De ce trebuie să fierbi apa de la robinet înainte a o bea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de bacterii care trăiesc în alte medii reuşesc să supravieţuiască şi în sistemele de alimentare cu apă, mai ales dacă ţevile sunt vechi şi corodate. Şi cele mai multe sunt.

„Bătrâneţea“ ţevilor de alimentare cu apă şi, implicit,  nivelul de coroziune al acestora pot deveni pericole la adresa sănătăţii oamenilor, avertizează un studiu american publicat luna aceasta în „Jurnalul politicilor de sănătate“.

Aceasta pentru că bacteria precum legionella care provoacă boala numită legioneloză, sau pseudomonas (bacili prezenţi în sol, apă şi plante şi care sunt potenţatori ai pneumoniei) sau precum bacilul care provoacă tuberculoza sau alte afecţiuni medicale pot foarte bine să supravieţuiască şi în ţevile de alimentare cu apă, a argumentat dr. Jeffrey Griffiths, profesor de sănătate publică la  Tufts University School of Medicine din Boston, SUA, citat de webmd.com.

Echipa condusă de profesorul citat mai sus a analizat o cantitate impresionantă de date înscrise în rapoartele medicale americane între anii 1991 şi 2006 şi a descoperit că peste o jumătate de milion de americani în vârstă au fost spitalizaţi în urma infecţiilor cu bacteriile enumerate mai sus provenite din ţevile de alimentare cu apă.

Persoanele vârstnice, vulnerabile

Boli precum pneumonia, tuberculoza sau legioneloza afectează cu predilecţie persoanele în vârstă, întrucât acestea au de cele mai multe ori un sistem imunitar deficitar, a adăugat profesorul.

Multe dintre aceste bacterii sunt deja rezistente la antibiotice, iar tratamentul bolilor ajunge să se facă în spital, drenând sistemul de sănătate de resurse, a mai spus Griffiths care a fost şi preşedintele Comitetului de verificare a calităţii apei din cadrul Agenţiei americane de protecţie a mediului.

Potrivit „The New York Times“ informarea s-a transformat în Senat într-un proiect de lege care, dacă va fi aprobat, urmează să schimbe infrastructura din 17 state americane.

Echipa condusă de Griffith a dat asigurări că apa din sistemul public american de alimentare este tratată corespunzător împotriva germenilor, însă după clorinare apa parcurge un drum lung înainte de a ajunge în ţevile de alimentare din locuinţe şi spitale, precum şi în alte clădiri. Iar calităţile apei clorinate se pierd sau nu mai sunt suficient de puternice pentru a ucide bacteriile ascunse în ţevi.

Aceasta este calea prin care o bacterie patogenă poate ajunge în apa de băut şi pe care o putem chiar inhala în timpul duşului zilnic, a mai spus profesorul.

Numărul îmbolnăvirilor şi amploarea fenomenului pot fi chiar mai mari întrucât oamenii nu au dat atenţie până acum acestui fapt, iar studiul este făcut pe persoanele trecute de 65 de ani, nu şi pe persoanele tinere.

Ce se poate face?

Ideal ar fi schimbarea întregii infrastructuri de alimentare cu apă, a mai spus profesorul. Cum lucrul acesta nu este posibil, putem să luăm alte măsuri care ar diminua rata îmbolnăvirilor.

Filtrarea apei nu e utilă pentru că bacteriile sunt atât de mici încât trec prin majoritatea filtrelor, a conchis profesorul, astfel că singura soluţie rămâne fierberea apei de la robinet înainte de a fi consumată.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite