Dieta potrivită dacă ai pietre la rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul alimentar este o parte importantă în tratarea calculilor renali, dar şi pentru a împiedica formarea altora noi.

Cunoscute în termeni populari drept pietre la rinichi, formaţiunile solide care se formează la nivelul acestui organ  sunt acumulări de săruri minerale. Calculii renali pot fi formaţi din oxalaţi şi fosfaţi de calciu ( în proporţie de 80%), din magneziu şi amoniac (în proporţie de 10-15%, în urma unor infecţii bacteriene), din acid uric (consecinţa pH-ului acid al urinei, dar şi din cistină (apar la persoanele cu cistinurie, o boală genetică).

Este important ca, după eliminarea unei pietre la rinichi, aceasta să fie analizată în laborator, ca să fie determinată compoziţia.

Dieta, în funcţie de felul calculului renal

Odată stabilit tipul calculului renal, se poate stabili un regim alimentar pentru a preveni recidivele. În cazul pietrelor din oxalaţi, se recomandă un consum moderat de alimente care conţin oxalaţi ( arahide, spanac, rubarbă, ţelină, ciocolată, nuci). Studiile arată că este indicat în timpul aceloraşi mese consumul de alimente care conţin oxalaţi şi calciu. Restricţia oxalaţilor poate fi făcută numai la recomandarea medicului.

În cazul pietrelor formate din acid uric, proteinele trebuie să fie consumate cu moderaţie, deoarece cresc cantitatea de acid uric şi de oxalaţi. Evită carnea roşie, fructele de mare şi cărnurile procesate. În schimb, introdu în alimentaţie legume şi fructe proaspete, cereale integrale, lactate cu un conţinut redus de grăsimi.

Te-ar mai putea interesa: Alimente din cauza cărora poţi face pietre la rinichi

Calciul, interzis sau nu?

Calciul nu trebuie privit ca un duşman al pacenţilor cu litiază. Deoarece are un rol important în organism, nu trebuie limitat aportul acestui mineral, care se găseşte în special în produsele lactate, decât la recomandarea medicului. Poţi consuma fibre insolubile, care se găsesc în grâu, secară, ovăz, deoarece scad nivelul de calciu din urină.

În schimb, indiferent de tipul de calcul renal, consumul de sare trebuie să fie cât mai redus, pentru că sodiul contribuie la creşterea cantităţii de calciu secretată în urină. Dacă ai avut pietre la rinichi, cel mai bine este să nu consumi mai mult de 1.500 mg de sare pe zi.

Află pe clicksanatate.ro în ce mod influenţează vitamina C apariţia pietrelor la rinichi!

Ai probleme cu prostata? Aceste remedii te pot ajuta!

Ce presupune sigilarea dinţilor celor mici

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite