Efectele cărnii de curcan asupra psoriazisului. Care alimente sunt permise şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de curcan este considerată a fi mai sănătoasă decât cea de pui
Carnea de curcan este considerată a fi mai sănătoasă decât cea de pui

Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, preşedintele Societăţii române de lasere în medicină şi chirurgie, dă detalii despre cum influenţează stilul de viaţă pacienţii cu psoriazis.

Psoriazisul este o boală cronică autoimună caracterizată prin apariţia pe piele a unor cruste acoperite de scuame. Afecţiunea este inestetică, dar nu este contagioasă şi este foarte puţin sensibilă la alimentaţie. Cu toate acestea, unii pacienţi cu psoriazis  au interzis la anumite alimente. Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatolvenerologie, Societăţii române de lasere în medicină şi chirurgie, explică despre ce fel de pacienţi este vorba.

„La un moment dat, se spunea că carnea de curcan este indicată în dieta împotriva psoriazisului. Nu s-a observat o corelaţie directă. Sigur, persoanele care mănâncă foarte condimentat, la un moment dat, pot să-şi accentueze puţin leziunile, dar nu agravează psoriazisul“.

Problema este însă că psoriazisul este foarte legat de obezitate şi de diabet. „Şi, în acest context, ar trebui avut grijă la alimentaţie. Pentru că, dacă la o persoană celula grasă secretă mai multe citokine –hormoni reglatori ai răspunsului imun – se dezvoltă placa de psoriazis. Dacă persoana slăbeşte, plăcile vor fi din ce în ce mai puţine. Nu înseamnă că psoriazisul se vindecă, dar se vede o remisie a afecţiunii“.

Unele forme de psoriazis, cum este cel pustulos palmo-plantar care este foarte mult corelat cu fumatul. „Aici lucrurile sunt clare. La acea formă, fumatul agravează boala“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite