Dieta alcalină pentru un stil de viaţă sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un stil de viaţă sănătos, este recomandată dieta alcalină, considerată şi una dintre cele mai eficiente regimuri apărute în peisajul controversat al slăbirii. Susţinătorii dietei alcaline spun că are numeroase efecte benefice, pe lângă scăderea în greutate. Dieta alcalină ar putea creşte nivelul de energie, îmbunătăţeşte memoria, ameliorează durerile de cap, balonarea, bolile de inimă şi durerile musculare.

Echilibrul este cheia succesului în ceea ce priveşte dieta alcalină atât pentru un stil de viaţă sănătos, cât şi pentru procesul de slăbire. Iar când vine vorba de pH-ul corpului, echilibrul are drept rezultat o stare de sănătate excelentă.

Ph-ul măsoară aciditatea sau alcalinitatea din organism.

Pentru a fi sănătoşi, trebuie să avem un pH cât mai alcalin iar acest lucru se obţine în principal prin alimentaţie.

Dieta alcalină pentru un stil de viaţă sănătos: alimente permise

Alimentele alcaline includ fructele, legumele, verdeţurile, nucile şi seminţele. Cele mai bune alimente cu efect alcalin sunt smochinele, grapfrutul, lămâia, feniculul, broccoli, anghinarea, sparanghelul, sfecla roşie, spanacul şi conopida. 

Dieta alcalină pentru un stil de viaţă sănătos prespune consumul mai des al acestor alimente, căci ele sunt mai uşor de digerat şi, prin urmare, vitaminele şi mineralele sunt mai uşor absorbite în organism.

Dacă nu avem grijă să consumăm aceste alimente frecvent, corpul nostru practic „îşi trage“ vitaminele şi mineralele din organe, oase şi ţesuturi, având drept consecinţă compromiterea sistemului imunitar, oboseala şi apariţia diferitor afecţiuni.

„Bacteriile benefice din intestinul subţire îşi pierd capacitatea de a ajuta la digestia corectă, ţesutul conjunctiv se deteriorează şi îşi pierde capacitatea de a-şi realiza toate funcţiile relaţionate cu sănătatea capilară, a pielii şi a unghiilor, somnul este neregulat şi alterat, apar dureri de cap, infecţii şi răceli, apare o stare de oboseală permanentă şi o lipsă de energie vitală”, spune Dr. Cătălin Luca.

Dieta alcalină pentru un stil de viaţă sănătos: consecinţele dezechilibrului pH-ului în sânge

Medicii au demonstrat că aproape orice boală apare într-un mediu acid, iar dacă nu avem grijă ca pH-ul sângelui să fie în echilibru (7,40 şi 7,45), recuperarea devine din ce în ce mai dificilă. 

Consecinţele unei acidităţi mărite a organismului sunt: corpul nu mai absoarbe corect vitaminele şi mineralele, celulele au carenţe nutriţionale, este dificilă repararea celulară şi eliminarea metalelor grele, tumorile pot creşte mai repede, pot apărea artrita reumatoidă, fibromialgia, sindromul de oboseală cronică, osteoporoza, diabetul, lupusul, tuberculoza, hipertensiunea arterială, valorile ridicate de colesterol, bolile cardiace, cancerul ca urmare a unui nivel extrem de aciditate, eczemele, acneea, pietrele la vezica biliară, herniile, anxietatea, tulburările de comportament, insomniile, nervozitatea, palpitaţiile şi durerile musculare, completează dr. Cătălin Luca.

Pe acest fond, dieta alcalină este ideală pentru un stil de viaţă sănătos. Dr. Robert Young, microbiolog şi nutriţionist din Statele Unite, confirmă prin studiile sale toate acestea: „Excesul de aciditate din organism este cauza tuturor bolilor degenerative. Când se distruge echilibrul, iar organismul începe să producă şi să depoziteze mai multă aciditate şi mai multe deşeuri toxice decât poate elimina, atunci încep sa se manifieste diferite dureri şi afecţiuni”.

Dieta alcalină pentru un stil de viaţă sănătos: alimente interzise

În categoria alimentelor acide interzise, bineînţeles, în dieta alcalină pentru un stil de viaţă sănătos - adică cele care trebuie evitate sau măcar limitate din punct de vedere cantitativ - intră cerealele, fasolea, carnea, lactatele, peştele, cafeaua, băuturile carbogazoase  şi alimentele procesate în general (fast food, mezeluri etc.).

Alimentele acide sunt cele care produc senzaţia de greutate în organism, migrene, nervozitate, arsuri la stomac. Mai mult, excesul de alimente acide poate duce în timp la diferite boli, unele cronice şi degenerative. Alimentele acide lasă în organism reziduuri cu numeroase consecinţe nefaste asupra digestiei. Ele obosesc organele interne şi alterează funcţionarea lor, adaugă dr. Cătălin Luca.

Specialiştii sunt de părere că dieta alcalină pentru un stil de viaţă sănătos ar trebui să fie compusă din 80% alimente alcaline şi 20% alimente acide. Aşadar, mesele zilnice vor consta în porţii mai mari de legume şi o foarte mică proporţie va fi ocupată de cereale şi proteine.

Un alt principiu esenţial al dietei alcaline pentru un stil de viaţă sănătos este hidratarea. Pentru a obţine rezultatele dorite este indicat să se bea cel puţin 2 litri de apă pe zi.

Dieta alcalină pentru un stil de viaţă sănătos şi pentru o siluetă de invidiat

Urmând dieta alcalină, vei putea slăbi sănătos fără a te înfometa şi fără să te simţi lipsită de energie. Mai mult decât atât, efectele curei alcaline se vor observa şi în starea generală de sănătate. Răcelile, problemele ginecologice (fibrom uterin, sindromul ovarelor polichistice, candidoza), diabetul, infecţiile urinare şi chiar unele forme de cancer ar putea fi prevenite sau ameliorate cu ajutorul acestei diete alcaline. Astfel că dieta alcalină pentru un stil de viaţă sănătos merge „mână-n mână” cu obţinerea şi menţinerea greutăţii corporale ideale.

Deşi este o dietă care conferă saţietate şi este sănătoasă, unele persoane nu pot duce la bun sfârşit o astfel de dietă din cauza lipsei zahărului, de care suntem cu adevărat dependenţi. De asemenea, dieta alcalină ar trebui abordată cu prudenţă, în special de către bolnavii de gastrită sau colită, acestora fiindu-le recomandată introducerea treptată în regimul alimentar a crudităţilor şi a alimentelor bogate în fibre. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite