Lupta producătorilor de sucuri carbogazoase cu nutriţioniştii: „Băuturile noastre nu sunt de vină pentru obezitate“. Specialiştii îi combat cu argumente medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţioniştii spun că sucurile carbigazoase conţin foarte mult zahăr. FOTO Shutterstock
Nutriţioniştii spun că sucurile carbigazoase conţin foarte mult zahăr. FOTO Shutterstock

După ce reporterii „Adevărul“ au alcătuit, cu ajutorul nutriţioniştilor de vârf din România, un top al alimentelor care ne afectează sănătatea, reacţiile reprezentanţilor producătorilor de băuturi carbogazoase nu au întârziat să apară. Aceştia susţin că la baza obezităţii tot mai frecvente în rândul oamenilor stau alte motive.

La scurt timp după publicarea articolului „Top 10 alimente pe care le consumam zilnic şi ne scurtează viaţa. De ce pâinea, carnea, brânza, roşiile şi sucurile ne duc la cancer, diabet sau obezitate“, Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) a reacţionat explicând că, de fapt, băuturile carbogazoase nu sunt responsabile pentru obezitate.

Mai mult, aceştia au citat statistici care susţin că aproape 30% din băuturile răcoritoare vândute în Europa nu conţin calorii sau au un conţinut scăzut de calorii. „Statisticile arată că băuturile răcoritoare contribuie cu mai puţin de 3% din calorii la dieta zilnică medie în Europa“, mai explică aceştia.

Pentru a-şi susţine punctul de vedere ANBR citează experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi pe cei ai Comisiei Europene care, spun ei, confirmă faptul că ponderea crescândă a nivelului de obezitate se datorează mai multor factori.

Printre aceşti factori se numără stilul de viaţă modern care face ca generaţiile de astăzi să consume mai puţină energie decât generaţiile anterioare, reducerea timpului alocat exerciţiilor fizice în ultimii 30 de ani, dietele necorespunzătoare, adică anumiţi nutrienţi consumaţi în exces, iar alte substanţe nutritive consumate în cantităţi insuficiente dar şi lipsa de informaţii nutriţionale. Educaţia referitoare la o nutriţie optimă este esenţială pentru a avea siguranţa că oamenii ştiu cum să se hrănească, atât ei, cât şi familiile lor, mai spun reprezentanţii ANBR.
Aceştia au mai adăugat că o alimentaţie corectă nu depinde direct de alimentele consumate luate individual, ci de combinaţiile dintre acestea, de cantităţile în care sunt consumate şi de obiceiurile culinare.

Ce spun nutriţioniştii

Specialiştii consultaţi de reporterii „Adevărul“ au căzut de acord că unul dintre alimentele cele mai periculoase sunt sucurile carbogazoase.

Acestea sunt cele mai nocive în materie de exces de zaharuri. „Sucurile carbogazoase sunt extrem de periculoase în condiţiile în care 100 de mililitri de lichid echivalează cu 10 grame de zahăr. Aceste cantităţi uriaşe de zahăr «mulg» pancreasul de insulină ceea ce duce la diabet zaharat, dar şi la obezitate“, a avertizat doctorul Simona Tivadar, medic primar Diabet şi Boli de Nutriţie la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Potrivit nutriţionistei, nici sucurile de fructe obţinute la storcător nu sunt neapărat cea mai bună soluţie, având în vedere că, spre exemplu, un pahar de fresh de portocale se face din circa 600 de grame de portocale, ceea ce echivalează cu 48 de grame de zaharuri, la fel de mult.

Sucurile atât de populare, mai ales printre tineri, sunt printre cele mai dăunătoare produse de larg consum şi în opinia nutriţionistului timişorean Carmen Vizman.

„Băuturile carbogazoase aduc mai multe probleme, conţin zaharuri care produc fluctuaţii de glicemie şi insulină, îngraşă şi dau dependenţă. Conţin tot felul de substanţe care intră într-un mecanism de absorbţie competitivă cu substanţele bune. Plus că am înţeles că în România sunt alte reţete decât în SUA, la noi sunt folosiţi nişte conservanţi care acolo sunt interzişi, pentru că sunt consideraţi cancerigeni, dar la noi nu. N-am niciun motiv să beau sucuri de acest gen, fresh-uri găseşti oriunde, apa-i sfântă, mai un ceai, întotdeauna sunt variante“, a declarat nutriţionistul, pentru reporterii „Adevărul“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite