Mit: dacă bei multă apă, îţi menţii pielea tânără

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu există studii care să confirme că ridurile dispar dacă bem multă apă FOTO: Shutterstock
Nu există studii care să confirme că ridurile dispar dacă bem multă apă FOTO: Shutterstock

75% din greutatea copiilor şi doar 55% din greutatea vârstnicilor o reprezintă apa. Dar asta nu înseamnă că persoanele de vârsta a treia trebuie să bea mai multă apă pentru a-şi menţine pielea strălucitoare şi tânără, spun specialiştii.

O sumedenie de reviste pentru femei şi nenumărate surse de pe internet spun că persoanele care beau zilnic 8-10 pahare cu apă vor elimina toxinele de la nivelul pielii şi vor avea un ten mai strălucitor. În plus, vor întârzia apariţia ridurilor. Aceste teorii sunt atât de comune, încât este surprinzător că nu există niciun studiu care să le sprijine 100%. De fapt, puţinele cercetări care au fost realizate pe această temă au rezultate contradictorii.

Anumite tipuri de apă pot influenţa densitatea pielii

În încercarea de a realiza o analiză a studiilor despre influenţa apei asupra tenului, medicul dermatolog Ronni Wolf, de la Centrul Medical Kaplan din Israel, a găsit o singură cercetare cu privire la efectul consumului crescut de apă pe termen lung asupra pielii, cu rezultate care lasă de dorit. Studiul a aparţinut echipei Departamentului de Ştiinţe Cosmetice din cadrul Universităţii din Hamburg, Germania.
După patru săptămâni, voluntarii care au băut peste doi litri de apă minerală pe zi au prezentat o scădere a densităţii pielii, ceea ce înseamnă că pielea reţine mai multă apă, spun specialiştii. Prin comparaţie, voluntarii care au băut aceeaşi cantitate de apă de la robinet au prezentat o creştere a densităţii pielii.
Cu toate acestea, indiferent de apa băută, niciunul dintre participanţii la studiu nu a „întinerit“, adică pielea lor nici nu s-a netezit, nici nu s-a făcut mai moale, iar ridurile au rămas la fel.

Deshidratarea afectează tenul

Totuşi, pe de altă parte, deshidratarea are efecte ce pot fi evaluate la nivelul pielii. De fapt, medicii chiar testează cât de deshidratat este un pacient prin „pişcarea“ unei porţiuni mici de piele. Cu cât îi ia mai mult pielii să revină la forma iniţială după pişcătură, cu atât persoana respectivă este mai deshidratată.
Dar astfel de cazuri grave de deshidratare, care ajunge să afecteze elasticitatea pielii, sunt destul de rare şi depind de o varietate de factori, nu doar de aportul de apă. Mai exact, contează cât de cald este afară, cât de mult timp petrecem în temperaturi foarte înalte, cât de mult transpirăm, dacă am mâncat sau nu. Fiindcă şi alimentele, mai ales fructele şi legumele, ne hidratează. De fapt, un alt studiu, al cercetătorilor de la Universitatea Carolina de Nord, a arătat că şi pizza (40-49% apă), pastele (60-69% apă), ba chiar şi hot dog-ul (50-59%), prăjiturile şi biscuiţii (20-29%) aduc apă în organism.
Proporţia de apă provenită din mâncare variază în funcţie de tipul de alimentaţie al populaţiei. De exemplu, în SUA, din alimente se asimilează apă în proporţie de 22%, pe când popoarele cu o dietă bazată mai mult pe fructe şi pe legume, cum este cel grec, proporţia este cu mult mai mare.
Potrivit specialiştilor, pentru a nu ajunge la un nivel atât de grav de deshidratare, în cele mai multe cazuri, este suficient să bem apă atunci când ne este sete.

Apa îmbunătăţeşte microcirculaţia la nivelul pielii

O altă cercetare, a oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Missouri, SUA, a arătat că apa trebuie băută în reprize de câte 500 ml odată pentru îmbunătăţirea fluxului sangvin la nivelul capilarelor pielii. Într-adevăr, specialiştii americani au observat o îmbunătăţire considerabilă a microcirculaţiei de la nivelul pielii mai ales în grupul de voluntari cu vârste între 50 şi 70 de ani.
Cu toate acestea, studiul nu a urmărit evoluţia participanţilor decât la 30 de minute după consumul celor 500 ml de apă. Prin urmare, nu se ştie dacă efectul este pe termen lung sau doar temporar.

Fumatul chiar ne ridează!

Mulţi dintre cei care recomandă peste doi litri de apă pe zi pentru redarea tinereţii pielii se bazează pe teoria conform căreia pielea conţine 30% apă. Este adevărat că apa din compoziţie îi conferă tenului aspectul de „plin“, de „tânăr“. Dar este foarte posibil ca tenul unei persoane tinere, de 30 de ani, să conţină tot atâta apă şi să fie foarte ridat. Iar factorii care contribuie major la deteriorarea prematură a aspectului pielii sunt, desigur, moştenirea genetică şi fumatul.
„S-a demonstrat că tenul fumătorilor îmbătrâneşte de până la patru ori mai repede decât cel al nefumătorilor. Aceasta pentru că substanţele nocive din fumul de ţigară distrug colagenul, principala proteină care conferă elasticitatea pielii“, explică medicul primar dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite