Motive pentru care nu este bine să stai prea mult pe scaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul mult pe scaun ne distruge muşchii gâtului şi coloanei vertebrale, indiferent cât de ergonomic ar fi scaunul pe care obişnuim să stăm cu orele. Este indicat ca la fiecare jumătate de oră să ne ridicăm şi să facem câţiva paşi pentru a ne mai relaxa. Dar acesta nu este singurul risc de sănătate.

Sedentarismul creşte riscul într-o serie de afecţiuni, unele dintre ele grave. Astfel, cu toate că medicii nu ştiu să spună exact de ce, riscul de diabet creşte exponenţial. Medicii consideră că stând pe scaun nu doar că ardem prea puţine calorii, dar acest obicei nesănătos schimbă modul în care corpul reacţionează la insulină, hormonul care transformă zahărul şi carbohidraţii în energie.

Demenţa este o altă afecţiune pusă în legătură şi cu statul mult pe scaun. Se pare că creierul persoanelor sedentare este asemănător celor care suferă de această boală. Sedentarismul creşte totodată riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune, colesterol mărit, statusuri care au legătură cu demenţa. Mişcarea efectuată pe tot parcursul zilei reduce riscul de a dezvolta aceste probleme de sănătate chiar mai mult decât exerciţiile la sală efectuate când şi când.

Tromboza venoasă profundă înseamnă formarea unor cheaguri de sânge la nivelul picioarelor, de cele mai multe roi pentru că stăm farte multă vreme aşezaţi . Este foarte periculos dacă aceste cheaguri se desprind şi încep să circule prin vene. Putem avea dureri şi umflături în picioare, dar putem să nu avem niciun semn care să indice această situaţie.

Unii dintre noi obişnuim să privim mult la televizor sau să petrecem timp îndelungat în faţa computerului. Riscăm astfel să devenim supraponderali şi chiar obezi. Plus că orele nenumărate în faţa TV ne separă de aprieteni şi amici şi riscăm să devenim anxioşi şi ză avem probleme cu somnul.

Se pare că sedentarismul este legat şi de creşterea riscului într-o serie de cancere cum sunt cele de colon, de endometru sau de plămâni. Cu cât stăm mai mult imobilizaţi, cu atât creşte mai mult riscul. Femeile în vârstă sedeantare au un risc mai mare de cancer mamar şi nu contează neapărat cât de active sunt, ci este important doar să nu stea pe canapea toată ziua.

Şi nu în ultimul rând, adulţii de peste 60 de ani  care nu s-au păstrat activi riscă să sufere de osteoporoză şi încet-încet să ajungă să nu mai poată îndeplini nici măcar acele sarcini simple ale vieţii de zi cu zi, cum ar fi îmbăierea sau folosirea toaletei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite