Mişcarea, de la rezoluţie la deprindere sănătoasă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
click

Suntem diferiţi şi avem motivaţii personale diverse pentru a face mişcare, dar câteva reguli care funcţionează pentru majoritatea ne pot ajuta să ne menţinem interesul pentru sport, să atingem rezultate şi să simţim că facem progrese pentru sănătatea noastră.

 Să ne implicăm în alegerea unei forme de mişcare potrivite, să ştim cum să ne pregătim pentru a evita de la bun început accidentările, câtă mişcare şi la ce intensitate ar trebui făcută  pentru a obţine rezultate şi cum să ne susţinem organismul pentru acest efort sunt informaţii de ajutor atunci când dorim să ne apucăm de sport.

Ne explică pe larg, cum să facem aceste lucruri, specialistul în fitness Florin Cujba, cu peste 12 ani în domeniu şi multiple acreditări naţionale şi internaţionale. În plus, aflăm care sunt sunt mecanismele prin care ne putem crea reflexe sănătoase şi cum putem să facem din mişcare un prieten pentru totdeauna.

Un studiu Eurobarometru realizat în 2018 arată că mai mult de 63 % dintre români nu practică sport şi doar 5 din 100 merg la sală. În acest context, este important ca fiecare dintre noi să îşi găsească motivaţia pentru a începe să facă sport şi ulterior, să aibă determinarea necesară pentru a continua. Din punctul de vedere al specialiştilor în fitness, pentru orice persoană este dificil să ajungă la rutina de a face sport, iar ceea ce face ca lucrurile să fie mai complicate în cazul românilor este lipsa unei educaţii timpurii pentru prevenţie şi sănătate.

„Nu suntem cu nimic diferiţi de alţii, educaţia face diferenţa. În Marea Britanie, de exemplu, sistemul este de tip coaching, adică implică elevul mental, emoţional şi fizic, până la a crea împreună cu profesorul programe de mişcare. Ei nu merg la ora de sport doar ca să execute mişcările descrise de profesor, ci li se induce ideea ca de ei depinde dacă fac mişcare mai multă sau mai puţină, în funcţie de nişte decizii organizatorice care încep în mediul nostru privat, cu a-ţi cumpăra echipament, până la sisteme mai avansate de management necesare pentru a-ţi aduce rezultatele dorite. Dar totul pleacă de la noi înşine. Se mută accentul de la a mege la ora de sport, la a-ţi pregăti ora de sport”, explică Florin Cujba.

Cum ne pregătim ora de sport

Este necesar ca de la început să putem face sport lejer şi să înlăturam riscul de accidente.  Acest lucru implică alegerea unui echipament care ni se potriveşte, în care ne simţim bine. Sunt recomandate ţesăturile care nu reţin transpiraţia, încălţămintea adaptată tipului de mişcare, dar şi formei piciorului nostru. „Nu trebuie să fie aspecte care să te incomodeze, care să-ţi distragă atenţia de la mişcare atunci când ai ajuns în sala de sport, iar acest lucru este valabil şi pentru alte tipuri de activităţi, precum mersul pe bicicletă, hiking, alergare”, adaugă Florin Cujba.

Specialistul punctează faptul că fitness nu se practică doar la sală, conform percepţiei, ci înseamnă orice formă de mişcare. Chiar acronimul FITT vine de la cuvintele Frecvenţă (Frequency), Intensitate (Intensity), Timp / durată antrenament (Time) şi Tip de antrenament ( Type).

Cât sport trebuie să facem?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani să facă în fiecare săptămână cel putin 150 de minute de mişcare, cu intensitate moderată: plimbare, mers pe bicicletă, dans uşor şi 75 de minute de exerciţii cu intensitate puternică: jogging, fotbal, tenis, înot sau o combinaţie echivalentă între cele două. „Dacă facem o medie, ajungem la 30 de minute de activitate fizică pe zi, care sunt suficiente, dar de la mişcare trebuie să trecem la alimentaţie şi este important să avem în vedere un plan alimentar”.

Alimentaţia poate face diferenţa

Planul alimentar înseamnă un echilibru personalizat între cei trei macronutrienţi: proteine, grăsimi şi carbohidraţi, precum şi între micronutrienţi: vitamine şi minerale.”, adaugă specialistul în fitness Florin Cujba.

Planul alimentar asigură nu doar echilibrul în organism, ci şi menţinerea energiei. Spre deosebire de diete, care sunt recomandate de medici specialişti în urma unor analize medicale, specific pentru a trata anumite boli, planul alimentar oferă necesarul de nutrienţi de bază organismului, adaptat efortului pe care îl facem zilnic.

Cum susţinem organismul când facem sport

Corpul are nevoie de mişcare pentru a-şi menţine vitalitatea şi a elimina toxine, dar consumă la rândul său nutrimente esenţiale în acest proces. Mai mult, având în vedere că mulţi dintre noi nu avem un regim de viaţă cu trei mese pe zi, este dificil să obţinem tot ceea ce este nevoie din alimentaţie. „Pentru a susţine organismul se iau suplimente alimentare, cu grijă în privinţa sursei acestora, provenind de la producători certificaţi, cu formule testate, puritate şi concentraţii optime, astfel încât să aducă un plus real organismului”, explică Florin Cujba.

