„Dietele populare pun în pericol sănătatea“. Reguli de urmat ca să slăbeşti sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dietele trebuie personalizate pentru a putea pierde în greutate
Dietele trebuie personalizate pentru a putea pierde în greutate

Există nenumarate intervenţii nutriţionale de pierdere a excesului ponderal, însă odată atinsă greutatea normală sau chiar ideală, constatăm că nu e deloc uşor s-o păstrăm pe o perioadă îndelungată de timp. Care sunt, aşadar, regulile de urmat pentru a slăbi sănătos?

Singurul mod prin care greutatea corporală poate fi redusă şi apoi menţinută este acela de a schimba pentru tot restul vieţii, atât obiceiurile alimentare, cât şi pe cele legate de activitatea fizică regulată, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu, preşedintele Societăţii române de educaţie nutriţională.

„În general, dietele populare pun în pericol sănătatea pentru că fie sunt fade  - se bazează doar pe alimente sărace caloric dar şi nutritiv, fie sunt hipoglucidice  - limitează drastic aportul de glucide. În plus, aceste diete se adresează întregului public, fără a ţine seama de particularităţile fiecărei persoane în parte: stare de sănătate, circumstanţe socio-profesionale, etc. şi deci, de la bun început, este înţeles faptul că nu pot funcţiona pentru toată lumea la fel.“

Prin urmare, soluţia optimă este un program nutriţional personalizat, care are ca scop, în primul rând, furnizarea tuturor nutrienţilor necesari organismului şi unei vieţi sănătoase şi echilibrate.

„Învăţarea principiilor alimentare, a modului corect de combinare ale acestora şi constientizarea actului alimentar, cu toate implicaţiile sale, sunt doar câteva dintre beneficiile obţinute în urma adoptării unui astfel de program nutriţional. În plus, dieta personalizată nu face schimbări majore şi abrupte în tranziţia de la vechile obiceiuri alimentare la noul mod de hrănire.“

Alimente bune pentru sănătatea ochilor tăi

Şi, totuşi, rămâne întrebarea: cum slabesc? Reguli de urmat ca să slăbeşti sănătos

Există mai mulţi factori de luat în considerare când e vorba de începerea unui program alimentar de pierdere a excesului ponderal. „În primul rând, starea generală de sănătate se evaluează obligatoriu prin vizita la medicul curant pentru a se stabili care sunt nevoile actuale ale organismului - consult, analize de sânge, etc.“

Ora la care se consumă nutrienţii, orele de odihnă, motivarea, controlarea stresului sunt elemente importante care au impact asupra rezultatelor unui program alimentar impus.

„Apoi, ar trebuie ştiut mai întâi că greutatea corporală este controlată de numărul de calorii ingerate, dar şi de cele consumate într-o zi. Pentru a slăbi trebuie ingerate mai puţine calorii decât poate consuma organismul. Acest lucru este posibil dacă se stabileşte şi se urmează un plan de alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, dar şi unul care să presupună exerciţii fizice regulate“, explică nutriţionistul regulile de urmat pentru a slăbi sănătos.

Din punct de vedere al programului alimentar, o dietă care restricţionează porţiile şi exclude anumite alimente este greu de urmat pe o perioadă îndelungată. „Şi atunci, alternativa este o dietă care să ţină cont de alimentele sănătoase preferate şi care să asigure suficiente calorii şi nutrienţi şi mai ales diversitate alimentară.“

O dietă echilibrată ar trebui să acopere următoarele cerinţe nutriţionale: până la 15% proteine, 30% lipide şi 55% glucide (carbohidraţi).  „Atunci când pierderea ponderală este impusă, aportul caloric este redus, iar tipul alimentelor şi frecvenţa meselor sunt principala preocupare, se obţin efecte durabile în timp.“

Şapte reguli de urmat pentru a slăbi sănătos

Putem aşadar, menţiona câteva reguli prin care metabolismul poate fi îmbunătăţit în mod natural – mai ales pe timpul verii, fără prea mare efort şi cu rezultate de durată.

1. Se mănâncă des, nu se sare peste mese şi se consumă gustări hrănitoare între mese.

Prin mese frecvente se evită infometarea, se asigură o sursă constantă de energie şi se menţine eficienţa metabolismului. Organismul uman este dotat cu un mecanism de supravieţuire prin care se depozitează grăsimea pentru a ne proteja de înfometare. Atunci când sărim peste mase sau ţinem o dietă foarte strictă, organismul „consideră” că urmează o perioadă grea, de înfometare şi reacţionează prompt încetinind metabolismul pentru a conserva energia. Se conservaă în special depozitele de grăsime, pierderea în greutate are loc în special prin pierderea apei şi a ţesutului muscular. De aceea, pentru a mări metabolismul este indicat să mâncăm de cinci ori pe zi, trei mese principale şi gustări între ele. În acest fel, asigurăm un metabolism ridicat pe tot parcursul zilei.

fitness

2. Se fac exercitii fizice in mod regulat.

Nu numai că efortul fizic duce la creşterea metabolismului, dar acesta din urmă va rămâne la cote înalte şi pentru o importantă perioadă de timp după terminarea exerciţiului. Este o modalitate sigură de a arde mai multe calorii.

3. Menţinerea cât mai constantă a glicemiei este cea mai eficientă metodă de slăbire.

Nu trebuie renunţat niciodată la o masă principală  - în special la micul dejun - şi trebuie consumate gustări  - fructe şi legume proaspete - bogate în nutrienţi între aceste mese principale. Alimentaţia echilibrată, cu mese dese şi reduse cantitativ previn puseele de foame exacerbată, furnizează constant energie organismului şi menţin un metabolism eficient şi o siluetă armonioasă, fără prea mare efort.

1. Hidratarea corectă este ingredientul-cheie care îţi va menţine echilibrul hidric şi termic al corpului. Fiind cald afară, trebuie mărită cantitatea de apă consumată indiferent de nivelul de efortul fizic depus.

2. Evitarea băuturior alcoolice, carbogazoase şi, în special pe cele cu aport de cafeină şi zahăr. Toate aceste băuturi conţin coloranţi şi aditivi care afectează procesele metabolice. Majoritatea băuturilor aşa-zise răcoritoare conţin acid fosforic, iar excesul acestei substanţe în sânge duce la separarea calciului din oase, lăsându-le fragile şi poroase.

Citește și: Dieta fără dietă
deshidratare

3. Nu trebuie băute lichide foarte reci. Ele nu ajută în mod real să ne răcorim pe perioada verii. Consumarea lichidelor foarte reci atunci când suntem înfierbântaţi, poate conduce la o uşoară vasocontricţie a vaselor de sânge, lucru care trebuie evitat atunci când încercăm să ne răcorim.

4. Dieta trebuie să conţină alimente uşoare, bogate în nutrienţi şi sărace în grăsimi.

5. Fructele proaspete de sezon se vor consuma numai separate de mesele principale, fiind bogate în zaharuri naturale, însă tot zaharuri. Menta poate fi folosită la prepararea sucurilor proaspete de fructe deoarece creează senzaţia de prospeţime şi răcoare.

6. Alimentele condimentate  - iuţi şi sărate, precum şi alimentele prăjite şi cele procesate se vor reduce sau ideal, elimina din dietă.

7. Sucul de lămâie şi lactatele fermentate, în special chefirul se vor consuma, pentru că ajută la reechilibrarea hidrică după o perioadă de transpiraţie abundentă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite