Fitnessul, între mit şi realitate: Cele mai mari greşeli în sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pot exerciţiile pentru abdomen să ducă în timp la formarea mult doritelor pătrăţele? Riscă femeile care ridică greutăţi să-şi dezvolte prea mult bicepşii? Experţii spun că nu este întotdeauna uşor să tragem o linie între mit şi realitate atunci când vine vorba de fitness.

Jennifer Burke, manager al unei săli de de fitness din California, spune că multe femei încă se tem că exerciţiile care presupun ridicarea de greutăţi vor duce la dezvoltarea exagerată a musculaturii.

„Femeile spun «nu vreau să fiu masivă» dar, dacă nu iei calorii suplimentare sau suplimente pe bază de testosteron, o astfel de transformare nu va avea loc“, a explicat Burke pentru Reuters. Ea îi ajută pe clienţii reticenţi să se antreneze uşor, folosindu-şi propriul corp, şi nu greutăţile care le sunt puse la dispoziţie.

„Când văd cum muşchii corpului lor devin tonifiaţi, capătă mai mult încredere în mine şi pot începe să adaug în antrenamentul lor gantere şi aparate de sport“, spune Burke.

Centrele americane pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomandă ca adulţii să se angajeze, de cel puţin două ori pe săptămână, în activităţi care întăresc musculatura. Efortul lor fizic trebuie să aibă în vedere toate grupele importante de muşchi, de la picioare, şolduri, spate, abdomen şi piept până la umeri şi braţe.

„Mulţi oameni cred că dacă vor să piardă mult în greutate trebuie să facă exerciţii cardio, dar cel mai bun mod este să faci şi exerciţii de îmbunătăţire a rezistenţei. Vei obţine rezultate mai bune mult mai repede pentru că lucrezi ţesutul muscular slab care, pe termen lung, arde mai multe calorii“, a explicat Burke.

Ea a adăugat că o altă concepţie greşită este că exerciţiile de mică intensitate, precum cele făcute cu ajutorul aparatelor cardio, sunt mult mai bune pentru arderea caloriilor.

„Asta nu este deloc adevărat. Dacă măreşti intensitatea, vei arde mai multe calorii“, explică Burke.

Prea mult sau insuficient                                                   

Stephanie Huckabee, instructor de fitness în Carolina de Sud, spune că oamenii care cred că este necesar să facă exerciţii în fiecare zi au mai puţine şanse de reuşită. „Eu le spun clienţilor mei să se aştepte la faptul că vor fi zile în care nu vor putea face sport. Asta înseamnă să fii realist“, spune Huckabee.

Huckabee crede că un alt aspect care ţine de ficţiune este că poţi îndepărta grăsimea de pe o zonă cu probleme. „Când am vrut să reduc dimensiunile stomacului meu, a trebuit să fac un program care îmi viza întreg corpul, pentru ca tot ţesutul adipos să se micşoreze. Exerciţiile cardio ard grăsimea de peste tot. După aceea, poţi lucra la sculptarea zonei cu probleme cu ajutorul unui antrenament de rezistenţă“.

Burke este de părere că unul dintre miturile cele mai mari ale fitnessului este că abdomenele pot îndepărta grăsimea de pe abdomen. „Pătrăţelele se fac în bucătărie“, a spus ea, menţionând că nimeni nu va vedea  muşchii abdominali chiar şi cei mai bine dezvoltaţi, în cazul în care se ascund sub un strat de grăsime.


De asemenea, nici cea mai leneşă persoană nu poate transforma masa musculară în grăsime, spune Carol Torgan, un fiziolog american.

„Muşchii şi grăsimea sunt două tipuri diferite de celule. Ar fi ca şi cum ai transforma mere în portocale“, explică ea.

Mai tulburătoare este eroarea că, indiferent de cât de multă apă ai bea, nu este suficient.

„Aceasta poate duce la o boală cunoscută sub numele de hiponatremie, în care există un dezechilibru între apă şi sare. Acest fapt este cunoscut sub numele de intoxicaţie cu apă sau suprahidratare şi poate fi extrem de grav“, spune Torgan.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite