Dieta care poate trata diabetul zaharat de tip II

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii de diabet de tip II care mănâncă bine de două ori pe zi slăbesc mai mult decât cei care mănâncă puţin şi des FOTO Shutterstock
Bolnavii de diabet de tip II care mănâncă bine de două ori pe zi slăbesc mai mult decât cei care mănâncă puţin şi des FOTO Shutterstock

Este mai important momentul din zi în care mănânci decât să iei şase mese cu foarte puţine calorii, spun cercetătorii cehi.

Dacă mănânci numai la micul dejun şi la prânz poţi ţine mai bine sub control diabetul de tip II decât dacă iei, aşa cum recomandă astăzi nutriţioniştii, multe mese la ore fixe şi foarte reduse caloric. Aceasta este concluzia cercetătorilor din Praga, în urma unui studiu pe două grupuri a câte 27 de diabetici cu probleme de greutate.

Experţii spun că această nouă cercetare este o dovadă că diabetul poate fi controlat mai bine cu mai puţine mese în cantităţi mai mari, decât cu multe mese mici.

Momentul mesei, esenţial

Grupul participanţilor la studiu care au mâncat doar de două ori pe zi (B2) au luat micul dejun între 6.00 şi 10.00 şi prânzul între 12.00 şi 16.00. Cel de-al doilea grup (A6) a împărţit cele trei mese principale şi două gustări pe tot parcursul zilei, fără a ţine cont de ore.

Ambele grupuri au avut o dietă cu 1.700 de calorii pe zi, iar studiul a durat 12 săptămâni.

Rezultatele au arătat că voluntarii din grupul B2 au slăbit, în medie, cu 1,4 kilograme mai mult decât cei din grupul A6. În plus, au pierdut cu 4 centimetri mai mult din circumferinţa taliei. Iar poate cel mai important lucru obţinut cu ajutorul acestei diete, după cele 12 săptămâni, nivelul glicemiei s-a echilibrat în cazul grupului B2.

„Desigur, este nevoie de studii mai ample, pe durate mai mari pentru a confirma acest studiu, dar rezultatele sunt, oricum, încurajatoare“, a spus medicul Richard Elliott, de la Diabetes UK, citat de BBC.

Dieta este un real medicament pentru diabetici

Profesorul doctor Constantin Ionescu-Târgovişte, de la Institutul de Diabet „Nicolae Paulescu“  din Capitală, confirmă că prima armă terapeutică a medicului diabetolog este evaluarea efectului schimbării dietei şi creşterii activităţii fizice.

„Pot să vă spun că, timp de un an întreg, îmi scot 60% din pacienţi de pe medicaţie. Le mai dau unele produse din plante concepute de către noi şi care ştim că acţionează asupra viabilităţii celulelor pancreatice. Uneori, rezultatele sunt extraordinar de mari“, subliniază specialistul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite