Dieta după Sărbători: crudităţi multe, carne, cu moderaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă am reuşit să luăm în greutate după Sărbători, o dietă de înfometare este acum cea mai proastă alegere pe care o putem face, atrag atenţia nutriţioniştii. Ce ni se recomandă.

Crudităţile ar trebui să fie vedetele depă Sărbători. Ultimele teorii nutriţionale indică cinci porţii de fructe şi legume pe zi: câte o porţie de legume proaspete la fiecare masă principală şi două porţii de fructe la gustările dintre mese.

De asemenea, legumele consummate ca garniture ar trebui fierte pentru câteva minute în abur pentru a se conserva în mare măsură enzimele benefice sănătăţii, a explicat nutriţionistul Lygia Alexandrescu, citată de agerpres.ro
„Fibrele sunt nutrienţi care oferă protecţie şi funcţionalitate normală colonului. Ele se găsesc din abundenţă în legume şi fructe proaspete, dar şi în cerealele neprelucrate, în pâinea integrală, în orezul brun, mazăre şi linte. De menţionat este faptul că fibrele se consumă cu mari cantităţi de apă, pentru că ele au proprietatea de a colecta apă şi astfel poate apărea deshidratarea“, a mai spus aceasta.

Peştele autohton, cea mai bună alegere

După Paşte carnea trebuie consumată cu moderaţie, iar peştele, gătit la cuptor sau la abur cu multă lămâie. „Cel autohton – crap, somn, păstrăv, plătică - ar fi cel mai recomandat în această perioadă“.
Specialistul adaugă că produsele lactate conţin mari cantităţi de proteine cu valoare biologică superioară, toţi aminoacizii esenţiali, complex de vitamine B, vitamina D şi sunt cea mai bună sursă de calciu. Chefirul, iaurtul, laptele bătut şi Sana sunt o sursă uşor biodisponibilă de calciu pentru organismul de toate vârstele.

„În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesităţile nutritive ale organismului, dieta de recuperare, hiposodată şi hiperpotasică, bazată pe consum de legume crude, lactate fermentate, fibre de sursa integrală, fructe autohtone, peşte şi mici cantităţi de grăsimi sănătoase, are o serie de beneficii: normalizează presiunea sângelui şi nivelul colesterolului, curăţă arterele şi aspectul dermal, dă energie şi vitalitate, digestie uşoară, memorie bună şi capacitate de concentrare crescută. Şi toate aceste beneficii obţinute în urma unui program alimentar echilibrat se explică practic prin creşterea cantităţii de micro şi macronutrienţi consumaţi, aceştia ajuta la întărirea sistemului imunitar, menţin oasele puternice, ajuta digestia şi readuc greutatea corporală la normalitate“, conchide Lygia Alexandrescu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite