motivaţia.

Iei medicamente care te împiedică să slăbeşti

pastile

Chiar dacă respecţi cu stricteţe cura de slăbire pe care ţi-ai propus-o, dacă iei anumite medicamente, este posibil să nu reuşeşti să dai jos kilogramele în plus. Exemple de tratamente care te împiedică să slăbeşti sau care favorizează chiar îngrăşarea sunt antidepresivele, anxioliticele şi betablocantele (prescrise pentru hipertensiunea arterială).

În această situaţie, cere sfatul medicului cu privire la schimbarea tratamentului sau la adaptarea curei de slăbire astfel încât să reuşeşti să scapi de kilogramele acumulate.

Suferi de anumite afecţiuni

Unele boli se asociază fie cu o încetinire a metabolismului, fie cu un dezechilibru hormonal care îngreunează pierderea în greutate. Astfel, sindromul Cushing influenţează activitatea glandelor suprarenale, care în acest context produc prea mult cortizol, hormonul stresului asociat cu acumularea de grăsime în corp.

Persoanele care suferă de hipotiroidism nu au în corp suficienţi hormoni tiroidieni care ajută la arderea depozitelor de grăsime. Astfel, metabolismul este încetinit, iar slăbirea este îngreunată.

În cazul sindromului ovarului polichistic, care afectează un număr foarte mare de femei, există problema dezechilibrelor hormonale care determină acumularea de grăsime în corp. 

Curele prelungite nu au efectul scontat

Curele prelungite de slăbire asociate cu acelaşi tip de exerciţii fizice au efect într-o primă fază, dar după un timp nu mai funcţionează. Astfel, deşi nu ne mai îngrăşăm la loc, devine din ce în ce mai greu să dăm jos mai multe kilograme. Practic, ajungem într-o perioadă de stagnare. Acest lucru se explică prin faptul că, după o vreme, organismul se adaptează la noul regim, cu mai puţine calorii şi cu mai multă mişcare, astfel că nu mai este nevoie să consume calorii în plus. 

Citeşte şi:

VIDEO Adevărul Live: Cum ne îmbolnăvesc remediile naturale şi cum le recunoaştem pe cele riscante

Terapiile naturale către care se îndreaptă tot mai mulţi români în ultima vreme nu sunt lipsite de riscuri. De altfel, există în continuare pe piaţă o varietate de produse necontrolate de nicio autoritate, care pun serios în pericol sănătatea.

VIDEO Dr. Ruxandra Constantina ne spune care sunt cele mai bune ceaiuri de slăbit şi la ce trebuie să fim atenţi când le alegem

Piaţa remediilor care promit slăbirea rapidă şi de durată este suprasaturată. La Adevărul Live, medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, ne-a ajutat să aflăm care sunt cu adevărat ceaiurile de ajutor în lupta cu grăsimea în plus şi care sunt cele pe care trebuie să le evităm.

Problema copiilor obezi din România, dezbătută la Adevărul Live: excesul de kilograme în copilărie condamnă la o perpetuă luptă cu greutatea

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite