Legătura dintre dietă, exerciţiu fizic şi riscul de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile recente au arătat că o dietă inadecvată şi lipsa activităţii fizice sunt doi factori care pot creşte riscul de cancer. Vestea bună este că putem face ceva pentru a modifica aceşti doi factori de risc.

Pe lângă renunţarea la fumat, alte lucruri importante pe care le putem face pentru a reduce riscul de cancer sunt controlul greutăţii, practicarea activităţii fizice în mod eregilat şi alegerile alimentare potrivite, conform cancer.org.

Potrivit Asociaţiei Americane de Cancer, circa 20% din toate tipurile de cancer diagnosticate în SUA au legătură cu grăsimea corporală, inactivitatea fizică, excesul de alcool, nutriţia proastă – factori care pot fi preveniţi.

Controlul greutăţii

O greutate normală este importantă atât pentru prevenirea cancerului, cât şi a altor boli cronice precum bolile de inimă sau diabetul. Persoanele supraponderale şi cele obeze au un risc mai mare de a dezvolta diverse tipuri de cancer precum cel de sân – la femeile aflate la menopauză, mai ales – de colon şi rect, de endometru, de esofag, de pancreas şi de rinichi.

Specialiştii vorbesc despre mai multe feluri  în care obezitatea poate creşte riscul de cancer. Unul dintre acestea este că excesul de greutate determină corpul să producă şi să circule mai mult estrogen şi insulină, hormoni care stimulează dezvoltarea celulelor canceroase.

Pentru a reduce riscul de cancer trebuie menţinut indicele de masă corporală sub 25. Dacă sunteţi în situaţia de a vă reduce greutatea un prim pas către atingerea acestui obiectiv este atenţia acordată porţiilor de mâncare, în special acelor alimente bogate în calorii, grăsimi şi zahăr. Ţineţi un jurnal al alimentelor consumate timp de o săptămână pentru a putea vedea şi elimina acele alimente nesănătoase şi a reduce porţiile.

Mai multă activitate fizică

Supravegherea cantităţii de mâncare introdusă în organism ajută la menţinerea greutăţiim, dar mai avem nevoie şi de multe exerciţii fizice. Acestea nu doar că ne ajută să slăbim, dar ne îmbunătăţesc şi nivelul hormonal , stimulând totodată şi sistemul imunitar să funcţioneze mai bine. În plus, activitatea fizică ajută şi la reducerea riscului de boli de inimă şi diabet.

Ultimele recomandări în materie indică cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de activitate fizică intensă pentru adulţi, în fiecare săptămână. Asta în plus faţă de ceea ce ar trebui să facem în fiecare zi adică să urcăm/coborâm scările sau treburi casnice.

Alimentaţia sănătoasă

Alegerile alimentare inteligente sunt o parte importantă a îmbunătăţirii stării de sănătate şi a reducerii riscului de cancer. Etichetele cu „conţinut redus de grăsime“ sau „fără grăsimi“ nu înseamnă neapărat şi „cu puţine calorii“. Alimentele bogate în calorii trebuie consumate în porţii mici. Alegeţi vegetalele, legumele, nucile – 2-3 porţii pe zi-  în locul cartofilor prăjiţi, îngheţatei, produselor de patiserie şi a dulciurilor. Totodată, trebuie reduse şi cantităţile de băuturi dulci.

Carnea roşie şi cea procesată - de tipul şuncii sau cârnaţilor - trebuie înlocuită cu peşte, fasole sau linte. Dacă totuşi alegeţi carnea roşie – de porc, vită sau miel – reduceţi porţiile şi gătiţi-le la cuptor sau fierbeţi-le, în loc să le faceţi pe grătar. Cât priveşte cerealele sunt de preferat cele nerafinate, integrale.

Persoanele care consumă alcool trebuie să-şi limiteze cantitatea la 2 pahare pe zi, în cazul bărbaţilor şi 1 pahar pe zi, în cazul femeilor. Vorbind despre riscul de cancer nu este important tipul de alcool consumat, ci cantitatea, atrag atenţia specialiştii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite