Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Dieta de viaţă lungă: mai puţină carne roşie şi mai multe ouă, nuci şi peşte. Studiu

1
17 Jun 2019 12:49:31
Autor: Daniela Serb
Peştele, considerat mai sănătod decât carnea roşie
Peştele, considerat mai sănătod decât carnea roşie

Carnea roşie ar trebui înlocuită cu peşte şi legume daca vrem să nu murim prea devereme, avertizeză specialiştii citaţi de Press Association. Un studiu nou pe această temă a fost publicat în British Medical Journal- BMJ.

Cercetarea a analizat obiceiurile alimentare a peste 81.000 de persoane din Statele Unite. Participanţilor la studiu li s-a solicitat să estimeze cantităţile consumate din diferite tipuri de alimente în ultimii opt ani, inclusiv carne roşie, şuncă, hot-dog sau bacon, nuci, peşte, ouă, cereale integrale, legume şi preparate din pui sau curcan fără piele, citează agerpres.ro.

Rezultatele au demonstrat că persoanele care au crescut consumul de carne roşie şi mezeluri cu cel puţin o jumătate de porţie pe zi au prezentat un risc mai mare cu 10% de deces în următorii opt ani.

Doar în cazul consumului de mezeluri creşterea riscului a fost de 13%, iar în ceea ce priveşte carnea roşie riscul constatat a fost de 9%.

Potrivit echipei de cercetători, o jumătate de porţie echivalează cu 42,5 grame de carne roşie, o felie de bacon (6,5 grame), o jumătate de hot-dog (22,5 grame) sau 14 grame de cârnaţi.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au redus aportul de carne roşie şi mezeluri şi au consumat mai multe alimente sănătoase, precum ouă, pui ori peşte au şanse să trăiască mai mult.

Reducerea consumului de carne roşie şi mezeluri şi creşterea simultană a aportului de nuci a condus la o scădere cu 19% a riscului de deces în următorii opt ani.

Înlocuirea porţiei zilnice de carne roşie sau procesată cu peşte a redus riscul cu 17%, şi cu 12% sau 10% în cazul unui aport sporit de cereale integrale, respectiv carne de pui fără piele.

Înlocuirea cărnii roşii şi mezelurilor cu legume şi leguminoase a redus posibilitatea de deces prematur cu 10%, respectiv 6%, iar în cazul ouălor riscul a scăzut cu 8%.

Studii anterioare au demonstrat că alimentaţia bogată în carne roşie şi procesată este asociată cu creşterea riscului de diabet de tip 2, boli de inimă şi cancer colorectal.

Specialiştii care au realizat studiu au recomandat maximum trei porţii de carne roşie pe săptămână şi cât mai puţină carne procesată sau deloc.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Nicu Wiznitz
17.06.2019, 19:19:52

Dupa logica acestor "specialisti", indienii ar trebui sa traiasca cel mai mult. Insa nu e asa. Sunt o multime de cazuri care ne arata ca vegetarianismul n-are efecte palpabile cu privire la durata vietii.