Ce greşeli facem atunci când ne apucăm de sport

Cea mai frecventă greşeală este să ne dorim rezultate mult prea repede. Aşa ajungem să ne solicităm foarte mult organismul la primele antrenamente. Consecinţa este că se instalează oboseala, vom simţi că facem un efort prea mare pentru rezultate care se obţin în timp, nu imediat. Dacă suntem începători trebuie să învăţam mişcările corecte. Trebuie să facem mişcări lente, repetări multe, până când ajungem să executăm mişcarea respectivă firesc, ca pe un gest.

La fel de greşit este să ne apucăm de sport urmând în acelasi timp o dieta drastică. Din alimentaţie obţinem energia care ne este necesară pe durata zilei, inclusiv pentru sport, iar dacă nu îi oferim organismului nutrienţii necesari, acesta cedează.

La acestea se adaugă lipsa odihnei. Odihna este procesul prin care organismul se recuperează şi îşi regenerează ţesuturile, iar persoanele care fac sport ar trebui să aibă şi un program riguros de odihnă.

Hidratarea este esenţiala.  „Apa participă în toate reacţiile chimice din organism, de aceea este foarte importantă hidratarea corectă. Un aspect deloc de neglijat este şi ceea ce se numeşte întâlnirea cu tine, despre care se vorbeşte foarte puţin la noi. Ea îţi aduce liniştea pe care o obţii ştiind că faci ceva pentru tine”, spune Florin Cujba.

Foarte important este şi ca, după ce ajungem la rezultatele dorite, să scadem la 50% intensitatea efortului, astfel încât să permitem adaptarea organismului la noii parametri, dar să-l menţinem activ.

Specialistul Florin Cujba recomandă 5 măsuri pe care fiecare dintre noi le putem lua pentru a ne menţine sănătoşi şi motivaţi să facem sport:

-           Dozaţi efortul, pentru a permite organismului să se adapteze. „30 de minute pe zi, activitate moderată, conform recomandării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru că în timp performanţa creşte şi nevoia organismului de a face sport va impune ritmul”, explică Florin Cujba.

-           Fiţi organizaţi în privinţa meselor şi încercaţi sa menţineti un echilibru între cei trei macronutrienţi: proteine, grăsimi şi carbohidraţi, precum şi între micronutrienţi.

-           Aveţi grijă să depistaţi carenţele din organism: „Este greu să luaţi toţi nutrienţii necesari doar din alimente, de aceea trebuie să completaţi cu suplimente alimentare, după ce vă documentaţi în prealabil legat de calitatea lor”, adaugă specialistul.

-           Odihna asigură refacerea organismului, de aceea trebuie evitată expunerea la ecranele digitale înainte de somn, pentru că inhibă secreţia de melatonină, care induce un somn odihnitor.

-           Ieşirile cu prietenii ne asigură conectarea socială şi confortul de care avem cu toţii nevoie pentru a ne relaxa şi a ne păstra funcţionali în viaţa noastră de zi cu zi.

Informaţiile din acest articol au fost selectate din editia a 6-a a emisiunii online „Sănătatea în Focus”, susţinută de Secom România, şi difuzată lunar pe pagina de Facebook şi Youtube a companiei. 

 Sănătatea în Focus este un proiect educativ Secom care îşi propune să ofere informaţii şi sfaturi documentate de la  experţi (din domeniul medical, sportiv, educaţional, etc) persoanelor preocupate de un stil de viaţă sănătos, pentru a-i ajuta să aibă un comportament responsabil, preventiv faţă de propriu organism si să îşi dezvolte obiceiuri sănătoase.

Secom® este compania românească, lider de autoritate în soluţii de medicină integrativă care răspunde nevoilor unui lifestyle sănătos al omului modern, şi promotor al frumuseţii prin produse cosmetice naturale, cu ingrediente de înaltă calitate.

Compania este specializată în importul, distribuţia şi comercializarea de suplimente alimentare, ceaiuri şi cosmetice naturale certificate şi brevetate la nivel global, realizate de unii dintre cei mai renumiţi producători internaţionali. În prezent, portofoliul Secom® include peste 470 de produse naturale premium: 300 suplimente alimentare care acoperă o gama largă de afecţiuni, peste 40 de sortimente de ceaiuri şi 130 de produse cosmetice de ultimă generaţie.

Produsele Secom® sunt disponibile în peste 8000 de farmacii şi magazine cu profil naturist la nivel naţional, pe www.secom.ro şi în cele 14 magazine Secom® din Bucureşti (4 locaţii), Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Ploieşti, Piteşti, Sibiu, Timişoara, Arad şi Oradea.

Articol realizat în parteneriat cu Secom®.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite