Dieta corectă dacă ai calculi biliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru ca fierea şi ficatul să nu fie suprasolicitate, celor care au 
calculi biliari li se recomandă alimente cât mai proaspete.
Pentru ca fierea şi ficatul să nu fie suprasolicitate, celor care au calculi biliari li se recomandă alimente cât mai proaspete.

Pentru a evita crizele de fiere este recomandat să respecţi întocmai sfaturile medicului şi să-ţi schimbi stilul alimentar. Află care alimente sunt permise şi care sunt intezise!

Vezica biliară (colecistul) este situată sub ficat, fiind legată de acesta prin ductul hepatic. Ea colectează bila, un lichid care conţine colesterol, săruri biliare şi lecitină, pe care le eliberează mai apoi în intestinul subţire şi stimulează astfel digestia. Calculii biliari apar atunci când bila conţine colesterol în exces, iar acesta se cristalizează şi se lipesc de vezica biliară. Ei blochează eliberarea bilei şi, din acest motiv, apar infecţiile şi alte complicaţii asociate.

Printre simptomele care anunţă pietrele la fiere se numără durerile puternice în partea dreaptă a abdomenului sau în spate, senzaţia de greaţă şi transpiraţiile care apar în 30 de minute după terminarea mesei. Operaţia de colecist se impune doar atunci când simptomele sunt din ce în ce mai dese, iar boala nu poate fi ţinută sub control prin regim alimentar.

Cât mai multe legume

Pentru ca fierea şi ficatul să nu fie suprasolicitate, celor care au calculi biliari li se recomandă alimentele cât mai proaspete şi cu un conţinut redus de grăsimi. Legumele au multe fibre, precum şi apă, ceea ce le face uşor de digerat. Printre legumele permise se numără morcovii, cartofii, dovleceii, spanacul, salata verde, roşiile şi fasolea verde. Ele pot fi garnitură pentru carnea slabă, cum este cea de pasăre sau peşte, cu un conţinut redus de grăsimi (şalău, păstrăv, biban, calcan).

În ceea ce priveşte produsele lactate, ele trebuie să fie cât mai degresate: iaurt, lapte bătut, brânză de vaci proaspătă şi nefermentată. Fructele trebuie să aibă un conţinut mare de apă, cele mai potrivite pentru bolnavii de colecist fiind merele, perele, strugurii, pepenii verzi, prunele şi piersicile. Produsele de panificaţie sunt permise atât timp cât sunt preparate din făină integrală. Poţi consuma fără probleme miere, marmeladă sau dulceţuri, dacă acestea din urmă sunt produse în casă.

Află pe Clicksanatate.ro ce alimente trebuie evitate în caz de pietre biliare!

Efectele consumului zilnic de pătrunjel!

Ce se întâmplă dacă renunţi la pâine

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite