Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Dieta mediteraneană încetineşte „ceasul molecular“

2
3 Dec 2014 20:19:47
Autor: Natalia Gociu
Dieta mediteraneană previne scurtarea telomerilor, protejând ADN-ul  Foto Shutterstock
Dieta mediteraneană previne scurtarea telomerilor, protejând ADN-ul  Foto Shutterstock

Adoptarea dietei mediteranene ar putea fi o reţetă pentru o viaţă lungă, deoarece pare să prevină scurtarea telomerilor, structurile care protejează ADN-ul, relevă un nou studiu american, recent apărut în British Medical Journal.

Un regim alimentar bogat în fructe şi legume, ulei de măsline şi peşte proaspăt pot proteja codul nostru genetic de procesele asociate îmbătrânirii.

La această concluzie au ajuns cerectătorii din Boston, după ce au urmărit evoluţia stării de sănătate a aproape 5.000 de asistente medicale pe parcursul a mai mult de un deceniu, potrivit BBC News.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că particiantele la studiu care aderaseră la această dietă prezentau mai puţine semne de îmbătrânire la nivel celular.

Dieta mediteraneană a fost asociată, în mod repetat, cu beneficiile pentru sănătate, printre care şi reducerea riscului de boli de inimă. Cu toatea acestea nu clar ce anume o face atât de bună. Se ştie doar că principalele sale componente - fructele şi legumele proaspete, carnea de pasăre şi peşte, grăsimile vegetale - toate au efecte benefice asupra organismului bine documentate.

E un lucru ştiut că alimentele bogate în vitamine oferă protecţie împotriva stresului oxidativ, împiedicând deteriorarea ţesuturilor şi a celulelor. Acest nou studiu demonstrează că dieta mediteraneană ajută şi la protejarea ADN-ul nostru.

Telomerii, „ceasul molecular“

În cadrul studiului, cercetătorii şi-au concetrat atenţia asupra unor mici structuri, numite telemeri, care formează un fel de teacă protectoare la capetele cromozomilor, componentele din nucleul celular care stochează codul nostru ADN.

Datorită telomerilor este prevenită pierderea de informaţii genetice în timpul diviziunii celulare. Pe măsură ce îmbătrânim şi celulelele noastre se divizează, telomerii se scurtează şi integritatea lor structurală slăbeşte, ceea ce conduce la oprirea diviziunii celulare şi la moartea acestora.

Experţii cred că lungimea telomerilor reprezintă o „oglindă“ în care se vede cât de bătrâni suntem din punct de vedere celular.

Telomerii mai scurţi au fost asociaţi cu o gama largă de afecţiuni legate de vârstă, printre care şi bolile cardiovasculare şi o varietate de tipuri de cancer.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Senza Nome
4.12.2014, 19:31:55

Este dovedit faptul ca, dieta mediteraniana este cea mai sanatoasa dieta din lume.

Utilizator Adevărul
1.11.2015, 20:10:40

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările