Dieta care scade inflamaţiile şi încetineşte îmbătrânirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul crescut al inflamaţiilor în organism, cauzat, în mare parte, de stilul de viaţă haotic, este responsabil şi pentru îmbătrânirea prematură. Dar inflamaţia şi, deci, îmbătrânirea înainte de vreme pot fi combătute cu ajutorul dietei.


Ce este inflamaţia şi cum poate afecta organismul?

Principala consecinţă a reacţiei sistemului imunitar atunci când corpul este agresat sau când se instalează o afecţiune este inflamaţia. Aceasta este, deci, un proces natural al organismului, care grăbeşte „repararea“ ţesuturilor lezate şi care este absolut necesară pentru vindecare. Dar nu orice tip de inflamaţie este benefic.

Atunci când inflamaţia persistă, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase ale organismului. Astfel, procesul care în mod normal ajută la vindecare se transformă într-unul nociv, distructiv. Este un lucru demonstrat ştiinţific că un nivel crescut de inflamaţie în corp este cauza multor afecţiuni grave şi, desigur, că duce la o îmbătrânire prematură a organelor.

Stresul cronic, dieta săracă în substanţe nutritive şi haotică, dar şi expunerea prelungită la substanţe toxice (cum este cazul fumătorilor) cresc nivelul inflamaţiei în corp.

Care este rolul dietei antiinflamatoare?

„Urmarea unei diete antiinflamatoare reduce considerabil nivelul inflamaţiei şi s-a dovedit că are un rol esenţial în îmbunătăţirea stării de sănătate. Ea trebuie urmată toată viaţa şi constă într-un plan serios de includere a anumitor alimente în fiecare zi şi de excludere definitivă a celor nocive“, explică dr. Andrew Weil, directorul Centrului pentru Medicină Integrativă din Arizona, SUA, pentru Fox News.

Pe scurt, dieta antiinflamatoare se concentrează preponderent asupra alimentelor integrale – nerafinate şi neprocesate –, asupra celor bogate în acizi graşi esenţiali Omega 3 şi alte grăsimi sănătoase, dar şi asupra unor condimente cu efect puternic antiinflamator.

Ce cuprinde dieta antiinflamatoare:

  • Cereale integrale, care să includă şi quinoa, orez brun şi orz.
  • Peşte gras de apă rece, cum este somonul, pentru că are un conţinut bogat în Omega 3. De asemenea, trebuie incluse uleiul de măsline extravirgin, nucile, seminţele, avocado şi leguminoasele (fasole, mazăre etc.).
  • Legume colorate intens, în sezon, şi fructe cât mai închise la culoare, de exemplu fructe de pădure.
  • Produse din soia nemodificată genetic, de preferinţă.
  • Condimentele, mai ales ghimbirul, turmericul şi scorţişoara.
  • Ceai verde de calitate.


Ce ar trebui să eviţi cu desăvârşire

Principalele alimente care cresc nivelul de inflamaţie din corp sunt cele procesate şi rafinate – dulciurile din comerţ, mezelurile, semipreparatele, fast-food-ul. De asemenea, ar trebui să eviţi produsele de patiserie, fiindcă majoritatea sunt preparate cu margarină industrială, cu grăsimi vegetale hidrogenate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite