Fibrele previn cancerul de colon? Mituri despre digestie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele pe care le introducem în organism ne pot face bine sau, dimpotrivă
Alimentele pe care le introducem în organism ne pot face bine sau, dimpotrivă

Există alimente care ne ajută corpul şi pe care obişnuim să le numim sănătoase, dar şi alimente care ne distrug organele şi arterele. În jurul lor s-au dezvoltat o serie întreagă de mituri. Care este, de fapt, adevărul?

Pentru a nu avea probleme cu sistemul digestiv e necesar să dăm atenţie alimentelor pe care le băgăm în gură. Fibrele, de exemplu, au o bună reputaţie şi sunt prezente în grupele majore de alimente. Fibrele înmoaie alimentele digerate astfel încât ele trec uşor prin colon, explică dr. Michael Roizen, specialist american în sănătate şi nutriţie.

Potrivit acestuia, fibrele ajută mâncarea să treacă prin intestine fără a le irita, lucru important pentru că în acest fel se evită formarea hemoroizilor şi a diverticulozei.

Unul dintre miturile care circulă este acela potrivit căruia nucile produc diverticuloză. Teoretic, acestea se pot bloca în pliurile colonului fiind un semn de diverticuloză, dar nu nucile sunt cele care o provoacă. Potrivit sursei citate mai sus, absenţa fibrelor şi a apei din alimentaţie este cauza.

Ambele tipuri de fibre care se găsesc în plante – solubile sau insolubile – ne ajută prin faptul că nu conţin calorii, dar ne fac să ne simţim sătui. Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă şi nu sunt descompuse uşor de bacterii. Ele se găsesc în portocale, în struguri, în garpefruit, în stafide, în fructe uscate, în cartofi dulci, în mazăre şi dovlecei, dar mai ales în pâine şi în făină inetgrală.

Fibrele solubile se dizolvă în apă, reglează metabolismul şi digestia şi menţin stabil nivelul zahărului în sânge. Ele se găsesc în cereale precum orzul, ovăzul şi secara, în legume precum mazărea, fasolea şi lintea.

Un alt mit legat de fibre este acela că ele previn cancerul de colon. Într-adevăr, ele sunt un aliment-minune pentru intestine, dar nu s-a demonstrat prin studii că ar putea preveni cancerul de colon. Singura metodă dovedită este efectuarea colonoscopiei care să detecteze eventualii polipi cancerigeni şi verificarea zilnică a scaunului pentru a depista eventuale urme de sânge.

Apa ne ajută şi ea foarte mult digestia prin faptul că ne spală de bacterii rele, luptă contra respiraţiei urât mirositoare şi a calculilor renali. Recomandarea este să încercăm să bem 8 pahare de apă pe zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite