Dieta antiîmbătrânire. Ce alimente şi băuturi ne menţin în formă timp îndelungat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşiile conţin un antioxidant foarte puternic cu efect antiîmbătrânire
Roşiile conţin un antioxidant foarte puternic cu efect antiîmbătrânire

Pe măsură ce îmbătrânim, organismul se schimbă. Şi nu este vorba doar de felul în care arătăm. Primul pas către o sănătate bună este o nutriţie corectă, indiferent de vârstă.

„Este necesar să oferim organismului o nutriţie bună pentru ca el să poată funcţiona aşa cum trebuie“, a declarat Joan Salge Blake, nutriţionist şi profesor la Universitatea din Boston, citat de site-ul de ştiri medicale webmd.com. „Câteodată uităm că organismul funcţionează şi el ca o maşinărie bine unsă“

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul se schimbă. Şi nu este vorba doar de felul în care arătăm, ci şi de felul în care funcţionăm. Durează mai mult să digerăm mâncarea. Poate că nu bem suficientă apă pentru că nu mai simţim că ne este sete. Alimentele par să-şi fi pierdut gustul sau pur şi simplu ne putem pierde interesul pentru mâncare, în timp ce masticaţia ar putea deveni mai dificilă. Atunci când toate aceste lucruri ne împiedică să ne hrănim cum trebuie, maşinăria bine unsă începe să scârţie.

Cel mai probabil, cu toţii ştim noţiunile de bază ale alimentaţiei sănătoase: multe fructe şi legume, proteine de calitate, cereale integrale, lactate degresate, grăsimi sănătoase şi mai puţină sare. Anumite alimente sunt, în mod special de ajutor pentru persoanele vârstnice care vor să se menţină sănătoase.

Deshidratarea ne dă dureri de cap

Apa. Nu este un aliment, dar este complementară. Pe măsură ce înaintăm în vârstă cei mai mulţi renunţă să mai bea suficientă apă pentru că nu mai au aceeaşi senzaţie de sete. „Apa este subestimată. Organismul nostru este alcătuit într-o proporţie covârşitoare din apă. Dacă suntem deshidaraţi cronic, imaginaţi-vă cum arată celulele noastre“, spune Robin Foroutan, nutriţionist în  New York. „Nu putem gândi cum trebuie, obosim mai uşor, nu putem tolera căldura.“

Cele mai multe persoane care se plâng de lucruri precum oboseala, dureri de cap sau constipaţie, cel mai adesea sunt deshidartate“, adaugă Foroutan.

Afine  FOTO AP

Afinele. Nu putem da greş cu ele. Sunt delicioase şi pline de nutrienţi şi antioxidanţi – vitaminele C şi E – care păstrează sănătatea celulelor.

Fibrele. Fibrele din alimente precum legumele, cerealele integrale, fructe şi vegetale joacă un rol important în sistemul digestiv. Pot preveni sau uşura constipaţia, pot reduce nivelul colesterolului, hipertensiunea şi inflamaţia. Fibrele sunt cele care menţin inima şi arterele sănătoase. Ele ajută totodată la controlul nivelului zahărului în sânge, scăzând riscul de diabet.

Peştele gras, precum somonul, macroul şi sardinele, este bogat în acizi graşi omega-3, parte a dietei sănătoase. Recomandarea este să se consume măcar două porţii pe săptămână.

Imagine indisponibilă

Uleiul de măsline poate fi folosit ca substitut pentru unt. Este mai sănătos decât alte tipuri de uleiuri.

Pasta de roşii conţine mai  mult licopen

Iaurtul. Pierderea densităţii osoase devine mai puternică pe măsură ce înaintăm în vârstă. Calciul ajută la menţinerea sănătăţii osoase, iar iaurtul este o sursă bună pentru acest mineral.Totodată, iaurtul ajută digestia şi are şi proteine. Vitamina D este cea care fizează calciul în oase, astfel că putem opta pentru iaurt fortificat.

Roşiile sunt bogate în licopen, un antioxidant natural foarte puternic, cu rol în prevenirea îmbătrânirii şi care protejează împotriva cancerului de prostată şi a celui de plămâni. Roşiile coapte, făcute pastă sau sos sunt mai bune decât cele proaspete. Cercetătorii consideră că prin coacere sau stoarcere se eliberează mai mult licopen.  

Vinul roşu. În cantitate mică, alcoolul poate ajuta la scăderea colesterolului „rău“, poate preveni formarea cheagurilor de sânge şi îmbunătăţi circulaţia. Cantitate mică înseamnă un pahar de vin pe zi pentru o femeie şi două pe zi pentru un bărbat. 

brocoli

Brocoli conţine atât vitamine şi antioxidanţi, în cantitate mare, cât şi fibre.

Nucile sunt bogate în acizi graşi omega 3, grăsimi nesaturate, fibre şi proteine. Promovează sănătatea inimii însă au foarte multe calorii astfel că sunt indicate cu porţia, nu mai mult decât încape în palmă, într-o zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite